Hyppää pääsisältöön

10.10.2023

Kuva
Kävijöitä Suomen käsityön museossa.
Jyväskylän museoissa on nähty ennätyksellinen määrä kävijöitä kesän ja alkusyksyn aikana. Upeat näyttelyt ovat kiinnostaneet kävijöitä laidasta laitaan, samoin uusi Aalto2-museokeskus avarine ja valoisine tiloineen. Erinomaista vuotta on siivittänyt myös Museokortin menestystarina: pelkästään heinäkuussa korttia vingutettiin Suomen museoissa uskomattomat puoli miljoonaa kertaa!

Jyväskylän taidemuseon vetonaulana toimi syyskuun loppuun asti 1.10. sulkeutunut Überhund — taiteen kiehtovat koirat. Näyttelyn näki yhteensä 26 658 kävijää, mikä on taidemuseon näyttelykohtainen kävijäennätys! Paljon keskustelua herättänyt näyttely keräsi valtavasti positiivista palautetta ja oli selkeästi suosittu niin eri ikäisten kuin eri taustaisten kävijöiden keskuudessa.

Nykytaidetta on helpompi lähestyä, kun aihe on tuttu. Näyttelyn aikana on myös tullut esille, miten tärkeitä koirat ovat monille ihmisille”, pohtii suosion syitä näyttelyistä vastaava intendentti Teija Lammi

Yhteensä taidemuseossa on vieraillut syyskuun loppuun mennessä 39 803 kävijää, mikä lupaa myös vuosikohtaista kävijäennätystä. Tämän lisäksi ennätyksiä on rikottu Galleria Ratamossa, jonka toiminnasta Jyväskylän taidemuseo vastaa yhdessä Luovan valokuvauksen keskus ry:n kanssa. Heinä-elokuussa esillä ollut Jenny Albrechtin ja Samuli Arkon Suuri persenäyttely keräsi yhteensä 1 386 kävijää. 

Suomen käsityön museossa kävijätahti on ollut huima koko kuluneen vuoden. Syyskuun loppuun mennessä kävijöitä on ollut jo 32 052, mikä on lähes saman verran kuin museon kokonaiskävijämäärä vuonna 2022. Hurja nousu on tapahtunut etenkin maksavien kävijöiden joukossa, missä isossa roolissa on ollut Museokortti. Kävijöitä on saatu myös upeasti ympäri maailmaa: esimerkiksi kaarnaseppä Raimo Mutasen taidonnäytteitä käytiin ihmettelemässä jopa Etelä-Afrikkaa, Singaporea ja Hondurasia myöten!

Kiitos, kun luotte yhteyden nykymaailman ja kulttuurin sekä käsityöhistorian välille. Arvostan myös sitä, että joitakin asioita saa kokea eri aistein”, kuvailee yksi museon asiakkaista.

Toukokuun lopussa avautunut Aalto2-museokeskus oli syyskuun lopussa houkutellut Alvar Aallon suunnittelemiin museorakennuksiin jo 30 723 kävijää. Erityistä kiitosta on kerännyt Suomalainen saunakulttuuri -näyttely, jossa pohditaan suomalaisen saunan salaisuutta osana Ihmisen jäljet — maailmanperintöä -avausnäyttelykokonaisuutta, sekä erinomaiset pysyvät näyttelyt AALTO — työ ja elämä ja Keskisuomalaisuutta etsimässä. Kokonaisuudessaan Keski-Suomen museo on pikkumuseoineen kerännyt vuoden alusta hulppeat 56 933 kävijää.

Tämän vuoden hienot kävijämäärät ilahduttavat valtavasti myös museoissa työskenteleviä. Yhteys museokävijöihin ja erilaisiin yleisöihin on vahvistunut vuosi vuodelta. Museoissa me kaikki pääsemme kulttuuriperinnön äärelle kokemaan, pohtimaan, nauttimaan, innostumaan ja oivaltamaan asioita niin ympäristöstä kuin itsestäkin. Korkeat kävijämäärät osoittavat omalta osaltaan, että museot ovat tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä”, summaa museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen.