Hyppää pääsisältöön

8.7.2021

Suomen käsityön museo hakee käsin tehtyjä tai digitaalisia huoneentauluja mukaan Näytönpaikan Pehmeitä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi -näyttelyyn syksylle 2021. 
Kuva
Irja Koskenohin Kullaan Kosken kansakoulussa 1927 valmistama huoneentaulu on osa Suomen käsityön museon kokoelmia.

Näyttelyyn haetaan huoneentauluja, jotka muistuttavat meitä pienistä teoista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Käsin tehdyn huoneentaulun maksimikoko on noin A3. Mukaan voi ilmoittautua myös digitaalisella huoneentaululla, jota voidaan näyttää osana kuvakarusellia näytöllä tai netissä. 

Kirjontaa on aina käytetty enemmän tai vähemmän näkyvään viestintään, ja näyttelyn taustaideana toimivatkin perinteiset tekstiiliset huoneentaulut. 1920–1930-lukujen huoneentauluissa viestittiin ruusuin ja korulausein elämänohjeita ja -arvoja, usein kotia, uskontoa ja isänmaata puolustaen. Nyt sata vuotta myöhemmin, voisimme päivittää huoneentaulujen sanoman.  Haastammekin sinut mukaan tekemään 2020-luvun huoneentauluja, jotka muistuttavat meitä päivittäin isoista ja pienistä valinnoista ja teoista, joita voimme tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. 

Koska käsityö on hidasta, on sen keinoin tehty viesti merkkinä kiinnostuksesta ja aktiivisesta välittämisestä. Pehmeä julistaminen tai voimalauseiden ompeleminen eivät vaadi erityisiä käsityötaitoja eivätkä välineitä; vain palan kangasta, neulan ja lankaa. Ja jos peukalo on keskellä kämmentä, voi huoneentaulun tehdä digitaalisesti näyttökuvaksi puhelimeen tai tietokoneeseen.

Mikä ilmastonmuutosta hillitsevä ohje sinun tauluusi kirkastuisi? Ilmaisutyyli on vapaa! Ilmoittaudu mukaan verkkolomakkeella 15.9. mennessä. www.lyyti.in/huoneentaulu2021 

Näyttely Pehmeitä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tulee olemaan esillä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 19.10–12.12.2021. Näytönpaikan näyttelyyn pystyy tutustumaan kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Viel uusi päivä kaiken muuttaa voi

1920–1930-luvuilla suomalaisten pienien asuntojen seiniä koristivat käsin ommellut huoneentaulut, joissa viestittiin ruusuin ja korulausein elämänohjeita ja -arvoja, usein kotia, uskontoa ja isänmaata puolustaen. Mietelauseet ommeltiin yksiväriselle pellava- tai puuvillakankaalle ja kirjonta tehtiin pienellä lankamäärällä lankaa ja aikaa säästäen. Huoneentaulu kertoi tekijänsä mausta ja kauneuden kaipuusta ehkä lohdutti arjessa ja piristi yksinkertaista kotia. 

Mietelauseet kopioitiin sukulaisten tai naapureiden huoneentauluista. Kamarin seinältä sängyn yläpuolelta on tankattu lauseita: Oma koti kullan kallis, Sortumatta souda Vaikk ois vastatuulta, Myrskyä seuraa tyyneys, huolta ja kaihoa viihdytys, Opi kärsimään valittamatta, Viel uusi päivä kaiken muuttaa voi, Puhtaus on kodin kaunistus…

Näin osallistut

Huoneentaulun tekemiseen voit osallistua useammalla tavalla, pääasia on, että huoneentaulut sisältävät toimintaan kannustavia lauseita maapallon pelastamiseksi. Vaihtoehtoja osallistumiselle on kolme: fyysinen tekstiilinen huoneentaulu, kuva tekemästäsi valmiista huoneentaulusta tai sähköinen huoneentaulu. Ilmoittaudu mukaan 15.9.2021 mennessä. www.lyyti.in/huoneentaulu2021 

Näyttely on avoinna 19.10.-12.12.2021. Suomen käsityön museon Näytönpaikassa, joka on ikkunanäyttelytila Kilpisenkadulla. 

Vaihtoehto 1: tekstiilinen huoneentaulu
Voit tehdä huoneentaulun tekstiilistä ja lähettää sen näyttelyyn Suomen käsityö museoon. Huoneentaulun enimmäiskoko 30 cm x 50 cm.  Se voi olla pysty- tai vaakakuva. Toteutustapa on vapaa, kunhan se on tekstiiliä. Kiinnitä huoneentaulun taakse erillisestä kankaasta tai paperista lappu, jossa on nimesi ja yhteystietosi. Huoneentaulu lähetetään C4 kokoisessa kirjekuoressa museolle (Kilpisenkatu 12, 40100 Jyväskylä) viikolla 40, 11.10.2021 mennessä. 

Tekstiilisiä huoneentauluja mahtuu näyttelyyn noin 50 kappaletta, joten ennakkoilmoittautuminen on välttämätöntä. Työt palautetaan viimeistään tammikuussa 2022 samassa kirjekuoressa, jossa ne ovat tulleet museolle.

Vaihtoehto 2: kuva käsintehdystä huoneentaulusta
Voit ottaa kuvan käsintehdystä huoneentaulustasi. Kuvan koon on oltava vähintään 2000 pix leveä ja resoluutio 150 dpi. Kuva ladataan Padlet-alustalle viikolla 41, linkki ja ohjeet lataamisesta lähetetään ennakkoon ilmoittautuneille. Näyttelyn aikana 19.10.–12.12.2021 kuvat ovat vapaasti kenen tahansa ladattavissa omalle koneelle tai puhelimeen. Näyttelyn aikana tehdään nostoja kuvista tekijä- tai nimimerkkitietoineen Suomen käsityön museon somekanavilla häsällä #huoneentaulu2021. 

Vaihtoehto 3: sähköinen huoneentaulu
Voit tehdä sähköisen huoneentaulun, jota voi käyttää tietokoneen tai puhelimen näyttökuvana. Kuvan koon on oltava esim. 1920 x 1080 ja resoluutio 300 dpi. Kuva ladataan Padlet-alustalle viikolla 41, linkki ja ohjeet lataamisesta lähetetään ennakkoon ilmoittautuneille. Näyttelyn aikana 19.10.–12.12.2021 kuvat ovat vapaasti kenen tahansa ladattavissa omalle koneelle tai puhelimeen. Näyttelyn aikana tehdään nostoja kuvista tekijä- tai nimimerkkitietoineen Suomen käsityön museon somekanavilla häsällä #huoneentaulu2021.

Lisätietoja

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
raija.manninen [at] jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887