Hyppää pääsisältöön

12.3.2024

Kuva
neljä opiskelijaa istuu Jyväskylä-kirjaimilla satamassa. Kuva Tero Takalo-Eskola
Korkeakoulujen kevään yhteishaku käynnistyy keskiviikkona 13.3.2024.  Jyväskylän korkeakouluissa (Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jamk ja Humanistinen ammattikorkeakoulu, Humak) on kaikkiaan tarjolla 3 935 aloituspaikkaa. Lisäksi kevään yhteishaussa on mahdollista hakea Maanpuolustuskorkeakoulun Ilmavoimien koulutusohjelmaan Jyväskylän Tikkakoskelle.

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku suomenkielisiin koulutuksiin tapahtuu 13.–27.3.2024. Jyväskylän yliopiston kuudessa tiedekunnassa ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa on hakukohteita kaikkiaan 102 ja aloituspaikkoja 2741. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa puolestaan on tarjolla 1125 aloituspaikkaa seitsemällä eri alalla. Humakin Jyväskylän kampuksella tapahtuviin kulttuurituottajan (AMK) opintoihin on tarjolla 39 aloituspaikkaa ja yhteisöpedagogin (AMK) opintoihin 30 aloituspaikkaa.

Jyväskylän yliopistossa yhdeksän uutta hakukohdetta

Jyväskylän yliopistossa vuodesta toiseen suosituimpia koulutusaloja ovat psykologia, kauppatieteet, luokanopettajankoulutus sekä liikuntapedagogiikka. Uusista hakukohteista seitsemän on nyt haettavissa ensimmäistä kertaa: luokanopettajan ja musiikin aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, aikuisten kielikoulutuksen maisteriohjelma, valmennustieteen kandidaatti- ja maisteriohjelma, fysiikan aineenopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelma, nanotieteen kandidaatti- ja maisteriohjelma, teknologiajohtamisen diplomi-insinööriohjelma sekä kielten aineenopettajan maisteriohjelma. Kaksi hakukohdetta, viittomakielen asiantuntijan kandidaatti- ja maisteriohjelma sekä liikuntateknologian maisteriohjelma, palaavat tauon jälkeen takaisin haettavaksi.  

Valtaosa uusista kandidaatti- ja maisteriopiskelijoista valitaan yliopistoon ylioppilastodistuksen perusteella. Todistusvalinnan paikoista suurin osa on varattu ensikertalaisille hakijoille, hakukohteesta riippuen 52–100 % paikoista. Todistusvalinnan ja valintakokeiden ohella tiettyihin yliopiston tutkinto-ohjelmiin voi hakea myös avoimen väylän kautta. Väylähaku edellyttää, että hakija on suorittanut kunkin ohjelman valintaperusteissa vaadittavat opinnot. Jyväskylän yliopiston tiedekuntiin on tällä hetkellä yhteensä 33 avoimen väylää.  

Jamkin johtamisen opinnot uudistuvat  

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on tarjolla 845 aloituspaikkaa AMK-tutkintokoulutuksiin 18 eri tutkinto-ohjelmassa. Noin puolet tutkinto-ohjelmista toteutetaan sekä päivä- että monimuotototeutuksina. Kaikkiin AMK-tutkintoihin voi hakea toisen asteen tutkinnolla, kuten ylioppilastutkinnolla tai ammatillisella tutkinnolla.  

Ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin kuuluvissa johtamisen koulutuksissa on tänä keväänä kaksi merkittävää uudistusta: projektijohtamisen ylempi AMK-tutkinto on avattu haettavaksi aiempaa laajemmin eri alojen ammattilaisille. Uutena koulutusohjelmana käynnistyy monialainen johtamisen ylempi AMK-tutkinto.  

Opiskelu onnistuu työn ohessa ja opinnäytetyökin tehdään usein omalla työpaikalla, työnantajan tarpeisiin keskittyen. YAMK-tutkinto antaa saman kelpoisuuden työtehtäviin tai julkisiin virkoihin kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.    

YAMK-tutkintokoulutukseen hakevilta edellytetään alan alempaa korkeakoulututkintoa sekä kahden vuoden työkokemusta korkeakoulututkinnon jälkeen.

Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin opiskelijat valitaan pääsääntöisesti todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen perusteella. Keskimäärin todistusvalinnalla valitaan hieman yli puolet opiskelijoista.

Opiskelupaikkaa voi tavoitella myös valintakokeella. Suurin osa ammattikorkeakoulujen hakukohteista käyttää ammattikorkeakoulujen yhteistä digitaalista AMK-valintakoetta, joka järjestetään ajalla 27.–31.5.2024. Lisätietoja AMK-valintakokeesta osoitteessa ammattikorkeakouluun.fi.

Humakilla Jyväskylässä kaksi hakukohdetta

Humanistinen ammattikorkeakoulu, Humak, kouluttaa Jyväskylässä Kulttuurituottaja (AMK) ja Yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijoita. Korkeakoulujen kevään yhteishaussa Jyväskylän kampuksella on tarjolla 39 aloituspaikkaa Kulttuurituottaja-tutkintoon ja 30 aloituspaikkaa Yhteisöpedagogi-tutkintoon.

Humakin Jyväskylän kampuksen uudet opetus- ja hallinnon tilat sijaitsevat Päijänteen rannalla Korpilahdella, noin 30 kilometrin päässä Jyväskylästä ja noin 120 kilometriä Tampereelta. Kampuksella on ruokala, asuntoja ja luonnonläheiset puitteet myös vapaa-aikaan. Lisäksi Humak toimii Helsingissä, Kuopiossa, Kauniaisissa, Turussa ja Tampereella sekä tarjoaa monia paikkaan sitomattomia verkkotutkintoja. Verkkotutkintona tarjotaan myös Yhteisöpedagogi (ylempi AMK) -tutkinto.  

Haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa

Tutkinto-ohjelmiin ja koulutuksiin haku tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa keskiviikosta 13.3. alkaen. Yhteishaun hakuaika päättyy 27.3.2024 klo 15.00.

Avoimen väylän erillishaussa sekä yhteishaussa voi hakea kummassakin enintään kuuteen hakukohteeseen. Hakijan kannattaa tutustua Jyväskylän laajaan korkeakoulutustarjontaan oppilaitosten omilla verkkosivuilla:  
- Jyväskylän yliopisto: jyu.fi/hae 
- Jyväskylän ammattikorkeakoulu: jamk.fi/hae  
- Humanistinen ammattikorkeakoulu, Humak: hakijanopas.humak.fi 
- Maanpuolustuskorkeakoulu, Ilmavoimien koulutusohjelma: https://upseeriksi.fi/koulutusohjelmat/ilmavoimienko  

Todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 27.5.2024. Muiden kuin todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 4.7.2024.

Lisätietoja kevään yhteishausta: 
https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/korkeakoulujen-yhteishaku