Suomen käsityön museon asiakaspalvelu

22.2.2021

Jyväskylän taidemuseo, Suomen käsityön museo sekä Keski-Suomen museo ovat julkaisseet yhteisen Maisema – ympäristö – luonnos –nimisen verkkonäyttelyn, jossa esitellään erilaisia maisemia taideteosten, luonnosten ja aihetta käsittelevän tutkimuksen pohjalta.
Urpu Ilasmaan Ennen auringonlaskua -öljymaalaus vuodelta 1975.

Kukin museo on tuonut aiheeseen oman näkökulmansa. Jyväskylän taidemuseon ja Keski-Suomen museon osuudet esittelevät keskisuomalaiseen maisemaan ja kulttuuriympäristöön liittyviä sekä kokoelmaansa kuuluvia teoksia ja Suomen käsityön museo Helmi Vuorelma Oy:n kahden taiteilijan tekstiililuonnoksia. Verkkonäyttelyssä on esimerkkejä siitä, miten taiteilijat ovat ilmaisseet maisema-käsitettä nykytaiteessa tai miten maisemia tallennettiin perinteisempiin maisemamaalauksiin.  Ilmiöitä taustoitetaan maisemamaalauksen historialla. Sivustolla esitellään yhteensä 146 teosta.

Verkkonäyttely on suunnattu kaikille tietoa tarvitseville sekä verkosta elämyksiä etsiville. Näyttelyä voi tutkailla vaivattomasti esimerkiksi kotoa käsin. Myöskin koulut saavat verkkonäyttelystä sisältöä opetukseensa.

Verkkonäyttely on toteutettu Finna-alustalle, jota kansalliskirjasto ylläpitää ja kehittää yhteistyössä arkistojen, kirjastojen, museoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Finna on avoin ja museoille maksuton palvelu, jonka metadataa, lähdekoodia ja osaa aineistosta voi vapaasti hyödyntää.

- Hanke sai alkunsa Jyväskylän museoiden kokoelmatiimin pohdittua teemaa museoiden yhteiselle Finnassa toteutettavalle verkkonäyttelylle. Halusimme yhdessä kokeilla ja testata, miten Finna-sivusto taipuu verkkonäyttelyyn. Ajan mittaan Finnaan muodostuu keskisuomalaisen taiteen verkkosivusto, jonka osana tämäkin sivusto tulee olemaan, kertoo Jyväskylän taidemuseon kokoelma-amanuenssi Jaana Oikari.

Maisema – ympäristö – luonnos -verkkonäyttely on toteutettu Jyväskylän taidemuseon, Keski-Suomen museon ja Suomen käsityön museon yhteishankkeena, joka on saanut avustusta digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuuden ja säilyttämisen tukemiseen opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuonna 2019.

Näyttelyyn pääsee tutustumaan täällä.