Hyppää pääsisältöön

24.6.2024

Kuva
Kaksi retkeilijää tauolla kalliolla. Kuva Tero Takalo-Eskola
Myrkkyä höyrystäviä hyttyskarkottimia, kuten Thermacelliä, ei saa käyttää pihapiirien ulkopuolella. Kesäaikaan siis myös luontopoluilla ja retkeilykohteissa tulee muistaa, että höyrystävät hyttyskarkottimet jätetään kotiin.

Thermacell erittää pralletriinia, joka on hermomyrkky. Se on erittäin haitallista niin hyttysille kuin kaikille muillekin pörriäisille ja hyönteisille. Myös matelijat kärsivät myrkystä. Vesieliöille pralletriini on hyvin myrkyllistä ja aiheuttaa pitkäaikaista haittaa.

– Pralletriini vaikuttaa hyönteisten keskushermostoon. Se aiheuttaa muun muassa kouristelua, halvaantumisen ja johtaa lopulta hyönteisen kuolemaan. Lentävät hyönteiset voivat lentää pois aineen vaikutuspiiristä, mutta moni hitaampi, esimerkiksi maaperässä elävä eliö ei. Myrkky voi jättää jälkeensä eräänlaisen kidutuskammion, harmittelee suunnittelubiologi Matti Häkkilä.

– Vastuulliseen retkeilyyn suosittelen suojaavaa vaatetusta. Vaatteisiin voi suihkauttaa myös perinteistä hyttyskarkotetta. Jos hyttysiä on paljon, hyttyshattu suojaa hyvin päätä ja kasvoja, opastaa Häkkilä.

Lue lisää hyttysten torjunnasta esimerkiksi Tukesin verkkosivuilta
 

Asiasanat: