Hyppää pääsisältöön

5.9.2022

Näyttely johdattaa valokuvauksen juurille, kiehtovaan camera obscuraan pohjautuvaan kuvaukseen. Näyttelyssä sukelletaan neulanreikäkameran rakentamiseen ja kuvaamiseen.
Kuva
Neulanreiästä - kuvia linssittömällä kameralla -näyttelyjuliste. Rajattu. Kuva Suomen käsityön museo

Esillä on mitä mielikuvituksellisempia kameroita sekä kuvataiteilijoiden neulanreikien kautta ottamia valokuvia. Suomen käsityön museossa 17.9.–4.12.2022 esillä olevan näyttelyn ovat kuratoineet Suomen käsityön museo ja kuvataiteilija Jyrki Markkanen.  

Neulanreikäkamera on valokuvaamista yksinkertaisimmillaan. Tarvitaan vain valotiivis laatikko, jossa on pieni reikä valon kulkua varten. Valokuva piirtyy laatikon sisällä olevalle filmille tai valokuvapaperille. Tekniikka on yksi varhaisimmista valokuvaustavoista, ja sen luoma unenomainen tunnelma vetoaa yhä edelleen valokuvaajiin ympäri maailman. Ensimmäisen kerran neulanreiästä piirtyvä kuva huomattiin jo 300–400 eaa., mutta toden teolla sitä hyödynsivät taiteilijat 1500-luvulta alkaen, jolloin myös Leonardo da Vinci teki aiheesta muistiinpanoja. Camera obscura toikin perspektiivin uudella tapaa keskiöön kuvataiteessa.

Itse valokuvan lisäksi neulanreikäkuvaamisessa lähes yhtä tärkeään rooliin pääsee kamera ja sen rakentaminen. Neulanreikäkuvaus yhdistää taidon ja sattumanvaraisuuden, käsityön ja taiteen, kemian ja fysiikan sekä valon ja pimeyden. Neulanreiästä-näyttelyssä pääseekin tutustumaan mitä erikoisimpiin neulanreikäkameroihin ja niiden rakentamiseen. Myös kameralla valokuvaamisessa monia kiinnostaa käsillä tekeminen ja sattuman tuoma luova ote. Vaikka neulanreikäkameralla kuvatessa kuinka suunnittelee ja sommittelee, on lopputulos aina pieni yllätys, kun valo piirtää negatiiville jotain uutta ja yllättävää. Neulanreikäkuvaaminen on valon, kameran ja kuvaajan yhteistyön taidonnäyte. 

Neulanreiästä-näyttelyssä on mukana useita pitkän linjan neulanreikäkameralla valokuvaajia, mikä näkyy paitsi kameroissa, myös valokuvissa. Yhdellä kamerassa on yhden neulanreiän sijaan käytössä ”monilinssitekniikka” ja reikiä on useampia, kun toinen luottaa kaikkein yksinkertaisimpaan menetelmään ja kolmas haluaa yhdistää neulanreikäkuvaukseen elektronista osaamistaan. Kaikkia kuitenkin yhdistää itse tehty kamera ja uusi tapa katsoa ympäristöä neulanreiän läpi. 

Näyttelyn valokuvaajat ja tekijät

  • Kaisu Häkkänen, Punkaharju
  • Reilika Landen, Hollola
  • Emma Lappalainen, Imatra
  • Jyrki Markkanen, Imatra
  • Peter Olpe, Basel, Sveitsi
  • Marja Pirilä, Tampere
  • Timo Remes, Oulunsalo
  • Pasi Vääränen, Jyväskylä

Lisätietoja
Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, mikko.oikari@jyvaskyla.fi, p. 050 553 3880

Neulanreiästä – Kuvia linssittömällä kameralla

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 17.9.–4.12.2022

Museo avoinna ti-su klo 11-18. Maanantaisin suljettu. Poikkeuksia aukioloajoissa pyhäpäivisin

Asiasanat: