Hyppää pääsisältöön

19.5.2022

Jyväskylän kaupunki valmistautuu suurimpana omistajana myymään Työterveys Laine Oy:n osakekannan Mehiläiselle. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto esittää ensi maanantaina 23.5.2022 kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että osakkeet myydään 7,1 miljoonan euron velattomaan kauppahintaan. Kaupungin osuus myynnistä on noin 6,8 miljoonaa. Jyväskylän kaupunki omistaa 96,7 % Työterveys Laineen osakkeista.

Myynnin taustalla on vuoden 2023 alussa toteutuva hyvinvointialueuudistus. Uudistuksen jälkeen Työterveys Laineen palveluiden järjestämisvastuu siirtyy Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Laki määrää, että kunnista hyvinvointialueille siirtyy kaupungin omien sote-palveluiden lisäksi terveydenhuoltolaissa määriteltyjen sote-palveluita tuottavien yhtiöiden omistus ilman erillistä korvausta.

- Jyväskylän kaupunki käynnisti omaisuuden siirtoja koskevan selvitystyön kesällä 2021. Jo tuolloin todettiin, että kilpailuilla markkinoilla toimivan työterveysyhtiön arvo tulee selvittää. Siten tämän vuoden talousarvioon kirjattiin, että yhtiön arvo ja mahdollinen myynti tullaan selvittämään ennen hyvinvointialueiden aloitusta, kertoo kaupungin talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä.

Selvitystyö käynnistyi vuoden 2021 loppupuolella ja avoin tarjouskilpailu yhtiön osakkeiden myynnistä toteutettiin alkuvuonna 2022. Parhaimman tarjouksen tarjouskilpailussa antoi Mehiläinen, joka tarjosi Laine Oy:n koko osakekannasta 7,1 miljoonan euron kauppahinnan. Mehiläisen kanssa allekirjoitettiin 25.3.2022 aiesopimus, jolla Mehiläinen kiinnitettiin jatkoneuvotteluihin ja kaupankohteen tarkempaan läpikäyntiin.

Tarkistusten jälkeen velattomaksi kauppahinnaksi vahvistui 7,1 miljoonaa euroa. Jos kauppa toteutuu, se vahvistaa kaupungin taloutta hyvinvointialueuudistukseen valmistauduttaessa.

- Kauppa on ehdottomasti kaupungin etujen mukainen. Kaupungin ei ole järkevää toimia kilpailuilla markkinoilla. Samalla kaupungin ylijäämäkertymä vahvistuu ja lainakanta pienenee, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivistää.

Mehiläinen-konserni on kasvava kansainvälinen toimija

Mehiläinen-konserni on tunnettu yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja Suomessa ja kansainvälisesti. Konserni tarjoaa kokonaisvaltaisia palveluita yksityis-, yritys-, vakuutus ja kunta-asiakkaille. Mehiläinen palvelee vuosittain noin kahta miljoonaa asiakasta. Mehiläisen yli 760 toimipisteessä palveluita tuottaa yhteensä yli 29 000 työntekijää ja ammatinharjoittajaa.

- Yrityskauppa ei tuo muutoksia asiakkaidemme palveluihin eikä vaadi heiltä toimenpiteitä. Nykyiset sopimukset ovat voimassa myös kaupan jälkeen ja asiointi työterveyshuollon toimipisteissä jatkuu ennallaan, Työterveys Laine Oy:n toimitusjohtaja Jarno Pylkkänen kuvaa. 

Laine Oy:n työntekijät jatkavat Mehiläisen palveluksessa kaupan jälkeen.

- Näin varmistamme sen, että tutut ammattilaiset ottavat asiakkaitamme vastaan myös kaupan jälkeen. Erityisen tyytyväisiä olemme siitä, että kaupan myötä voimme tarjota asiakkaillemme entistä monipuolisemmat ja joustavammat työterveys- ja diagnostiikkapalvelut sekä digitaaliset palvelut, Pylkkänen tiivistää.

Työterveys Laineen liikevaihto vuonna 2021 oli noin 4 miljoonaa euroa ja tulosta kertyi noin 103 000 euroa. Yhtiössä työskentelee 38 terveydenhuollon asiantuntijaa 13 toimipisteessä ja henkilöasiakkaiden määrä on noin 2800.

Päätökset myynnistä tehdään Jyväskylän lisäksi muissa omistajakunnissa ja kuntayhtymässä

Työterveys Laineen myynti etenee Jyväskylässä ja muissa omistajakunnissa ja kuntayhtymissä päätöksentekoon. Tavoiteaikataulu on, että kauppa saataisiin vahvistettua 1.7.2022. Kaupan toteutuksen ehtona on, että kaikki osakkaat hyväksyvät kaupan.

Jyväskylän kaupungin (omistajaosuus 96,7 %) lisäksi Laineen osakkeita omistaa Keski-Suomen Sairaanhoitopiiri, Hankasalmi, Keuruu, Multia, Uurainen, Luhanka, Muurame, Laukaa, Viitasaari ja Pihtipudas. Jokainen vähemmistöosakas omistaa yhden yhtiön osakkeen.

Kaupunginhallituksen esityslista

Lisätietoja

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

Jyväskylän kaupungin talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä, p. 050 599 9545

Työterveys Laine Oy:n toimitusjohtaja Jarno Pylkkänen, p. 050 576 0641