Suomen käsityön museon asiakaspalvelu

8.9.2021

Suomen käsityön museon lukupiirit jatkuvat jälleen syksyllä 2021. Kerran kuussa torstaisin museon luentosaliin kokoonnutaan kahden rakkaan harrastuksen – jopa intohimon –ääreen, kun keskustellaan luettujen kirjojen aiheista, kädet käsitöitä tehden.
Lukupiirit Suomen käsityön museossa jatkuvat syksyllä 2021.

Syksyn 2021 teema museossa – ja koko kaupungin kulttuuripalveluissa – on väri. Niinpä lukupiirin kirjatkin käsittelevät syksyn ajan väriä jollain tapaa. Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan kirjoista nousevista teemoista! Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 17–19. Tapaamiset 16.9., 7.10., 18.11. ja 9.12.

Syksyllä värien saloihin sukelletaan Maggie Nelsonin Sinelmien, Hank Kangin Valkoisen kirjan, Inari Krohnin Musta ja muut värit sekä Victoria Finlayn Värimatkan kautta. Väreihin yhdistetään niin voimakkaita tunteita, kulttuurisia perinteitä kuin elämän valintojakin. Teosten maailmojen kautta herätään pohtimaan myös omaa suhtautumista väreihin.

Lukupiirissä keskustellaan kirjan herättämistä ajatuksista ja tunnoista, jotka voivat paljonkin erota toisistaan. Kirjailijalle ja kirjan maailmalle haetaan myös kontekstia, kun paneudutaan kirjailijan tuotantoon hänestä tehtyjen haastattelujen avulla ja kirjan aihepiiriin liittyvään aikakauteen tai kulttuuriin mahdollisten videoklippien avulla. Välillä keskustelu vie mukanaan niin, että jopa käsityön teko unohtuu hetkeksi!

Ota siis oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan käsityön merkityksestä, niin itsellesi kuin kirjojen hahmoille! Suomen käsityön museon yleisötyössä käsityötä tarkastellaan eri näkökulmista ja käsityöaiheiset lukupiirit jatkavat tätä ideaa, kun käsityötä pohditaan taiteen ja kirjallisuuden vinkkelistä – puhutaanko kirjallisuudessa käsityöstä ja miten sitä kuvataan. Onko se arkista toimintaa vai toimeentuloa vai yhdessä oloa, vai oman ajan ottamista? Luettavissa kirjoissa käsityö voi olla jonkin hahmon pääpiirre tai sitten yksi näkymätön askare arjen kudelmassa.

Lukupiiriin on vapaa pääsy.

Lukupiirit syksyllä 2021 torstaisin klo 17–19

To 16.9. Lukupiiri I: Maggie Nelson: Sinelmiä (2019)
Nelsonin Sinelmissä kertoja suhtautuu intohimoisesti siniseen väriin ja haluaa rakentaa sen ympärille eräänlaista henkilökohtaista päiväkirjaa.  Kirjassa pohditaan nautinnon ja tuskaan yhteen kietoutumista ja sitä, millaista merkitystä esteettisellä ilolla voi olla syvän murheen tai sydänsurujen alhossa. Sinelmien ydin on kariutuneen suhteen jälkeinen depressio: sen ansiosta sininen väri on kauneimmillaan, mutta samalla se osoittautuu tyhjän tuijottamiseksi. Myös itkeminen kuuluu tähän, Sinelmiä-nimi ei teoksessa viittaa mustelmiin, vaan silmäsinelmiin ja itkemisestä tummentuviin silmänympäryksiin. Sinelmiä kuljettaa lukijan läpi masennuksen, päihteidenhimon ja seksuaalisen halun, pysähtyen matkan varrella kuuluisien sinisen mestarien äärelle.

To 7.10. Lukupiiri II: Han Kang: Valkoinen kirja (2021)
Valkoinen kirja on viiltävän herkkänäköinen tutkielma surusta ja valkoisesta väristä. Nimettömän kertojan isosisko kuoli vain muutaman tunnin ikäisenä, ja kirja on rakkauden tunnustus tälle. Äidinmaidon, kapaloiden ja vauvan riisinvalkea iho yhdistyvät muihin valkoisiin muistoihin ja kohtaamisiin, jotka punovat edesmenneen sisaren osaksi kertojan elämää. Kipu, suru ja kauneus hohtavat kaikki valkoisina ja toisistaan erottamattomina. Valkoinen väri kasvaa kuvaamaan niin ihmissielua ja sen sitkeyttä kuin myös hävityksen tuhkasta nousevaa elämää.

To 18.11. Lukupiiri III: Inari Krohn: Musta ja muut värit (2006)
Musta ja muut värit vie lukijan 1960-luvun Suomeen ja nuorten taideopiskelijoiden pariin. Ystävyyssuhteet näyttelevät tärkeää osaa nuorten taiteilijoiden elämässä, myös Ateneumissa taidetta opiskelevalle Inkerille, mutta sitäkin tärkeämmäksi teoksessa nousee kasvu taiteilijuuteen. Millä tavalla musta on musta, millä tavalla muut värit alkavat hehkua mustan rinnalla? Kumpi tulee tärkeämmäksi, grafiikka vai maalaustaide – se kaikki kuvataan uskomattoman elävästi ja kiehtovasti. Opiskelun rinnalla kulkee päiväkirja, jonka sivuilta kuuluu junan jyskytys: nuori taideopiskelija matkustaa Eurooppaan, Aasiaan, Siperiaan; hän tutustuu taiteeseen, taideopiskelijoihin ja elämään monissa maissa ja imee kaikkialta vaikutteita.

Musta ja muut värit on itsenäinen teos, mutta samalla fiktiomuotoinen jatko Inari Krohnin muistelmateokselle Muusa Kirjahyllyssä.

To 9.12. Lukupiiri IV: Victoria Finlay: Värimatka (2004)
Finlayn Värimatka lähentelee värin kanssa työskentelevien kulttuuriantropologiaa tai dramatisoitua taiteilijan materiaalioppia. Teos yhdistelee sujuvasti matkakirjaa, tarinoita ja seikkailua värien matkassa. ”Matkojen oheen on selvitetty hiukan teoriaa”, Finlay sanoo kirjan johdannossa, mutta rauhoittelee, ettei väriharmonioihin tai väritieteeseen perehdytä syvällisesti. Sen sijaan pääosassa ovat anekdootit ja seikkailut, joiden inspiraationa on ihmisen pyrkimys löytää värejä. Useimpien tarinoiden tapahtumat sijoittuvat ajalle ennen 1800-luvun loppua ja äänen saavat paitsi kirjan kertoja, myös taiteilijat ja tutkijat. Esimerkiksi punaisesta kerrotaan J. M. W. Turnerin ja hänen värikokeilujensa kautta. Kuviteltu tyttö Pliniuksen tarinasta opastaa mustaan väriin, valkoisessa seurataan Abbot McNeill Whistleriä ja sinisessä esiintyvät Michelangelo sekä Neitsyt Marian viitta.

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
raija.manninen [at] jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887