Hyppää pääsisältöön

29.6.2021

Kulttuurikaupunki Jyväskylä tarjoaa väriä, menoa ja iloa syksyyn valloittavien näyttelyiden kautta, kun väri valtaa kaupungin museot. Kukin museo lähestyy teemaa omasta näkökulmastaan: Jyväskylän taidemuseo tuo ihailtavaksi Yrjö Saarisen värikylläisiä teoksia, Keski-Suomen museossa kurkataan 1960- ja 1970-lukujen visuaaliseen maailmaan ja Suomen käsityön museossa tutustutaan tekstiilien värjäämiseen. 
Kuva
Vastavärjätyt langat kuivuvat narulla. Kuva: Värjärikilta.

Väri näyttelee suurta, mutta välillä huomaamatonta roolia elämässämme ja Jyväskylän kaupungin museot haluavat antaa värille ja sen monipuoliselle tarkastelulle päänäyttämön syksyllä. Annetaanko värille vapaus kuvataiteessa, vai voiko väriä käyttää väärin? Kuvataiteilija Yrjö Saarisen rohkea värinkäyttö herätti 1940–1950-luvulla niin ihastusta kuin vihastusta, mutta onko väri vapautunut kuvataiteen raameissa nykyään? 1960–70-lukujen visuaalinen maailma oli värejä pullollaan, eikä erikoisiakaan yhdistelmiä vältetty. Mitä värien käyttö sisustuksessa ja vaatetuksessa kertoo hippikauden yhteiskunnasta? Nykyään tekstiilien väriloisto on meille arkea ja persoonallisuuden esiintuomista, mutta mitä piilee värien takana? Luonnonväriaineet kasvattavat suosiotaan ja värjäämisen perinteestä ammennetaan uutta kehittäessä myös tekstiiliteollisuudessa, mutta niiden ekologisuus pohdituttaa niin kehittäjiä kuin kuluttajiakin. 

Jyväskylän museoiden syksyn päänäyttelyt ovat osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemavuotta. Monipuolisesta kulttuuritarjonnasta löytyy näyttelyiden lisäksi myös Jyväskylä Sinfonian musiikkiesityksiä, lasten tapahtumia ja väriaiheisia luentoja pitkin syksyä 2021. 

Yrjö Saarinen – Värinäkyjä
Jyväskylän taidemuseossa 17.9.2021–9.1.2022.

Yrjö Saarinen (1899–1958) tunnetaan räiskyvänä ekspressionistina ja rohkeana koloristina, joka ilmaisi intensiivisillä väreillä iloa, elämänmyönteisyyttä ja huumoriakin. Jyväskylän taidemuseon syksyn näyttelyssä esitellään Saarisen keskeisimmät teokset ja valotetaan taiteilijan omaleimaista värien käyttöä, joka herätti aikalaisissaan ihailun lisäksi myös vastarintaa. Saarisen maalauksissa kivien pinta sinertää, iho hohtaa violettina tai hevosen kylki loistaa kirkkaan oranssina. Ulkona maalatessaan taiteilija haki voimakasta valoa ja suorastaan räjähtäviä elämyksiä katsomalla maisemaa kasvot aurinkoon päin suunnattuna. 

Jyväskylän kaupungin taidekokoelmaan kuuluvien teosten lisäksi näyttelyyn on lainattu teoksia Hyvinkään taidemuseon Sonckin kokoelmasta, Ateneumin taidemuseosta, HAM Helsingin taidemuseosta, Taidekoti Kirpilästä, Keski-Suomen Museosta ja Saarijärven museosta.

Osana näyttelyä nähdään myös nykytaidetta, kun keskustelukumppaneiksi Saarisen taiteelle asettuvat Emmi Kallion, Teemu Mäen, Jukka Korkeilan ja Ulla Virran teokset. Nykytaiteen teokset jatkavat näyttelyn väriteemaa tähän päivään ja avaavat uusia näkökulmia väriin ja ilmaisuun. 

