Hyppää pääsisältöön

10.10.2022

Suomalainen kansallispukumaailma on rikastunut jälleen kahden puvun osalta. Oriveden naisen tarkistettu kansallispuku julkistettiin Kansallispuvun juhlapäivässä Jyväskylässä 8.10.2022 ja Akaan naisen tarkistetun kansallispuvun täydennysosat Viialassa 6.8.2022.
Kuva
Oriveden naisen kansallispuvun yläosa. Yllä raitainen röijy ja liivi sekä valkoinen pitsireunuksinen paidankaulus. Kuva Suomen käsityön museo

Molemmat puvut kertovat paitsi paikkakuntansa historiasta, myös suomalaisesta pukuperinteestä. Pukujen tutkimustyötä ja mallipukujen valmistusta on ohjannut Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas.  

Pukutarkistuksessa kansallispuvun alkuperäiset osat tarkistetaan ja puvun paikkakuntakohtainen historiapohja vahvistetaan. Puvun valmistamiseen osallistuu useita ammattilaisia; kankaankutojia, pitsinnyplääjiä, nauhanvalmistajia, kultaseppiä ja ompelijoita. Jokaisen puvun kohdalla mallipuvun valmistajat valitaan erikseen. 
Puvun julkistamistilaisuudessa valmis puku nähdään kokonaisuutena ja eri osavaihtoehtoineen ensimmäistä kertaa. Pukua voidaan täydentää vielä lisää julkistamisen jälkeenkin. 

Pukutarkistusten yhteydessä valmistuneista mallipuvuista ensimmäinen eli ns. A-puku liitetään Suomen kansallispukukeskuksen mallipukukokoelmaan. Toinen puku, ns. B-puku jää tilaajayhteisölle esittely- ja markkinointitarkoituksiin. 

Oriveden naisen tarkistettu kansallispuku

Oriveden naisten kansallispuvun tarina alkaa 1930-luvulta. Arkkitehti Toini Mikkolan kokosi aineistoa kansallispukua varten 1920–1930-luvuilla, ja maisteri Tyyni Vahter kokosi näiden ja omiin tutkimuksiinsa perustuen Oriveden kansallispukumallin 1939. Nyt valmistuneen pukutarkistuksen myötä Oriveden puku on saanut uudistuneen ilmeen ja uusia puvun osia. Kansallispukuraadin hyväksymä pukutarkistus julkistettiin 8.10.2022 Jyväskylässä Kansallispuvun juhlapäivä -tapahtumassa.

Taito Pirkanmaa ry:n Oriveden Taitokeskuksen laatima pukutarkistuspyyntö saapui Suomen kansallispukukeskukseen vuonna 2018 ja kansallispukuraadin hyväksymä artenomi (AMK) Minna Koskisen laatima kokonaissuunnitelma puvulle valmistui vuonna 2020. Oriveden pukua on tarkennettu jo aiemminkin. Professori Toini-Inkeri Kaukonen tarkensi Oriveden pukua uudelleen vuonna 1963. Vuosien kuluessa pukua oli jonkin verran valmistettu paikkakunnalla ja Oriveden Taitokeskuksessa kudottu kankaita, mutta kovin suurta suosiota se ei saanut. Paikkakunnalla heräsi tarve saada teetettyä pukuun hyvät työohjeet ja eri kokoihin sarjotut kaavat, jotta sitä voitaisiin taas alkaa valmistamaan. Samalla pukua voitaisiin täydentää siitä vielä puuttuvilla puvunosilla.

Pukutarkistuksen yhteydessä etsittiin ja tutkittiin kaikki Orivedeltä Tampereen museoiden ja Kansallismuseon kokoelmiin talletetut vaatekappaleet. Tutkittavaksi saatiinkin mielenkiintoinen Orivedeltä kokoelmiin talletettu liivihame, röijy ja esiliina sekä tykkimyssyn kanssa käytettävä timppi. Kansallismuseon kokoelmista löytyi useita alueelta talletettuja pirtanauhoja ja yksinkertaisemman mallinen paita. Vaatekappaleiden materiaalit, kaavoitukset ja ompelurakenteet kuvattiin ja kirjattiin tarkasti ylös, jotta mallipuvut voitiin toteuttaa esikuviensa mukaisiksi.

Oriveden naisen tarkistetun kansallispuvun pukukokonaisuuteen kuuluu kaksi erilaita paitaa ja yhteensä kolme erilaista esiliinaa, joten puvusta saadaan koottua muutamia erilaisia kokonaisuuksia. Julkistamistilaisuudessa Anni Ilveksen päällä nähtiin liivihameen, alushameen, esiliinan sekä koristeellisemman paidan kanssa silkkihuivi, röijy, koru, punaiset sukat ja sukkasiteet sekä tykkimyssy kirjottuine tykkeineen. Mustat pintanahkaiset kansallispuvun solki- tai nauhakengät kuuluvat pukuun.

