Hyppää pääsisältöön

28.11.2023

Kuva
Yleisöä Wilho Sjöströmin näyttelyssä. Kuva: Sanna Lahti.
Kaikki Jyväskylän kaupungin ylläpitämät museot ovat kävijöille maksullisia myös perjantaisin vuoden 2024 alusta lähtien. Muutos koskee Jyväskylän taidemuseota sekä Suomen käsityön museota, Aalto2-museokeskuksen myötä Keski-Suomen museon perjantait muuttuivat maksullisiksi jo toukokuun lopussa.

”Museoiden talouden tasapainottamisen 253 000 euron raamista katetaan 50 000 € pääsymaksu-, museokauppa- ja palvelutuloilla. Näin voidaan hiukan vähentää säästöjen vaikutusta museokävijöiden palveluihin. Tuntityöntekijöiden palkkaamisen vähentäminen näkyy museoiden työpajojen, tapahtumien ja opastusten määrällisenä pienenemisenä”, kertoo vs. museotoimenjohtaja Taina Rantala.

”Onneksi museot tulevat jatkossakin olemaan ilmaisia alle 18-vuotialle ja taidemuseo alle 24-vuotiaille, mikä mahdollistaa lasten ja nuorten näyttelyihin ja tapahtumiin osallistumisen. Tämä on tärkeää kulttuurikasvatuksen ja suomalaisen kulttuuriperinnön jatkuvuuden näkökulmista.”

Museot tulevat tarjoamaan yleisölle aika ajoin ilmaispäiviä tai -tunteja. Esimerkiksi Jyväskylän taidemuseon näyttelyiden avajaispäivät tulevat olemaan yleisölle maksuttomia.

Ilmaiskohteina jatkavat Galleria Ratamo, jota Jyväskylän taidemuseo ylläpitää yhdessä Luovan valokuvauksen keskus ry:n kanssa, Toivolan vanhalla pihalla sijaitseva Käsityöläismuseo sekä kesäisin avoinna olevat Keski-Suomen museon pikkumuseot. Myös Suomen käsityön museon Aulagalleriassa ja taidemuseon Galleria-näyttelytilassa voi jatkossakin vierailla maksutta.