Unisexiä ja väriteeveetä – Värien kertomaa 1960–1970-luvuilta
Keski-Suomen museossa 2.10.2021–9.1.2022

Unisexiä ja väriteeveetä -näyttelyssä kurkataan värien kautta 1960–1970-lukujen visuaaliseen maailmaan. Mielikuvissa 1960-lukua niin Suomessa kuin maailmallakin symboloi herkästi rokki, rauha ja rakkaus, mutta myös ne värit! Tuon ajan visuaalinen kuva olikin värikästä, eläväistä ja jossain määrin jopa hillitöntä. Suosituimpia värisävyjä olivat erilaiset vihreät ja oranssit, punaiset, musta sekä valkoinen. Kotimaamme uuden hyvinvointivaltion estetiikkaa kuvasti myös 1960-luvun lopulla kehittynyt marimekkolainen unisex-muoti, joka tarjosi samanlaisia vaatteita lapsille ja aikuisille.

Seuraavan vuosikymmenen visuaalisesta maailmasta nousevat mielikuviin usein muun muassa suurikuvioiset tapetit, leveälahkeiset housut, raitapaidat, hernesopan väriset kokolattiamatot sekä keltaiset keittiön lastulevyovet. Tuolloin käytettiin myös reilusti ruskeaa ja betonin harmaata. Kaiken kaikkiaan vahvat värit alkoivat näkyä noina vuosikymmeninä niin muodissa ja muotoilussa kuin taiteessa ja arkkitehtuurissakin. Ja väriteeveen Suomen valloituksen alkaminen ei ollut enää estettävissä.  

Vihreää väriä – Sustainable Colour
Suomen käsityön museossa 11.9.–5.12.2021

Luonnonväriaineilla värjäystä, värjäämisen trendejä, tulevaisuutta ja kestävää kehitystä sekä erilaisia värjäystekniikoita ja niiden ekologiaa pohditaan Vihreää väriä -näyttelyssä. Luonnonväriset villalangat ovat olleet trendikkäitä jo tovin, mutta tekstiilien värjääminen tuskin on katoamassa minnekään. Värjäämisessäkin pyritään mahdollisimman vähän luontoa rasittaviin ratkaisuihin ja monessa vaiheessa on katsottu taaksepäin kasvivärjäykseen – joka ei aina ole automaattisesti se ekologisin vaihtoehto. 

Yhdessä Värjärikillan, Helsingin yliopiston BioColour -hankkeen sekä Coloria.netin kanssa Vihreää väriä -näyttelyssä sukelletaan tekstiilien värjäämisen kiehtovaan maailmaan eri näkökulmista. Näyttelyssä voit sukeltaa värjäämisen perinteistä ja värjäriammatin syntymisestä teollistuneen värjäämisen kautta nykypäivän kasvivärjäyshypeen ja kurkotella kanssamme värjäyksen tulevaisuuteen. 

Luonnonväriaineista on jo pitkään toivottu uutta ekologisempaa vaihtoehtoa synteettisille väriaineille, mutta ennen kuin niitä voi käyttää suuremmassa mittakaavassa, pitää ratkaista monta ongelmaa. Miten värikasveja voidaan viljellä ilman valtavaa määrää peltopinta-alaa ja kuluttamatta valtavia määriä vettä ja energiaa? Miten värikasveja voidaan kerätä ilman, että luonnon tasapaino häiriintyy? Miten itse värjäysprosessi saataisiin mahdollisimman ekologiseksi? 

Lisätietoja

Keski-Suomen museo, näyttelyintendentti Tuula Vuolio-Vallenius, p. 040 716 7118, tuula.vuolio-vallenius [at] jyvaskyla.fi 

Jyväskylän taidemuseo, intendentti Teija Lammi, p. 050 462 2695, teija.lammi [at] jyvaskyla.fi 

Suomen käsityön museo, intendentti Mikko Oikari, p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi 

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18. 
Pääsymaksut: aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 4 € ja alle 24-vuotiaat maksutta. 
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Keski-Suomen museo
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18. 
Pääsymaksut: aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 4 € ja alle 18-vuotiaat maksutta.
www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18. 
Pääsymaksut: aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 4 € ja alle 18-vuotiaat maksutta. 
www.craftmuseum.fi