Puku tulee täydentymään vielä pidemmällä päällysvaatteella. Takki, kohtu eli pälsi on indigon sinistä puolivillaista toimikasta.

Tiina Lajunen ja Anita Grönlund kutoivat kaikki kauniit ja moniväriset käsin kudotut kankaat. Hamekankaan okrankeltaisia, oranssin ruskeita ja vihreitä lankoja värjäsi Johanna Nuorela. Soja Murto ompeli puvun ja kutoi pirtanauhat, Pirkko Särkimäki nypläsi paidan pitsin, Marjo Vainio valmisti tykkimyssyn ja neuloi timpin, Sari Sallila valmisti tyllille kirjotun tykin. Minna Koskinen laatii vielä pukuun kuuluvat työohjeet ja kaavasarjat. Johanna Rantalainen valmisti pukuun kuuluvan hopeisen levyriipuskorun, jonka esikuva on myös Orivedeltä. Kansallispukukonsultti Taina Kangas koordinoi pukuhanketta ja ohjasi mallipukujen valmistusta. 

Mallipuku B jää tilaajayhteisö Taito Pirkanmaa ry:n käyttöön. Puvun työohjeiden ja kaavasarjojen valmistuttua puvun kankaita pääsee kutomaan Oriveden Taitokeskukseen.

Akaan seudun naisen kansallispuvun täydentäminen

Akaan seudun naisen kansallispukumalli on koottu 1983. Pukuun ei alun perin liitetty päällysvaatetta, joten paikkakunnalla heräsi tarve saada teetettyä pukuun sellainen. Akaa-Seuran laatima pukutäydennyspyyntö koskikin päällysvaatetta ja esiliinavaihtoehtoja. Elokuussa 2022 valmistuneessa pukutäydennyksessä Akaan seudun puku on saanut uusia puvun osia. Kansallispukuraadin hyväksymä pukutäydennys julkistettiin 6.8.2022 Akaan Viialassa. Vanha Akaan pitäjä koostui Toijalan, Kylmäkosken ja Viialan alueista.

Kansallispukuraadin hyväksymä ja tutkija Leena Holstin laatima kokonaissuunnitelma puvulle sisälsi silkkiset ja painokankaiset esiliinavaihtoehdot sekä lisäksi sukkien väreiksi vihreät, punaiset tai tummansiniset aiempien valkeiden lisäksi. Esikuvaksi sopivan röijyn etsiminen aloitettiin Tampereen museoiden ja Kansallismuseon kokoelmista. Akaan alueelta röijyjä ei löytynyt, joten tutkimusta laajennettiin lähialueille. Samalla pukutäydennykselle nimettiin uudeksi asiantuntijaksi dessinatör Eija Mendelin. Lopulta Kansallismuseon kokoelmista löytyi Kuhmoisista talletettu kaunis painokankaasta valmistettu röijy ja vielä toiseksi vaihtoehdoksi Hattulasta taltioitu pidempi käsinkudotusta kankaasta valmistettu röijy. Vaatekappaleiden materiaalit, kaavoitukset ja ompelurakenteet kuvattiin ja kirjattiin tarkasti ylös mallikappaleiden valmistamiseksi.

Röijyn painokangas toteutettiin digipainomenetelmällä, jonka valmisti Aitoossa toimiva Printscorpio Oy. Soja Murto ompeli malliröijyn sekä painokankaisen ja silkkisen esiliinan. Lisäksi Murto laatii vielä röijyyn työohjeet ja kaavasarjat. 

Julkistamistilaisuudessa Viialan kirjastolla 6.8.2022 Akaan naisen kansallispuku nähtiin ensimmäisen kerran esiliinavaihtoehdoilla ja päällysvaatteella täydennettynä.

Pukukokonaisuuteen kuuluu nyt yhteensä kuusi erilaista esiliinaa, joten puvusta saadaan koottua erittäin kauniita ja toisistaan poikkeavia kokonaisuuksia. Kansallispukujen kanssa käytettävät silkkihuivit ja eriväriset sukkavaihtoehdot täydentävät pukua.

Lisätietoja

Taina Kangas, kansallispukukonsultti, Suomen kansallispukukeskus, puh. 050 311 8889, taina.kangas@jyvaskyla.fi 
www.kansallispukukeskus.fi