Hyppää pääsisältöön

24.1.2023

Kuva
Nuori nainen pitää tablet-tietokonetta sylissä, kaksi henkilöä kurkkii samaa tablettia. Kuva Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän englanninkielisten tutkinto-ohjelmien suosion kasvu jatkuu vahvana. Yhteishaku syksyllä 2023 alkaviin korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin päättyi 18.1.

Jyväskylän yliopiston englanninkieliset maisteriohjelmat ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun englanninkieliset tutkinto-ohjelmat houkuttelivat jälleen ennätysmäärän kansainvälisiä ja kotimaisia hakijoita.

Hakijamäärät maisteriohjelmiin tuplaantuivat

Yksi hakija voi hakea useampaan ohjelmaan. Hakemusten määrä kaksinkertaistui lähes kaikissa Jyväskylän yliopiston maisteriohjelmissa. Yhteensä 15 maisteriohjelmassa oli tarjolla 305 aloituspaikkaa, joihin tuli 6023 hakemusta. Suosituimmilla aloilla hakijoita on monikymmenkertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Viime vuonna hakijoita oli 2011 ja hakemuksia tuli 2676.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa englanninkielisten tutkinto-ohjelmien suosio jatkaa huimaa kasvuaan jo kolmatta vuotta peräkkäin. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (Jamk) haettavana oli yhteensä 380 aloituspaikkaa seitsemässä Bachelor-tason (AMK) tutkinto-ohjelmassa ja kahdeksassa Master-tason (YAMK) tutkinto-ohjelmassa. Kaikkiaan Jamkiin jätettiin alustavien tietojen mukaan yli 20 000 hakemusta, mikä on noin kaksinkertainen määrä verrattuna viime vuoteen. Kolmessa vuodessa Jamkin englanninkielisten tutkintojen suosio on kasvanut yli 7-kertaiseksi.

Kaupalliset koulutukset sekä peli- ja matkailuala kiinnostavat

Yliopiston suosituimmat hakukohteet olivat kauppakorkeakoulussa:

  • International Business and Entrepreneurship (997 hakemusta),
  • Banking and International Finance (727) ja  
  • Digital Marketing and Corporate Communication (673).

Hakijoita yliopistoon oli kaikkiaan 119 eri maasta, suurimpana ryhmänä pakistanilaiset, 917 hakijaa. EU/ETA-maiden ulkopuolisia hakijoista oli 4303.

Jamkin Bachelor-tason koulutuksiin jätettiin keskimäärin miltei 80 hakemusta yhtä aloituspaikkaa kohden.

  • Suurin suhdeluku oli pelialaan keskittyvällä Business Information Technology -koulutuksella, johon jätettiin peräti 122 hakemusta per aloituspaikka, yhteensä 3675 hakemusta.
  • Myös matkailualan suosio on vahvassa kasvussa: Tourism Management -tutkinto-ohjelmaan jätettiin n. 93 hakemusta kutakin aloituspaikkaa kohden.

Master-tason koulutuksista ylivoimaisesti eniten hakemuksia keräsi International Business Management, yhteensä jopa 1333 hakemusta, mikä on yli nelinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Yhtä opiskelupaikkaa kohti jätettiin jopa 66 hakemusta.