Hyppää pääsisältöön

2.1.2024

Kuva
Lola Cervantin työssä Sietokyvyn langat on mustalla pohjalla eri värisillä villalangoilla kirjottuja kaaria ja pääkalloja. Kuva Lola Cervant
Kirjotut kannat -näyttely elvyttää pohjoismaista villapeittokirjontaa käsityöaktivismiksi. Näyttelyn taiteilijat ilmaisevat kirjonnan keinoin henkilökohtaisia ja poliittisia sisältöjä ja elvyttävät peittokirjontaperinnettä nykykontekstiin.

 Kirjotut kannat -kollektiivin neljätoista taiteilijaa, käsityöläistä, aktivistia ja taiteentutkijaa ovat kirjoneet villakankaalle itse värjäämillään langoilla. Näyttely on esillä Suomen käsityön museossa 13.1.–7.4.2024.

Näyttely tuo peittokirjontaperinteen nykypäivään ja syventyy perinteisten materiaalien, kuten kasvi- ja sienivärjätyn langan, estetiikkaan. Kollektiivi uudistaa peittokirjonnan visuaalista ja symbolista kieltä sekä ilmaisee henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia teemoja kuva-aiheidensa kautta. Näyttelyteoksissa otetaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin, kuten luonnonsuojeluun, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin ja maankäytön kiistoihin. Myös käsityöperinne on teosten aiheena. Kirjonta on tarjonnut foorumin yhteiskunnallisten ja poliittisten kysymysten jakamiseen ja keskusteluun. 

Näyttelyn taiteilijoihin kuuluu yhteensä 14 taiteilija-, muotoilija- ja käsityöläistaustaista henkilöä, taiteilija-aktivisteja ja taiteilijatutkijoita. He ovat kotoisin eri puolilta maailmaa: Suomesta, Venäjältä, Itä- ja Etelä-Euroopasta sekä Latinalaisesta Amerikasta, mutta ovat heidän polkunsa ovat ristenneet Rovaniemellä. Ryhmän kokoonpano purkaa taiteen, käsityön ja muotoilun keinotekoisia kategorioita sekä manifestoi taidetta ja muotoilua, jossa prosessi, produktio, ilmaisu, käsityö ja muoto yhtyvät. 

Näyttelyn ja osallistujien kollektiivin nimi, Kirjotut kannat, viittaa teoksiin paitsi kannanottoina myös tekijöidensä kulttuurisiin juuriin, kantakulttuureihimme. Kirjonta jatkaa esivanhempiemme kulttuurista ja luontokulttuurista tietoa ja käsityön kieltä. Samalla näyttelyn osallistujat uusintavat suomalaiseen kulttuuriin kuulunutta kohtaamisen ja vuorovaikutuksen muotoa: ompelukerhoa tai neulepiiriä ja tuovat peittokirjonnan ja kirjontapiirin nykypäivään ilmaisua uudistaen ja yhteisöllisyyden avoimuutta vahvistaen. Näyttelyssä tarkastellaankin oman kulttuuritaustan merkitystä sekä kulttuurien jatkuvaa muutosta ja vuorovaikutusta. Peittokirjontaa on perinteisesti pidetty ns. naisten käsityönä, mutta tämä projekti ja näyttely sitoutuu ei-binääriseen ihmiskäsitykseen, mikä on huomioitu projektin viestinnässä ja tutkimuksessa. 

Peittokirjontaperinne alkoi Suomessa 1700-luvun lopulla. Kankaana käytettiin yleensä mustaa villakangasta ja villalankaa, ja erilaiset pistot rajasivat ja täyttivät monimutkaiset kuvioinnit. Langan värit saatiin käsin värjäämällä kasveilla ja sienillä. Nyt villa toimii siltana perinteen ja nykyhetken välillä, sillä myös näyttelyteoksissa on lankana käsinvärjätty villa. Kirjonta pyrkii jatkamaan esivanhempien kulttuurista ja ekokulttuurista tietoa ja käsityön kieltä.  

Kollektiivia on tukenut Kansan sivistysrahasto, Lapin yliopisto ja VillaInno-hanke. Suomen käsityön museo on saanut avustuksen näyttelyyn Museovirastolta.

Näyttelyn taiteilijat

Lola Cervantes, Maria Huhmarniemi, Elina Härkönen, Tenka Issakainen, Tanya Kravtsov, Alina Korotovskaia, Minna Kovero, Elina Luiro, Miia Mäkinen, Niina Oinas, Petra Raudaskoski, Misia Siennicka, Ezgi Tanriverdi ja Sannu Vaarala.

Kirjotut kannat – Embroidered Stances

Näyttely Suomen käsityön museossa 13.1.–7.4.2024.

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18.