11.11.2021

Suomen käsityön museo on vastaanottanut testamenttilahjoituksena aasialaisen esineistön kokoelman jyväskyläläiseltä pariskunnalta Irma ja Pentti Johanssonilta. Lahjoitukseen kuuluu arviolta noin 700–800 esinettä, joista osa tallennetaan museon kokoelmaan vuoden mittaisessa projektissa.
Jyväskyläläinen Johanssonien pariskunta lahjoitti Suomen käsityön museolle mittavan lahjoituksen matkamuistoesineitä mm. Aasiasta.

Jyväskylän taidemuseolle ja Keski-Suomen museolle testamentattiin samassa yhteydessä suomalaista kuvataidetta.

Alun perin Myllykoskelta kotoisin olleet ja sittemmin vuonna 1962 Jyväskylään muuttaneet Johanssonit olivat aktiivisia ulkomaanmatkailijoita ja kerryttivät lukuisilla retkillään mittavan matkamuistokokoelman. Kokoelma sisältää esineitä ainakin Intiasta, Kiinasta, Nepalista, Myanmarista, Thaimaasta, Vietnamista, Laosista, Turkista, Iranista ja Marokosta. Kokoelman lahjoittajien kiinnostuksen kohteiden monipuolisuus näkyy vahvasti esineiden kirjossa, johon kuuluu esimerkiksi intialaisia tekstiilejä, kiinalaisia ja intialaisia puuveistoksia, kiinalaisia lakkatöitä ja cloisonné-astioita, nepalilaisia thangka-maalauksia, kiinalaisia posliiniesineitä, sekä kupariastioita ja mattoja Intiasta ja Lähi-Idästä. Kokoelman tärkeimmät osa-alueet muodostuvatkin Aasian eri alueiden taidekäsityömuotojen näytteistä. Esineiden tutkimisen lisäksi matkamuistokokoelman tietoja täydentävät matkoilta otetut valokuvat ja pariskunnan tuttavien haastattelut.

Kokoelma ei ole ainoastaan lähteidensä vaan myös kerääjiensä ja aikakautensa näköinen. Kokonaisuudessaan Johanssoneiden testamenttilahjoitus muodostaa monipuolisen ja kiinnostavan läpileikkauksen aasialaiseen taidekäsityöhön. Samalla kokoelma on esimerkki länsimaalaista matkailijaa kiinnostavasta ja viehättävästä esineistöstä, johon on tiivistynyt muistoksi jotain olennaista matkakohteesta ja sen kulttuurista.

Laadukkaana käsityönä ja kulttuurimatkailukokoelmana esineistö sopii Suomen käsityön museon kokoelmapolitiikkaan ja täydentää museon kansainvälisen käsityön kokoelmia. Lisäksi Jyväskylän kulttuuripiireissä tunnetun pariskunnan kokoelma säilyy Suomen käsityön museon kokoelmissa luontevasti kotikaupungissaan.

Johanssonien laajan matkamuistokokoelman syntyminen

Matkustamisesta muodostui Johanssoneille vuosien mittaan eräänlainen elämäntapa. Ensimmäiset Suomen- ja Euroopan-matkat pohjustivat tietä pari vuosikymmentä kestäneelle aktiiviselle Aasian-matkailulle 1970–1990-luvuilla. Erityisesti Intia, Nepal ja Kiina olivat Johanssoneille tärkeitä matkakohteita, joihin pariskunta palasi kerta toisensa jälkeen ja joista peräisin oleva esineistö muodostaa kokoelmasta suurimman osan. Pentti Johanssonin tärkein kiinnostuksen kohde oli Kiina, siinä missä Irma Johanssonin sydäntä lähellä olivat varsinkin Intia ja Nepal. Suuri määrä matkoja kartutti vuosien kuluessa pariskunnan matkamuistokokoelmasta hyvin mittavan ja monipuolisen. Kokoelmassa näkyvät kerääjiensä mielenkiinnon kohteet ja mieltymykset sekä esteettisellä, että syvemmälle kurkottavalla kulttuurisella tasolla.

Ensimmäisen Kiinan-matkansa Johanssonit tekivät jo Maon aikaiseen Kiinaan vuonna 1976. Vuosien kuluessa matkoja Kiinaan tehtiin toistakymmentä. Pentti Johansson toimi myös aktiivisesti Suomi-Kiina-seuran Jyväskylän paikallisosastossa. Kokoelman kiinalainen esineistö on niin ikään monipuolista ja pitää sisällään esimerkiksi posliinia ja muuta keramiikkaa, puuveistoksia, suitsukeastioita ja cloisonné-töitä. Kiinalaisessa esineistössä painottuvat erityisesti perinteiset, taidokkaat ja esteettisesti kiinnostavat taidekäsityön muodot.

Kiinan jälkeen Johanssoneille avautuivat myös Intia ja Nepal, joissa niin ikään vierailtiin lukuisia kertoja. Erityisesti Irma Johanssonin kiinnostus buddhalaisuutta ja muita aasialaisia uskontoja sekä henkisiä perinteitä kohtaan näkyy vahvasti lahjoituskokoelman intialaisissa ja nepalilaisissa esineissä. Näistä tärkeimpiä ja runsaslukuisimpia ovat buddhapatsaat ja thangka-maalaukset. Lisäksi kokoelmaan kuuluu esimerkiksi tiibetinbuddhalaisuuteen ja hindulaisuuteen liittyvää uskonnollista esineistöä, kuten rukousmyllyjä ja jumalpatsaita. Henkisen esineistön lisäksi kokoelmaan kuuluu suuri määrä intialaisia tekstiilejä kuten kirjailtuja kankaita, liinoja, verhoja ja tyynynpäällisiä. Johanssoneita viehättivät myös intialaiset, turkkilaiset ja iranilaiset kupariastiat sekä matot.

Sanni Leimio, projektitutkija, Suomen käsityön museo
p. 050 340 5673, sanni.leimio [at] jyvaskyla.fi