23.2.2023
Kertomuksia Ukrainan sodan vaikutuksista käsillä tekemiseen kerätään edelleen

Kukin meistä on reagoinut omalla tavallaan. Suomessa myös kulttuurikenttä on reagoinut erinäköisin ponnistuksin antamaan tukensa Ukrainalle ja ukrainalaisille.
Keväästä 2022 lähtien ihmisiä on pyydetty kirjoittamaan sodan vaikutuksesta käsitöiden tekemiseen Suomen käsityön museon kirjoitusalustalle kasilla.muistele.fi/ukraina/muistot/. Kirjoituksia ja kuvia on tullut, mutta niitä kaivataan lisää.
Itä-Suomen yliopiston käsityötieteen professori Sirpa Kokko ja yliopiston lehtori Tarja Kröger kertovat jo kertyneestä aineistosta:
- Suomen käsityön museon keruusivustolle kertynyt aineisto kuvineen on meille tutkijoille ainutlaatuinen mahdollisuus analysoida mm. sitä, millaisia merkityksiä ihmiset antavat käsitöiden tekemiselle kriisiaikoina.
Alustalle tähän mennessä lähetetty aineisto osoittaa, miten myös käsityö on toiminut konkreettisena auttamisen välineenä. Ihmiset ovat kertoneet lähettävänsä villasukkia ja muita käsitöitä avustusjärjestöjen kautta sodasta kärsiville. Aineisto myös kuvaa sitä, miten ihmiset ovat ottaneet kantaa sotaan käsityön keinoin. Tuen osoituksena ihmiset ovat jakaneet tekstejä ja kuvia käsitöistä, joissa on nähtävissä muun muassa Ukrainaan ja rauhaan liittyviä symboleita, kuten Ukrainan kansalliskukkaa muistuttavia neulekuvioita, virkattuja tai huovutettuja rauhankyyhkysiä, sinikeltaisia sydämiä, rintamerkkejä ja rannekkeita.
- Tunteet ovat läsnä kaikessa toiminnassamme, niin myös kriiseissä ja käsityössä. Aineisto antaakin osviittaa siitä, miten käsityö on läsnä sotaan liittyvien tunteiden käsittelyssä”, Kokko ja Kroger pohtivat.
Myös kovista materiaaleista kuten puusta ja metallista on syntynyt töitä Ukrainan tilannetta pohtiessa. Niihin liittyviä kirjoituksia otetaan mieluusti vastaan keruualustalle lisääkin.
- Kannustamme kaikkia jakamaan vapaasti matalalla kynnyksellä ajatuksiaan ja kuviaan valmistetuista käsitöistä. Täten saamme arvokasta tietoa poikkeuksellisen ajan käsitöistä ja niiden merkityksestä. Sosiaalisessa mediassa viestiminen on tärkeää yhteisöllistä toimintaa, mutta näistä postauksista ei jää jälkiä tuleville sukupolville, eikä tutkijoille jotka haluavat ymmärtää ihmismieltä. Kirjoituksia ja kuvia toivotaan edelleen tallennettavaksi, Suomen käsityön museon amanuenssi Seija Hahl kuvailee.
Suomen käsityön museo, Itä-Suomen Yliopisto, Taitoliitto ja Punomo.fi – Käsityö verkossa keräävät yhteistyössä Museoviraston Elävän perinnön käsityöringin toimijoiden kanssa maailmanpoliittiseen kriisiaikaan liittyviä kirjoituksia ja valokuvia käsitöistä. Voit jakaa kuvia ja kirjoituksia ja samalla ne jäävät talteen tuleville sukupolville. Sivustolla pääsee myös lukemaan muiden julkaisemia kirjoituksia.
Lisätietoja
Suomen käsityön museo: amanuenssi Seija Hahl, seija.hahl@jyvaskyla.fi, p. 050 311 8886
Itä-Suomen yliopiston osalta vastuulliset tutkijat:
professori Sirpa Kokko, sirpa.kokko@uef.fi
yliopistonlehtori Tarja Kroger, tarja.kroger@uef.fi.