Hyppää pääsisältöön

20.5.2021

Alkuvuodesta 2021 lähtien Suomen käsityön museon kokoelmia on liitetty mukaan Finna-palvelusta löytyvän suomalaisten museoiden kokoelmatietokantaan. 
Kuva
Ester Axin ryijy Pyhä Yrjänä

Ensimmäisenä Jyväskylän kaupungin museoista Finnassa julkaistiin yhteinen maisemateemainen verkkonäyttely, johon Suomen käsityön museolta liitettiin Helmi Vuorelma Oy:n kahden taiteilijan tekstiililuonnoksia. Nyt Finnasta voi hakea myös muita aineistoja, kuten ryijyjä, täkänöitä, luonnoskuvia ja vaikkapa kansallispukubarbeja. Tällä hetkellä Finnan kautta on löydettävissä noin 500 Suomen käsityön museon kokoelmiin tai tietokantoihin tallennettua kuvaa tai esinettä.

Suomen käsityön museon kokoelmien julkaisu Finna.fi-palvelussa yhä enenevässä määrin täydentää museon palvelukokonaisuutta ja antaa arvokasta tietoa muun muassa omalle esineelleen taustatietoja kaipaavalle. Kokoelmajulkaisuilla halutaan tarjota myös tilaisuus tutustua suomalaiseen kulttuuriperimään ja siihen liittyviin tarinoihin helposti ja maksutta. 

Suomen käsityön museo saa runsaasti tunnistamis- ja lisätietopyyntöjä niin Suomesta kuin ulkomailta ryijyihin ja muihin tekstiileihin liittyen. Nyt tunnistusta voi yrittää myös itse, sillä tekstiilimallien tietoja julkaistaan Finnassa kuvien ja hakua auttavien asiasanojen kera.  

Ensimmäisten aineistojen joukossa selailtavaksi on avattu osa museon kattavasta tekstiilitietokannasta, yhteensä 157 tekstiilimallia. Tekstiilitietokanta ei kuitenkaan ole kerralla täydellinen, vaan sitä laajennetaan sitä mukaa, kun ryijyistä ja muista tekstiileistä saadaan lisää tarpeeksi hyvälaatuisia kuvia. Julkaistavien kuvien määrää rajoittaa myös tekijänoikeudet. Kuvia ja tietoja lisätään kuitenkin sitä mukaa kuin mahdollista, ja tässä voivat myös kaikki ryijyjen ystävät halutessaan olla avuksi toimittamalla museolle laadukkaita, suoraan edestä, luonnonvalossa mutta ei suorassa auringonpaisteessa, kuvattuja ja kuvaaja- sekä julkaisulupatiedoilla varustettuja ryijykuvia palvelussa käytettäväksi. Kuvia voi toimittaa Sari Jantuselle sari.jantunen [at] jyvaskyla.fi 

Suomen käsityön museon Finna.fi

Suomen käsityön museon kokoelmat tullaan julkaisemaan tulevaisuudessa laajasti museon omassa Finna-näkymässä. Tällöin juuri Suomen käsityön museon kokoelmiin tutustuvan ei tarvitse etsiä tietoja Finnan kokonaisnäkymästä, vaan voi helposti sukeltaa suoraan käsityön museon kokoelmiin. Museon oman Finna-alustan julkaisusta tullaan tiedottamaan erikseen julkaisun lähestyessä. 

Finna on kansalliskirjaston alusta, jota se ylläpitää ja kehittää yhteistyössä arkistojen, kirjastojen, museoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Finna on avoin ja museoille maksuton palvelu, jonka metadataa, lähdekoodia ja osaa aineistosta voi vapaasti hyödyntää.  
 

Lisätietoja

Sari Jantunen, amanuenssi, Suomen käsityön museo, sari.jantunen [at] jyvaskyla.fi, p. 050 311 8894

Tietopalvelupyynnöt ja tunnistuskyselyt: craftmuseum.tietopalvelu [at] jyvaskyla.fi