Hyppää pääsisältöön

10.6.2024

Kuva
värikäs yksityiskohta täplikkäästä värikynäpiirroksesta. Kuva Cécile Bicler
Suomen käsityön museon näyttelyissä pääsee koko perhe tutustumaan käsityön tuotteisiin ja ilmiöihin sekä kokeilemaan käsillä tekemistä. Kiinnostava kesänäyttely juhlistaa muotitaiteilija Jukka Rintalan elämäntyötä. Jyväskylän taidemuseon näyttelytarjonnan pääpaino on nykytaiteen kiehtovissa ilmiöissä ja paikallisessa taitteessa. Kesällä on nähtävissä Äänekoskelta lähtöisin olevan Eero Huhtalan suurikokoisia veistoksia.

Suomen käsityön museo

Muotitaiteilija Jukka Rintalan mittavaa elämäntyötä juhlistava näyttely Unelmien matkassa Suomen käsityön museossa on kunnianosoitus taiteilijalle, jonka kädenjälki on näkynyt vuosikymmenien aikana upeissa uniikkipuvuissa, teollisissa mallistoissa sekä maalauksissa. 

Näyttely on kunnianosoitus myös taitaville ompelijoille, jotka ovat toteuttaneet vaativat kaavoitukset ja ompelutyöt. Vahva viiva ja toisaalla kepeys ovat tunnusomaisia piirteitä Jukka Rintalan taiteilijakuvassa. Hänen uniikkipukunsa ovat taideteoksia, joissa eri materiaalien yhdistelyillä syntyy ainutlaatuisia tunnelmia.

Luvassa on useita tunnettujen ja arvostettujen naisten häikäisevän kauniita pukuja, art deco-tyylisiä maalaukset, sekä Jukka Rintalan ”luovuuden viiva”, joka kuvaa hänen työnsä kehityskaarta 80-luvulta tähän päivään. Näitä värittää erilaiset teatteripuvut, korut ja fantasiakattaukset. 

Näyttelyssä pääsee tutustumaan mm. näyttelijä, laulaja Maria Lundin, laulaja-artisti Katri Helenan, tanssitaiteilija Aira Samulinin ja artisti Tarja Turusen yllä nähtyihin vaikuttaviin pukuihin. Pukuja on kaikkiaan esillä näyttelyssä noin 25. Rintalan uniikkipukuja ei ole aiemmin nähty näin runsaasti yhdellä kertaa. 

Jukka Rintala – Unelmien matkassa -näyttely on esillä Suomen käsityön museossa 1.9.2024 saakka. Museo on avoinna ti-su klo 11–18. 

Kuva
Mustalla pohjalla punakultainen Jukka Rintalan pukuluonnos Habitarea varten. Kuva Henna Mitrunen

Viimeinen mahdollisuus tutustua perusnäyttelyihin

Kesä 2024 tarjoaa myös viimeisen mahdollisuuden tutustua Suomen käsityön museon perusnäyttelyihin Käsityössä elämän tuntu ja Komeasti juhlaan. Liki 24 vuotta palvelleet näyttelyt ovat viimeistä päivää esillä sunnuntaina 1.9. Sen jälkeen museo aloittaa perusnäyttelyiden purun, ja uusien perusnäyttelyiden rakentamisen. 

Nyt jos koskaan on siis viimeinen hetki tutustua museon helmiin, jotka jaksavat yllättää kävijänsä. Joko olet tutustunut huokailua ja hampaiden kiristelyä herättävään koulukäsityön osioon? Tunteita herättävä vitriini ei jätä ketään kylmäksi, vaan tuo mieleen omat (epä)onnistumiset kouluajoilta. Hieman erilaista huokailua kuuluu hellyttävän tikkurineuleen ääreltä, kun umpipaikatun neuleen sydämelliseen tarinaan pääsee tutustumaan. 

Uudet perusnäyttelyt avautuvat yleisölle kesäkuussa 2025.

Kuva
Käsityössä elämän tuntu -näyttelyssä käsityö kulkee mukana suomalaisten elämässä.

Jyväskylän taidemuseo

Jyväskylän taidemuseon kesänäyttelyissä ammennetaan arjen säröistä ja nyrjähdyksistä. Vuoden 2023 taiteilijaksi valitun Eetu Huhtalan näyttely Divided Into Two Equal Parts ja nuorten taiteilijoiden työtä esittelevä näyttelykokonaisuus Nykyisyys – the Current, kysyy mitä tapahtuu, kun elämä ei sujukaan odotusten mukaisesti ja yllättävät tapahtumat myllertävät arkea? 

Taidemuseon kesänäyttelyissä taiteilijat tarttuvat nykytaiteen keinoin arjessa kohtaamiimme tunteisiin ja kokemuksiin, vaikeita asioita kaihtamatta.

Kuva
Yläreunastaan kääntyneen runkopatjan näköinen alumiiniveistos. Kuva Eetu Huhtala

Näyttelyissä nousevat esiin arkea hallitseva digitaalisuus, pysäyttävät elämänkokemukset, perhe ja omat juuret sekä meitä kaikkia yhdistävät perustarpeet, kuten turvallisuus, kodin suoja ja tarve tulla nähdyksi. Ne tarjoavat myös näkymän nykyhetkeen nuorten taitelijoiden silmin. 

Taidemuseon kesänäyttelyt ovat avoinna 8.9.2024 saakka ti-su klo 11–18. 

Aalto2-museokeskus

Tutustu myös Aalto2-museokeskuksessa koko kesän 2024 esillä olevaan The Pool -näyttelykokonaisuuteen. The Pool on neljästä näyttelystä koostuva kokonaisuus, joka yhdistää Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnön, kansainvälisen skeittikulttuurin sekä rap- ja hip hop -kulttuurin.

Kolmea rullalautailusta kertovaa näyttelyä yhdistää Alvar Aallon suunnitteleman Villa Mairean uima-altaan muotoilu ja sen vaikutus kansainväliseen skeittikulttuuriin. 

Rap- ja hip hop -kulttuuria esittelevä näyttely avaa suomiräpin historiaa ja Keski-Suomen vaikutuksia koko hip hop -kulttuurin kehittymiseen.

Kuva
Mustavalkoinen valokuva skeittaajasta. Kuva Arto Saari

Kuva

Kaikissa museokohteissa käy Museokortti!

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11–18
jyvaskyla.fi/taidemuseo

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11–18
craftmuseum.fi

Aalto2-museokeskus
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 10–18
aalto2.museum