26.9.2024
Esitelmiä historiallisesta värjäyksestä, värjäreistä ja väriainekaupasta Jyväskylän yliopiston tutkijoilta
Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun. Esitelmät myös striimataan museon Youtube-kanavalle.
Esitelmätilaisuudessa luodaan katsaus tekstiilivärjäyksessä käytettyihin luonnonväriaineisiin ja niiden käyttötapoihin pitkällä aikavälillä. Jyväskylän yliopiston kolme historiantutkijaa, Merja Uotila, Susanna Niiranen ja Maare Paloheimo, esittelevät uutta tutkimusprojektiaan, jossa tutkitaan väriaineita, värjäreitä ja väriainekauppaa. Mitä väriaineita on käytetty Euroopassa ja Suomessa ennen synteettisten väriaineiden valtakautta? Miten värjäystavat ovat kehittyneet ja miten vaikutteet ovat välittyneet Pohjolaan asti? Tutkijat käsittelevät myös värien merkityksiä, arvostusta sekä sitä, miten värikkäiden vaatteiden käyttöä on pyritty rajoittamaan muun muassa varallisuuden, sosiaaliryhmän ja sukupuolen mukaan.
Säädellyt sävyt: värit, värjärit ja värien välittäjät yhteiskunnallisen muutoksen kuvaajina 1400–1850 -hanke on Koneen säätiön rahoittama. Lisätietoja tutkimushankkeesta Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla ja saadellytsavyt.blogspot.com/.
Esitelmiä voi seurata striimattuna myös Suomen käsityön museon Youtube-kanavalta.
Tilaisuus saa jatkoa myöhemmin järjestettävillä, värjäykseen keskittyvillä tapahtumilla.
Puhujat
Susanna Niiranen on historian tutkija ja romaaninen filologi. Hän on erikoistunut keskiaikaan ja uuden ajan alkuun. Hankkeessa hän tutkii renessanssiajan värejä ja värjäreitä Firenzessä, joka oli yksi tekstiilituotannon keskuksista.
Maare Paloheimo on väitellyt Suomen historiasta Jyväskylän yliopistosta. Säädellyt sävyt-hankkeessa hän tutkii väriainekauppaa ja kaupan verkostoja 1800-luvun alkupuolella, erityisenä kiinnostuksen kohteenaan Turun kaupungissa toimineet kauppiaat ja apteekkarit.
Merja Uotila on käsityöläisten tutkija ja väitellyt aiheesta. Hankkeessa hän tutkii värjäämöjä ja värjäreitä Suomessa 1700–1800-luvulla. Hän harrastaa värjäyskasvien kasvattamista ja luonnonväreillä värjäämistä.
Lisätietoja
Margarita Rosselló Ramón, museolehtori, p. 040 701 7452, [email protected]