Parsittu ja paikattu 2021 on Taitoliiton tuottama käsityötä, luovuutta ja näkemyksellistä taitoa esittelevä jurytetty näyttely. Paikkaaminen ja parsiminen voi olla yllätyksellistä, kekseliästä ja mielenkiintoista, se voi tuottaa lisäarvoa ja olla myös taiteellista ilmaisua.

Parsittu ja paikattu

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 13.3.–9.5.2021.

Katso Suomen käsityön museon aukioloajat verkosta

Näyttelyyn haettiin mielenkiintoisia, tuoreita tulkintoja siitä, mitä paikattu, korjattu ja parsittu voi olla. Näyttelyllä halutaan nostaa myös korjaamisen arvostusta ja kiinnittää huomiota tuotteiden kestävään käyttöön ja uudistamiseen. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 13.3.–9.5.2021. 

Näyttelyyn osallistuvat saivat toteuttaa teokset haluamallaan tekniikalla ja materiaaleilla joko perinteisesti tai perinnettä uusien. Näyttelyyn haki 27 tekijää 48 ehdotuksella. Näyttelyn jurytti tekstiilitaiteilija Raija Jokinen, joka valitsi näyttelyyn teoksia 19 tekijältä. 
”Taitoliiton järjestämään näyttelyhakuun lähetetyissä teosesityksissä langat olivat pääosassa paikkaamisessa ja lanka osoittikin jälleen kerran monipuolisuutensa ja vahvuutensa. Sillä voi todellakin korjata vaikka mitä! 
Parsimisella on selkeästi myös esteettinen ja ilmaisullinen rooli. Paikkaamiseen ja parsimiseen liittyy keskeisesti esineen käyttöiän ja -mahdollisuuden jatkamisen lisäksi kiintymys ja tunneside. Paikattavaksi valitaan usein esineitä, joihin on pitkä tai voimakas kiintymys, ja jotka ovat itsessään kauniita tai joiden tekemiseen on uhrattu vaivaa. Kirjotut pöytäliinat, pyyhkeet, neuleet ovat aina olleet tärkeitä arkipäivän käyttötekstiilejä, joita on parsittu ja paikattu ja monesti korjaustoimenpide jatkaa alkuperäisen kuvioinnin teemaa tai luo aivan uuden kuvioinnin. Parsimisen ja kuvioinnin välinen rajalinja on häilyvä.

Näyttelyn taitajat ja taiteilijat

Elina Ahonen
Marianne Friberg
Sirpa Glad-Staf
Sirpa Hannele Heinonen 
Kati Helin
Elina Helminen 
Aura Kajaniemi 
Riitta Kahelin
Jaana Kirjonen 
Raija Manninen 
Leena Mäki-Patola 
Tytti Nieminen 
Aini Pihlajaniemi 
Merja Räty 
Michele Simeon
Minttu Wikberg
Mervi Vuolas
Kaisa Törmänen 
Eija Zweygberg

Näyttely oli esillä 15.1–24.2.2021 CraftCornerissa Helsingissä. Näyttelykokonaisuudesta riippuen, joko kaikki tai osa töistä valitaan Suomen käsityön museossa pidettävään näyttelyyn.