Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museon asiakaspalvelu

13.9.2021

Suomen käsityön museon Ikkunagallerian myyntinäyttely esittelee iranilaisten nuorten, lahjakkaiden käsityöläisten nykyaikaisia käsityötuotteita, kuten koruja ja käsinpainettuja tekstiilejä.
Kuva
Iranilaisia baluchi-koruja. Korvakorut ja rannekoru.

Näyttelyn nuorten taitajien tuotteissa heijastuu perinteiset tekniikat ja muotokieli rinta rinnan modernien ja kekseliäitten materiaalien käytön kanssa. Tuotteissa on pyritty materiaalien ekologisesti kestävään käyttöön.

Myyntinäyttelyyn tulee tuotteita kolmelta iranilaiselta käsityöläiseltä. Myyntiin ja ihasteltavaksi tulee Baluchi-mattoja ja -koruja, keraamisia koruja sekä kokoelma käsinpainettuja tekstiilejä ja keraamisia astioita. Näyttelyssä tuodaan esiin miten vanhaa ja ainutlaatuista baluch-maton perinnettä ja iranilaista keramiikkaosaamista voidaan hyödyntää luovasti koru- ja asustesuunnittelussa. Näyttelyssä nähdään myös sovellutuksia perinteisestä tekstiilipainomenetelmästä modernilla tavalla. Näyttely on esillä 18.9.–14.11.2021. 

Persialainen baluchi-maton geometrisista ja orgaanisista muodoista on ispiroitunut myös Mim-tuotemerkin takana toimiva Maryam Moqise (s. 1988). Baluchityyppinen kirjonta on tyypillistä Etelä-Iranin kansanpuvuissa ja Moqisen baluchikirjontaa sisältävät korut näkivät päivänvalon 2011, jonka jälkeen hän on laajentanut tuotantoaan yhteistyössä Shirinin, iransharilaisen ompelijattaren, kanssa myös muihin asusteisiin. Nykyään Moqise tekee yhteistyötä yli 40 käsityöläisen kanssa Iranissa. 

Keramiikkaa ja islamilaista taidetta opiskelleen Leila Shariatin (s. 1989) modernit korut ammentavat inspiraationsa iranin keramiikkaperinteestä. Koruissa yhdistyy geometriset, minimalistiset muodot voimakkaisiin väreihin. 

Perinteistä tekstiilipainantaa näyttelyssä edustaa Zeen Galleryn ghalamkar-kankaat. Perinteisessä ghalamkarissa tekstiilin kuviointi painetaan puisilla leimasimilla. Ghalamkar-kankaat ovat erittäin suosittuja kodin sisustustekstiileissä. 

Näyttelyn on kuratoinut taiteentutkija Najmeh Motalaei (s. 1984, Iran), joka on perehtynyt tutkimuksessaan julkisen taiteen vaikutuksista kaupunkien julkisiin tiloihin monikulttuurisesta näkökulmasta. Motalaein perusajatuksena näyttelyä rakentaessa on ollut pyrkimys luoda kulttuurisiltoja suomalaisen ja persialaisen muotoiluperinteen välille. 

Persian perilliset – Iranin nuoret muotoilijat

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 18.9.–14.11.2021.