Hyppää pääsisältöön

9.3.2023

Kuva
Ikaalisten naisen kansallispukun yläosa, vihreä liivi ja punainen röijy. Kuva Suomen kansallispukukeskus
Uudenkarheat kansallispuvut II -näyttely esittelee uusimpia kansallispukuraadin hyväksymiä kansallispukuja eri variaatioineen. Esillä on kaksi uusinta pukukokonaisuutta, Ikaalisten ja Oriveden naisten tarkistetut puvut.

Näyttelyssä olevat kansallispuvut ovat perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja ja edustavat siten tuoreimpia pukututkimuksen tuloksia. Pukujen kokoamisessa on Suomen kansallispukukeskuksella ollut keskeinen rooli. Uudenkarheat kansallispuvut II on esillä Kujan näyttelytilassa 24.3.–15.10.2023.

Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista 1700–1800-luvuilta. Puvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin ja niiden kokoamisen periaatteet ovat vaihdelleet vuosikymmenten aikana. 

Näyttelyssä esitellään kaksi viimeisimpänä kansallispukuraadin hyväksymää naisten pukumallia. Puvut ovat valmistuneet 2020-luvulla. Tuorein puvuista, alun perin vuonna 1939 koottu Oriveden naisen kansallispuku, julkistettiin tarkistettuna lokakuussa 2022. Pukutarkistuksen myötä puvusta poistui erillinen hame ja liivi, mutta se sai tilalle yhtenäisen liivihameen, jonka Orivedeltä talletettu esikuva löytyy Tampereen museoiden kokoelmista. 1960-luvulla täydennetystä pukukokonaisuudesta puuttui edelleen esiliina. Nyt niitä toteutettiin kolme erilaista: sileää valkeaa harsokangasta tai kuosiinkudottua harsoa tai ruudulliseksi kudottua taftimaista silkkiä. Lyhyt röijy täydentää pukukokonaisuutta.

Näyttelyn toiseksi uusin puku on Ikaalisten naisen kansallispuku, jonka mallipuvun kansallispukuraati hyväksyi koronavuonna 2020. Vuonna 1935 valmistuneen Ikaalisten puvun tarkistushankkeen myötä puku sai runsaasti uusia vaatekappaleita, joiden kaikki alkuperäiset esikuvat ovat Ikaalisista Kansallismuseon kokoelmiin talletettuja. Pukukokonaisuus sisältää runsaasti käsinkudottuja kankaita, joiden raitakuoseja täydentävät vielä erilaiset flammuraidat. Puku täydentyi toisella paita- ja toisella liivivaihtoehdolla. Tykkimyssy vaihtui ikaalislaisen esikuvansa mukaiseksi mustalla silkillä päällystetyksi ja pastellisävyisillä silkkilangoilla kirjotuksi. Puku sai myös päällysvaatteen, punavihreäraitaisen röijyn. Tarkistettu Ikaalisten kansallispuku koostuu erilaisista vaihtoehtoisista osista, joita yhdistelemällä puvusta saa koottua hyvinkin eri näköisen, kantajansa mukaisen kokonaisuuden.

Esillä oleva miestenpuku on tarkistettu Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispuku. Sen malli on koottu 1950-luvulla ja se on kuulunut Helmi Vuorelma Oy:n ja nykyisin Suomen Perinnetekstiilit Oy:n tuotantoon lähes alusta asti. Kansallispukuraadin hyväksymä pukutarkistus on jo vuodelta 1994, mutta tuolloin edellytetyt korjaukset ja kaavasarjat valmistuivat vasta 2022. Pukutäydennyksen myötä puku palautettiin vastaamaan Kansallismuseon kokoelmista löytyvää esikuva-aineistoaan materiaalien, ompelurakenteiden ja kaavoitusten osalta. Pitkät luukkuhousut ja lyhyt röijy ovat mustaa sarkaa, punasävyisessä parkkumiliivissä on kiinnittiminä metalliset kantanapit ja paidan kauluksen juureen solmitaan silkkihuivi. Helavyö puukkoineen ja silinterihattu täydentävät asua.

Uudenkarheat kansallispuvut II – Pukutarkistuksen helmiä
Näyttely Suomen käsityön museon Kujalla 24.3.─15.10.2023

Suomen käsityön museo
Avoinna ti-su klo 11-18.