Hyppää pääsisältöön

29.12.2021

Valtioneuvosto päätti eilen 28.12.2021 asetuksen koronapassin käytön rajoittamisesta. Asetuksella rajoitetaan koronapassin käyttöä 30.12.2021–20.1.2022 välisenä aikana, eikä koronapassia voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.
Kuva
Henkilö pitää kädessään puhelinta, josta näkyy koronapassi.

Keski-Suomessa alueellisen rajoituksen on antanut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Määräyksellä on kielletty kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Päätös on voimassa 5.1.2022 asti. Kyseinen päätös ei sisällä muita rajoituksia esimerkiksi harrastus- tai asiakastilojen käyttöön. 

Koronapassia ei kysytä huomisesta lähtien kaupungin palveluissa – kirjastot pysyvät auki, Sinfonian ja kaupunginteatterin kevätkauden aloitus siirtyy

30.12.2021 voimaan tulevan asetuksen myötä Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmän 23.12. tekemä linjaus koronapassin käytöstä poistuu. Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä linjasi 23.12. olleessa kokouksessaan, että koronapassi otetaan käyttöön kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian yleisötilaisuuksien ohella mm. museoissa, uimahalleissa, kaupungin kuntosaleilla ja liikuntatiloissa sekä kirjastoilla järjestettävissä tapahtumissa 28.12.-16.1. väliseksi ajaksi. 

Käytännössä Jyväskylän kaupunginteatteri ja Jyväskylä Sinfonia siirtävät kevätkauden esitysten aloitustaan. Kevätkausi aloitetaan, kun yleisötilaisuudet voidaan jälleen rajoitusten puitteissa (joko koronapassin tai muiden turvallisuusmääräysten avulla) järjestää yleisölle turvallisesti. Lipun ostaneisiin ollaan yhteydessä kaupunginteatterilta ja Sinfonialta alkuvuoden aikana, kun järjestelyt tarkentuvat.

Jyväskylän kaupungin museoissa, uimahalleissa, kaupungin liikuntatiloissa olevassa harrastustoiminnassa ja kaupungin kuntosaleilla koronapassin tarkistaminen keskeytetään kokonaan. Kyseisissä palveluissa (kirjastot, uimahallit, kuntosalit sekä rajoitetusti avoinna olevat sisäliikuntapaikat) ei enää huomisesta (30.12.2021) lähtien pyydetä koronapassia. Tilojen turvallisuus pyritään varmistamaan mm. turvaväleillä, maskien käytöllä sekä hygieniaohjeilla, kuten aiemminkin. 

Kaupungin omistamien tilojen osalta kaupunki pitää voimassa 23.12. tehdyt linjaukset aikuisten ryhmäliikunnan sekä kirjastojen omatoimiaikojen rajoituksista 16.1. saakka. Kaupunki muistuttaa myös, että kaupungissa jatkuu laaja maskisuositus yli 12-vuotiaille.

Mahdollisissa yleisötilaisuuksissa (esimerkiksi ottelut tai kirjaston tapahtumat) noudatetaan toistaiseksi Aluehallintoviraston kulloinkin voimassa olevia kokoontumisrajoituksia huomioiden sen, että 30.12.-20.1.2022 välisenä aikana rajoitusta ei voi ohittaa koronapassia käyttämällä eilen annetun asetuksen mukaisesti.  

Aluehallintoviraston päätöstä uudesta kokoontumisrajoituksesta odotetaan loppuviikon aikana

Keski-Suomen koronanyrkki on eilen esittänyt aluehallintovirastolle, että kokoontumisrajoitusta pienennettäisiin 20 henkilöön. Aluehallintovirasto tekee kaupungin saamien tietojen mukaan kokoontumisrajoituksia koskevan uuden päätöksen loppuviikon aikana. Mikäli päätös aiheuttaa kaupungille tarvetta miettiä rajoituksia uudelleen, järjestetään loppuviikon aikana ylimääräinen poikkeusolojen johtoryhmä. Mikäli kiireellistä tarvetta ylimääräiselle kokoukselle ei tule, kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 3.1.2022.

Tartuntamäärät jatkavat Jyväskylässä kasvuaan

Viime viikolla (viikko 51) Jyväskylässä ilmeni 387 tartuntaa, joka on uusi viikkokohtainen ennätys tartuntamäärissä. Aiemmalla viikolla (viikko 50) tartuntoja ilmeni 337 ja sitä edeltävällä viikolla (viikko 49) 191 kappaletta. Tällä hetkellä kaupunki seuraa tiiviisti, saadaanko ravintolarajoituksilla ja kokoontumisrajoituksilla tartuntamäärät kääntymään laskuun, vai onko syytä tehdä vielä lisätoimenpiteitä tartuntamäärien saamiseksi hallintaan.