Hyppää pääsisältöön

29.9.2022

Kuva
Valaistu silta. Kuva Rami Saarikorpi

Jyväskylä panostaa energiatehokkaaseen valaistukseen. Syksyn valopilkku, 16. Valon kaupunki -tapahtumakin toteutetaan ledivaloin. Eri puolille Jyväskylää sijoitetut sata valaistuskohdetta on toteutettu hyvän kaupunkivalaistuksen periaatteilla.

─ Ledivalot ovat tulleet paitsi katuvalaistukseen myös tapahtumiin. Kaikissa Valon kaupunki -tapahtuman valoteoksissa on käytetty ledejä, kertoo palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupunkirakennepalveluista.

Valoon keskittyvä tapahtuma vie energiaa, mutta valoteokset toteutetaan niin vähällä energialla kuin mahdollista. Lisäksi tietyissä kohteissa kulutus päin vastoin laskee reilun viikon mittaisen tapahtuman aikana.

─ Valoteokset näkyvät parhaiten, kun ympärillä olevat valot sammutetaan. Esimerkiksi Kirkkopuiston vanhaa tekniikkaa hyödyntävät lamput sammutetaan niiltä osin kuin se on turvallista ja puisto saa valonsa teosten energiatehokkaista ledeistä.

Neljän kilometrin mittaisella valoreitillä voi nähdä hyvin erityyppisiä kohteita. 

─ Tapahtumaan osallistui viime vuonna 150 000 kävijää. Kun tällainen määrä ihmisiä ulkoilee ja kiertelee katsomassa valoteoksia, kotona säästyy paljon sähköä, Ström toteaa.

Kuva
Erivärisiä valoja puissa. Kuva Marko Häkkinen

Ekologisesti toteutettu teos kutsuu pysähtymään luonnon äärelle Kirkkopuistossa. Valo- ja äänisuunnittelija Marko Häkkisen toteuttama immersiivinen ympäristötaideteos Valon kaupunki -tapahtumassa 2022 vie katsojan taianomaiseen maailmaan, jossa äänimaisema ja siihen synkronoidut LED-valot maalaavat ympäristön uudella tavalla.

Turvallista ja viihtyisää

Jyväskylä on ollut uranuurtaja kaupunkivalaistuksen kehittämisessä. Vuosituhannen alussa kaupungissa tehtiin laaja valaistuksen yleissuunnitelma, jossa keskeisiksi periaatteiksi nostettiin turvallisuus ja energiatehokkuus. Jyväskylässä valaistuksella on haluttu myös lisätä keskustan ja asuinalueiden viihtyisyyttä valaisemalla keskeisiä maamerkkejä ja rakennuksia.

Jyväskylän kaupungilla on yli 32 000 valopistettä, joista hieman yli 30 prosenttia on vaihdettu ledivaloihin. Valaistukseen kuluu nykyisin energiaa jopa 60 prosenttia vähemmän kuin 2000-luvun alkuvuosina.

─ Lähivuosina energiaa voidaan säästää vielä merkittävästi enemmän. Vanhaa tekniikkaa päästään vaihtamaan ledeihin, kun tehdään esimerkiksi katusaneerauksia tai uusitaan kerralla isompi määrä katuvaloja tietyllä asuinalueella, Kari Ström kertoo.

Tänä vuonna uusitaan esimerkiksi Neron portaiden valaistus ja Kuokkalan sillan valaistuksen uusimisen suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Tavoitteena on, että näissä kohteissa energiankulutus vähenee jopa puolella.

Älykäs valojen käyttö lisää turvallisuutta

Uusi valaisintekniikka mahdollistaa paitsi energiansäästämisen myös valonlähteen ohjelmoinnin ja himmentämisen öiseen aikaan. 

─ Älykkäällä ohjauksella valojen yösammutuksista asuinalueilla voidaan tulevaisuudessa luopua ja pitää turvallinen valaistus myös öisin, Ström sanoo.

Toisaalta valaistusta voidaan optimoida siten, että aamulla ruuhkaisimpien tuntien aikaan valot palavat tehokkaammin ja hiljaisempina aikoina himmeämmin.

Strömin mukaan uusia energiansäästöratkaisuja mietitään aktiivisesti ja niitä otetaan käyttöön, kun takaisinmaksuajat investoinneille lyhenevät.


Lue lisää Valon kaupungista

Kotoa löytyy monta energiansäästökohdetta

Kotonakin energiatehokas ledivalaistus maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä. Ledien käyttöikä on jopa 50-kertainen verrattuna perinteisiin hehkulamppuihin.

Kotioloissa kaikkein vaikuttavin energiansäästö tulee huoneiden ja käyttöveden lämmityksen vähentämisestä. 

Sisälämpötilan alentaminen vain yhdellä asteella on jo iso ekoteko. Oleskelutiloissa riittää 20─21 asteen lämpötila ja makuuhuoneissa pari astetta alempikin. Reilummin lämpötilaa voi pudottaa tiloista, joita ei käytetä aktiivisesti. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi autotalli, varastot ja makuuhuoneet, joita käytetään satunnaisesti.

Lämmin vesi on kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Suihkussa kannattaa siksi käydä nopeasti ja säätää suihkun tehoa pienemmälle. Pyykinpesukoneessa on järkevää pestä vain täysiä koneellisia samoin kuin astianpesukoneessa. 

Saunapäivät näkyvät sähkölaskussa selvästi. Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70─80 astetta. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen nostaa sähkönkulutusta peräti 20─30 prosenttia. Sauna kannattaa sammuttaa heti, kun siirrytään pesulle. Saunan jälkilämpö ja ilmanvaihto kuivattavat saunan.

Huomio laitehankintoihin

Ruuan säilytys, valmistus ja astianpesu tekevät jopa 30 prosentin loven sähkölaskuun. Energiatehokas jääkaappi, pakastin ja uuni ovat järkeviä ostoksia. Kylmälaitteet kannattaa myös sijoittaa erilleen kodin lämmönlähteistä.

Pienetkin sähkölaitteet vaikuttavat sähkön kulutukseen, kun kodissa on käytössä useita eri laitteita. Esimerkiksi viihde-elektroniikasta kannattaa aina sammuttaa virta, kun laitteita ei käytetä. Myös laturit on hyvä irrottaa verkkovirrasta latauksen päätyttyä.

Lähde: Motiva