Hyppää pääsisältöön

9.12.2021

Maija Brummerin talvinen puutarha herää eloon Suomen käsityön museon Aulagalleriassa. Vapaalla kirjonnalla toteutetuissa luontoaiheisissa kirjontatöissä puut, oksat, lehdet, kukat ja köynnökset loistavat syksyisissä ja talvisissa väreissä, mutta mukaan on mahtunut myös tuulahdus kesää. 
Kuva
Maija Brummer: Garden Dame, yksityiskohta. Kuva: Maija Brummer.

Luonto on ollut helsinkiläiselle Maija Brummerille ehtymätön inspiraation lähde. "Inspiraatiot syntyvät usein hetkessä vaikkapa metsäpolulla. Joskus aihe pyörii päässä jopa vuosia, ennen kuin mielessä on selvä kuva siitä, mitä tuleman pitää”, Brummer kertoo teosten synnystä. Alati vaihtuvat vuodenajat tuovat aina uusia oivalluksia ja värejä teoksiin. ”Usein saan inspiraation myös tekeillä olevasta työstä, jonka tietty väriyhdistelmä tai yksityiskohta herättää ajatuksen, että tästä voisi tulla enemmänkin.” 

Vapaassa kirjonnassa ompelukoneen neula pysyy paikallaan, mutta kangasta liikutetaan neulan alla, jolloin syntyy piirrosmainen jälki. Brummer kirjoo teokset veteen liukenevan tukimateriaalille, joka sulaa pois, kun valmis kirjontatyö upotetaan veteen. Tuloksena syntyy pitsimäisiä, läpinäkyviä tekstiilejä, jotka näyttävät hennoilta, mutta ovat moneen kertaan ommeltuina varsin vahvoja. 

Kirjontatöiden kukat eivät ole vain “kukkia”, vaan niiden kautta ymmärtää paremmin luonnon herkän haavoittuvuuden. Säilyäkseen luonto tarvitsee ihmisten apua ja arvostusta.  

Jokainen kukka ja lehti on erikseen leikattu ja ommeltu, ja siten erilainen ja ainutlaatuinen. Materiaali on etupäässä puuvillakangasta, mutta se voi aiheen ja tuntuman puolesta olla muutakin. Ompelulangat ovat puuvilla- ja polyesterilankoja. Teoksissa on käytetty paljon myös erilaisia koristelankoja. 

“Roskiin ei mene melkein mitään. Ei niin pientä silppua olekaan, etteikö siitä tulisi vielä pihlajanmarja tai puolukanlehti. Usein parhaimmat palat löytyvät ompelukoneen alta lattialta”, Brummer kuvailee materiaalin käyttöään. "Työt ovat suuritöisiä ja aikaa vieviä, mutta niiden tekeminen tuottaa paljon iloa.” 

Maija Brummerin seinätekstiilejä on ollut aiemmin esillä kansainvälisissä alan näyttelyissä muutaman vuoden välein. Suomen käsityön museossa on esillä uusimpien töiden lisäksi luontoaiheisia teoksia vuosien varrelta. 
 

Talvipuutarha – Maija Brummer

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 18.12.2021–6.3.2022