7.9.2022

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun järjestelmällinen kansallispukutyö aloitettiin suomenruotsalaisessa kansankulttuuriyhdistyksessä Föreningen Bragessa. Juhlavuoden kunniaksi Brage on koonnut näyttelyn kansanpukutyön historiasta.
Folkdräkt - 100 vuotta Bragen järjestelmällistä kansallispukutyötä -näyttely 2022. Kuva Suomen käsityön museo

Näyttely kiertää eri museoissa vuosina 2022–2023, ja on esillä Suomen kansallispukukeskuksen näyttelytilassa Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 23.9.2022–19.3.2023.

Näyttelyssä esitellään kauniita kansallispukuja, mutta myös pukujen syntytarina. Esillä on runsaasti kuvamateriaalia ja aikajanan avulla kerrotaan sadan vuoden järjestelmällisestä pukutyöstä. Jyväskylässä näytteillä olevat kansallispuvut tulevat Munsalasta, ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Näyttelyä varten Eija Mendelin on valmistanut uudet mallipuvut Munsalan tummasta naistenpuvusta sekä kahdesta miestenpuvusta. Esillä on myös metallikirjottu tykkimyssy, jonka on rekonstruoinut Maria Lindén.

Föreningen Brage

Föreningen Brage perustettiin Helsingissä 1906 säilyttämään ja vaalimaan suomenruotsalaista kansankulttuuria, aluksi laulua ja tanssia, myöhemmin myös pukuja. Bragen pukutoimisto perustettiin 1907. Kaksi vuotta myöhemmin perustettiin pukukomitea (myöhemmin pukujaosto), jonka tehtävänä oli kansallispukujen tutkiminen ja kokoaminen.
Vuonna 1922 Brage lähetti kutsun Suomen ruotsinkielisille yhdistyksille ja kotiseutujärjestöille. Pukukongresseissa 1922 ja 1923 Brage ja seutujen edustajat luonnostelivat suuntaviivat kansallispukuidean toteuttamiseksi: laajaa kenttätutkimusta, vanhojen asiakirjojen tutkimusta ja kangasnäytteiden ja vaatekappaleiden luettelointia. Järjestelmällinen ja perusteellinen pukutyö oli aloitettu tosissaan.

Paikalliskomiteoiden kanssa laadittiin naisen ja miehen puku jokaiselle ruotsin- ja kaksikieliselle pitäjälle. Mallipukuja valmistettiin ja laadittiin pukuvihkoja kuvauksineen. Pukutoimistolla oli tärkeä rooli valvojana sekä erilaisten pukumateriaaleiden ja puvun osien välittäjänä ja valmistajana. Neuvontaa pukuasioissa kaivattiin kovasti ja vuonna 1987 palkattiin kansallispukukonsultti.

Tutkimusmatkojen aikana kerättiin suuri määrä kangasnäytteitä ja rahvaan vaatekappaleita ajalta 1750–1850. Ne ovat Bragen pukumuseon pohjana yhdessä mallipukujen kanssa. Pukutoimistossa on ollut vuodesta 1991 lähtien näytteillä valikoituja kokonaisuuksia kokoelmasta. Brage hallinnoikin tärkeää aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä.

Näyttelyn työryhmä
Maria Lindén, Henrietta Lindgren, Eija Mendelin, Kaja Grönlund ja Gunilla Vuori

Lisätietoja näyttelystä

Näyttely Suomen käsityön museon Kujalla 23.9.2022–19.3.2023 (Kauppakatu 25, Jyväskylä)