30.9.2024
Fotorealistisia ristipistotöitä Näytönpaikassa
Ristipistotöissä Matilaista kiehtoo tekniikan monimuotoisuus ja niiden mahdollistama tarkkuus. Ristipistellessä voi luoda todella yksityiskohtaisia kuvia aiheesta kuin aiheesta. ”En ole keksinyt mitään muuta käsityömuotoa, jolla voisi tehdä vastaavia tauluja ja yhtä tarkkoja. Nautin tarkan työn tekemisestä, johon voi upota ja olla aivan omissa ajatuksissaan. Niihin kun uppoutuu niin ei edes huomaa ajan kulumista”, Matilainen kuvailee.
Kuten moni muukin ristipistoharrastaja, myös Matilainen aloitti harrastuksensa valmiista kuvista ja ristipistopaketeista. Pian kuitenkin ajatus omien mallien luomisesta voimistui, ja ruutupaperille syntyikin muutamia varhaisia malleja. ”2000-luvun alussa löysin sattumalta Anttila Kodin1:stä Kirjonta -hobby rom -tietokonelevyn, jolla pystyi itse valokuvan pohjalta suunnittelemaan kirjontaohjeen ja se antoi myös lankojen numerot valmiiksi.” Siitä se sitten lähti, ja nälkä kasvoi tehdessä.
Matilaisen ensimmäinen oma malliohje oli hänen suosikkibändinsä The Beatlesin Paula McCartneyn muotokuva. ”Lähtökohtakuva oli 60-luvulta, ja vanhat kuvat kellastuvat. Tietokone tietysti luki kuvan värit kuin ne näkyivät. Kuvassa kun kasvotkin olivat kellastuneet, niin ohjelma antoi kasvoille keltaiset sävyt. Vaihdoin itse etsimällä sopivat sävyt kasvoihin ja kuva onnistui!” Pian syntyi muotokuvat myös John Lennonista ja Elvis Presleystä.
Ristipistotyöt ovat hitaita ja aikaa vieviä valmistaa, mutta sitä palkitsevampaa on, kun kuva alkaa valmistua tyhjälle kankaalle. Matilaista on aina kiinnostanut historia, ja erityisesti kuninkaalliset kiehtovat. Vuonna 2007 hän aloittikin pistelemään suurimman teoksensa koskaan ‒ Laurits Tuxenin maalauksen pohjalta syntyi Kuningas Christian IX perheineen. Teos valmistui vuonna 2015.
Ristipistotöiden tekeminen vaatii kärsivällisyyttä, ja värisilmää, varsinkin jos tehdään tarkkaa ja realistista työtä. Jossain Matilaisen töissä on sävyjä ollut jopa 70–100 erilaista. Ristipistoja pistellessä kannattaa ajatus pitää tiukasti tulevassa kuvassa, ettei tulisi virheitä, jonka huomaa vasta myöhemmin, sillä purkaminen on lähes mahdotonta sen työläyden takia.
Tanja Matilainen
Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 8.10.–1.12.2024.
Näytönpaikan näyttelyihin voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa Jyväskylässä.