Hyppää pääsisältöön

21.2.2024

Kuva
Pieni punottu suorakaiteen muotoinen kaislakori. Kuva: Hilja Mustonen. Kuva Hilja Mustonen
Punottuja koreja meiltä ja maailmalta -näyttely on kunnianosoitus käsityölle, kulttuurille ja yhteisöille, jotka ovat säilyttäneet ja rikastuttaneet punonnan perinnettä ja taitoa. Näyttelyn on koonnut Taitoliitto ja tuottaneet yhteistyössä Taitoliitto sekä Suomen käsityö museo. Näyttely on esillä Suomen käsityön museossa 9.3.–2.6.2024. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Korinpunonta on yksi maailman vanhimpia käsityötekniikoita. Se on syntynyt tarpeesta säilyttää, kuljettaa ja kantaa tavaroita ja materiaaleja. Korinpunonnan taito ja tekniikat ovat maailmanlaajuisesti hyvin saman tyyppisiä, niitä on vain sovellettu aina paikallisiin materiaaleihin ja tarpeisiin. Tänä päivänä mestarillinen korinpunonnan taito on osin katoamassa, esimerkiksi Suomessa perinteisiä tuohi- ja pärekorien taitajia ei ole enää kovin montaa. Taitoliitto nimesikin korin punonnan vuoden 2024 käsityötekniikaksi.

Luonnon omat mestarit lienevät ensimmäisiä punonnan taitajia: monien köynnöskasvien oksat kietoutuvat toisiinsa punosmaisesti kasvaessaan, hämähäkki kutoo uskomattoman taitavaa verkkoa ja linnut punovat pesiään taidokkaasti pelkällä nokallaan. Korinpunonnan taito ihmisen hyödyntämänä on arkeologisten kaivausten perusteella arvioitu alkaneen noin 12 000 vuoden takaisesta Egyptistä. Ajoittaminen on vaikeaa, koska hajoavista luonnonmateriaaleista punotuista koreista ei vuosituhansien jälkeen ole jäänyt paljonkaan jäänteitä. Arkisten käyttöesineiden tutkimus ja taltiointi on alkanut kiinnostaa oikeastaan vasta muutaman viimeisen vuosisadan aikana.

Punonnan materiaaleille tärkeitä ominaisuuksia ovat kestävyys, muovautuvuus ja taipuisuus sekä lujuus myös kuivana. Erilaiset kasvit ovat tänäänkin korien päämateriaali. Teollistumisen myötä synteettisiä materiaaleja on alettu käyttämään myös korinpunonnassa, mutta käsityöläisten ykkösmateriaalina ovat säilyneet luonnonmateriaalit.

Niin materiaalit kuin korinpunonnan tekniikatkin ovat säilyneet vuosisatoja varsin muuttumattomina. Kuhunkin materiaaliin on taitajien käsissä löytynyt soveltuvat tekniikat, joilla korin muoto voidaan punoa. Tietoa ja taitoa on siirretty sukupolvelta toiselle. Punontataidon siirtäminen ja opettaminen on tärkeää käsityön aineetonta kulttuuriperintöä, jota tulee vaalia ja näin huolehtia taitojen säilymisestä.

Näyttely on katsaus korinpunonnan erilaisiin tekniikoihin ja materiaaleihin sekä korien erilaisiin muotoihin. Esillä on perinteistä mestarillista punontataitoa ja moderneja sovelluksia koreista. Näyttelyyn on kutsuttu mukaan punojia ja yhteistyöorganisaatioita Suomesta, Virosta, Puolasta, Slovakiasta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Ghanasta.

Näyttely jatkaa matkaa Jyväskylästä ja on esillä Kenkäverossa Mikkelissä kesällä 2024. 

Kaikki näyttelyyn osallistuvat tekijät ja organisaatiot löytyvät näyttelysivulta. 

Punottuja koreja meiltä ja maailmalta 

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 9.3.–2.6.2024.

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18.