Hyppää pääsisältöön

3.11.2022

Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispuvulla on pitkä perinne. Ensimmäistä kertaa pukumalli on koottu jo vuonna 1953 ja nyt monien vaiheiden jälkeen pukutarkistus on valmistunut ja hyväksytty. 
Kuva
Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispukuun kuuluu punainen liivi valkoisen paidan päällä. Päässä lipallinen musta hattu. Kuva SKM/Suomen kansallispukukeskus

Pukumallin asiantuntijoina pukua kootessa 1953 toimivat Hulda Kontturi ja Tyyni Vahter. Pukutarkistuksen tilaajana on Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys. Tarkistushankkeen asiantuntija on museoneuvos Marja-Liisa Haveri, jonka tekemä tarkistuksen kokonaissuunnitelma on hyväksytty kansallispukuraadissa 1987. Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispuku perustuu 1800-luvulla käytössä olleeseen kansanmiehen juhlapukeutumiseen. Puvun alkuperäiset vaatekappaleet on talletettu Kansallismuseon kokoelmiin. Kansallispukuraadin kokouksessa 1/2022 hyväksytyssä pukutarkistuksessa kansallispuvun materiaalit, kaavoitus ja ompelurakenteet on palautettu vastaamaan museaalista esikuva-aineistoaan. 

Komeassa puvussa lukuisia kantanappeja

Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispukuun kuuluvat mustasta sarasta tai verasta ommellut pitkät housut, joiden esikuva on Vöyriltä. Samasta materiaalista valmistettu röijy on malliltaan lyhyt, jättäen punaraitaista liiviä näkyviin housun kauluksen ja röijyn helman välistä. Röijyssä on komean kokoinen alas taittuva kaulus ja metallisia kantanappeja kahdessa rivissä. Liivissä on pystykaulus ja takana läppäkörtit. Röijy pidetään yleensä auki, jotta liivi ja sen metalliset kantanapit jäävät myös näkyviin.

Paidan esikuvana on Alahärmästä talletettu sulhaspaita. Se on malliltaan pitkä ja kangasta on käytetty runsaasti laskostuksiin ja poimutuksiin. Paidan kanssa puetaan silkkihuivi kauluksen juureen pitämään kaulus pystyssä.

Housujen kanssa voidaan käyttää nahkaisia kansallispuvun olkaimia ja helavyötä. Puvun kanssa käytetään mustia sukkia ja mustia pintanahkaisia nauhakenkiä.

Päähineitä on kaksi erilaista: musta komealippainen lippalakki tai kansallispukujen kanssa käytettävä silinteri.

 

Puvun materiaaleja, työohjeita ja kaavoja voi tiedustella

Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys: Risto Känsälä, puh. 044 754 1808

Lisätietoja puvusta ja pukutarkistuksesta

Taina Kangas, kansallispukukonsultti, Suomen kansallispukukeskus
puh. 050 311 8889, taina.kangas@jyvaskyla.fi,  kansallispukukeskus@jyvaskyla.fi
www.kansallispukukeskus.fi 
www.kansallispuvut.fi