Hyppää pääsisältöön

6.9.2024

Kuva
Kuivaniemen isäntä Heikki Åhman ja suomenhevoset Pekka (vas.) ja Sälli (oik.) pitämässä taukoa kesken niittotöiden. Jyväskylä, 1951-52. Kuva: Tuntematon, Keski-Suomen museo. Kuva Tuntematon/Keski-Suomen museo
Jyväskylässä vietetään kesää 2027 hevosten merkeissä, sillä Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityön museo järjestävät silloin kaikissa kolmessa museossa hevosteemaisen näyttelyn.

Vuonna 2027 tulee kuluneeksi 120 vuotta suomenhevosen kantakirjan perustamisesta, mitä näyttelyillä juhlistetaan. Keski-Suomen museon näyttely keskittyy suomenhevoseen ja sen historiaan. Jyväskylän taidemuseoon tulee laajempi kattaus hevosaiheista taidetta antiikista nykyaikaan ja käsityön museo puolestaan tuo esiin hevosteemaa käsityöperinnön näkökulmasta. 

Hevonen on aina kiehtonut ihmistä. Se on ollut uskollinen ystävämme ja kumppanimme sodassa ja rauhassa tuhansien vuosien ajan. Hevonen on kesy ja samalla villi. Sen kauneus, voima, herkkyys ja nopeus inspiroi meitä. Hevosta on kuvattu maalauksissa ja veistoksissa, siitä on kirjoitettu runoja ja tarinoita lähes kaikissa kulttuureissa. Hevonen ansaitsee oman näyttelynsä.

  - Hevosen ja ihmisen suhteessa on jotain samalla hyvin konkreettista, mutta samalla myyttistä. Erityisesti suomenhevosen rooli suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa on ainutlaatuinen ‒ kuinka paljon onkaan niin maataloudessa, teollisuudessa kuin liikenteessäkin rakennettu suomenhevosen vahvojen olkapäiden varaan. Hevonen on ihmisen luotettava kumppani, työtoveri ja uskottu. Siksi sillä on niin suuri rooli myös kuvataiteessa ja kirjallisuudessa, sekä ihmisten omakohtaisissa kertomuksissa, kertoo Jyväskylän museoiden museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta.