Hyppää pääsisältöön

20.6.2024

Kuva
Ilmakuva Kuokkalan suunnasta Jyväskylän keskustaan. Kuva Ari Heinonen
Suuret onnittelut sinulle, joka aloitat syksyllä opintosi Jyväskylässä! Toivotamme sinulle parasta opiskeluaikaa ja ikimuistoisia kokemuksia uudessa opiskelukaupungissasi. Joko tiedät, millainen opiskelijakaupunki Jyväskylä on?

Tiesitkö, että Jyväskylä on jopa 40 000 opiskelijan kaupunki, ja että peräti 90% täällä opiskelevista suosittelee Jyväskylää opiskelijakaupunkina (Opiskelijakysely 2023)? Tähän juttuun kokosimme Jyväskylän parhaat puolet opiskelijan näkökulmasta.

Jyväskylässä pääset vartissa kaikkialle

Jyväskylä on tiivis kaupunki, ja esimerkiksi yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampukset ovat aivan keskustassa. Myös luontoon, suurempiin kauppakeskuksiin tai vaikkapa uimarannalle pääsee lähes aina vartissa perille pyöräillen.

Kuva
Nainen taluttaa pyörää satamassa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Liikuitpa sitten jalan, pyörällä, bussilla (eli jyväskyläläisittäin Linkillä) tai omalla autolla, paikasta toiseen siirtyminen on helppoa ja nopeaa. Myös suuri osa opiskelija-asunnoista on keskustassa tai muuten hyvien kulkuyhteyksien varrella.

"Pidän täällä siitä, kuinka lähellä luonto on ja kuinka lähellä kaikki on toisiaan. Keskustassa ja sen ympärillä olevilla alueilla pystyy hoitamaan melkein kaikenlaiset ostokset todella nopealla aikavälillä, koska kaikki on lähellä. Jyväskylään kotiutumista helpotti myös hyvät ystävät ja nopeat julkisen liikenteen yhteydet kaikkialle." – Opiskelijakyselyn vastaaja

Kohtuuhintaista asumista hyvällä paikalla

Opiskelija-asuntoja tarjoavat Jyväskylässä KOAS ja Soihtu, joilta löytyy asuntoja moneen tarpeeseen ja makuun. Monet uusista opiskelija-asunnoista sijaitsevat aivan kaupungin ydinkeskustassa, mutta myös kaupungin laitamilta löytyy runsaasti vaihtoehtoja. 89% opiskelijoista onkin tyytyväisiä nykyiseen asumistilanteeseensa (Opiskelijakysely 2023).

Kyselyn perusteella valtaosa opiskelijoista (58%) on sitä mieltä, että asuminen Jyväskylässä on edullista. Omaa asuntoa etsiessä kannattaakin tutustua tarjontaan laajasti ja pohtia, millainen asunto juuri itselle voisi sopia.

"Asuminen on rauhallista ja viihtyisää, mutta jos haluaa menoa ja meininkiä niin sitäkin löytyy. Kaikki palvelut ovat saatavilla ja lähellä." – Opiskelijakyselyn vastaaja

Joka neljäs jyväskyläläinen on opiskelija

Saapuessasi kaupunkiin huomaat, että vastaantulijoista suuri osa on nuoria. Oikeastaan Jyväskylässä yli joka neljäs kaupunkilainen onkin opiskelija! Tämä opiskelijoiden ja nuorten suuri osuus takaa sen, että kaupungissa on aina paljon tapahtumia, monenlaisia harrastusmahdollisuuksia ja vilkasta kaupunkielämää. Opiskelujen alkaessa kannattaakin olla aktiivinen ja tutustua laajasti eri harrasteryhmiin ja yhteisöihin, myös oman oppiaineen ulkopuolelta.

"Tunnen olevani omieni seurassa, löytäneeni oman "perheen", muodostaneeni ikimuistoisia ihmissuhteita ja kultaakin kalliimpia muistoja! Ainejärjestö on aktiivinen ja yhteisöllisyys vallitsee niin opiskelu‐ kuin vapaa‐ajallakin." – Opiskelijakyselyn vastaaja.

Muista hyödyntää runsaat opiskelijaedut

Suuntana parturi, elokuvat tai ravintola? Muista kysyä opiskelija-alennusta! Opiskelijana saat alennusta monien yritysten palveluista, mutta myös esimerkiksi Linkki-joukkoliikenteestä sekä kaupunginteatterin lipuista. Jyväskyläläiset opiskelijat ovatkin varsin tyytyäväisiä opiskelijaetuihin, sillä jopa 77% opiskelijoista on sitä mieltä, että etuja on tarjolla monipuolisesti (Opiskelijakysely 2023). 

Etuja on koottuna muun muassa Jamkon ja kaupungin sivuille. Jos sinulla on opiskelijakorttisovellus (kuten Slice tai Frank), kurkkaa edut myös sieltä! Etujen lunastamiseen tarvitset voimassaolevan opiskelijakortin.

"Moni kauppa/kahvila/ravintola tarjoaa opiskelija‐ alennuksia, vaikka muualla Suomessa olevat saman ketjun liikkeet eivät niitä tarjoaisi." – Opiskelijakyselyn vastaaja

Lämpimästi tervetuloa Jyväskylään – opiskelijan kokoiseen kaupunkiin!

Jopa 90% Jyväskylässä opiskelevista suosittelee Jyväskylää opiskelijakaupunkina (Opiskelijakysely 2023).

"Asuminen on rauhallista ja viihtyisää, mutta jos haluaa menoa ja meininkiä niin sitäkin löytyy. Kaikki palvelut ovat saatavilla ja lähellä."

"Moni kauppa/kahvila/ravintola tarjoaa opiskelija‐ alennuksia, vaikka muualla Suomessa olevat saman ketjun liikkeet eivät niitä tarjoaisi."