18.5.2022

Asettaisitko sinä Inarin kylmien järvien pohjilla lymyilleen mateen hiuksiisi? Inarin Käsityöpuoti kokoaa yhteen Ylä-Lapin käsityöläisiä tekemään kokeita pohjoisen luonnonmateriaaleilla.
Inarista tehty -myyntinäyttely esittelee Ylä-Lapin käsityöläisten taitoja ja tuotteita. Kuva Inarin käsityöpuoti

Myyntinäyttely Inarista tehty esittelee Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 21.5.–28.8.2022, miten luovissa käsissä pohjoissuomalaisen luonnon tarjoamat materiaalit taipuvat edelleen käyttöön.

Aineettomasta tilasta menneiden sukupolvien henki nousee esiin ihmiskäden kautta. Käsi tarvitsee käyttöönsä väliaineen, jotta perinne voi tulla koettavaksi ja kosketeltavaksi uusissa muodoissa. Raaka-aineella on kuitenkin oma tahtonsa ja omat ehtonsa. Miten koivuntuohi keskustelee hopean kanssa? Kuinka monta poron eri osaa voi käyttää käsitöihin? Kuinka lahotetun puun sisäinen kauneus vapautetaan?

Inarista tehty -myyntinäyttelyssä kaksitoista pohjoisen käsityöläistä tuo näyttelyyn niin käyttöesineitä, kuin luonnonmateriaalikoruja, lasia, valokuvia ja tekstiilejäkin. Esineissä todistetaan koivuntuohen ja hopean liittoa korusarjaksi, lahotetun puun sisäistä kauneutta ja käsityöitä erilaisista luonnon tarjoamista aineksista, kuten lohennikamista, villasta, poronkoparasta, sisnasta, luista ja sarvista. Näyttely tuo arktisen orgaaninen estetiikkaa ja tarinoita töiden takaa erämaista urbaaniin ympäristöön, Jyväskylän keskustaan Suomen käsityön museoon.

Inarista tehty -näyttelyn taitajat

• Magnus Lange, taidekäsityöläinen
  • Petteri Kyrö, taidekäsityöläinen
  • Katja Magga, artesaani
  • Anitta Vierelä, Atta Design, jalometallialan artesaani
  • Iita-Villiina Jaakonaho, lasinpuhaltaja
  • Nita Rebekka Huomo, sisustustekstiiliartesaani
  • Hanna-Mari Mykkänen, käsityöläinen
  • Piia Kangas ja Henna Välipakka, Mettäkutomo
  • Virpi Jääskö, Taveämmi, kengäntekijä ja suutari
  • Anne Portti, Inari handicrafts
  • Sari Pehkonen
  • Raisa ja Janne Kitti, Renniina

Inarista tehty – Made of Inari. Käsitöitä arktisista luonnonmateriaaleista

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 21.5.–28.8.2022.

Museo ja museokauppa ovat avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloajoissa pyhäpäivisin.