Hyppää pääsisältöön

20.11.2024

Kuva
Anu Paloahon keramiikkaa Elämäni kudelmat -näyttelyssä Näytönpaikassa. Kuva Anu Paloaho
Elämän kudelmat -näyttely tuo esille monimuotoista käsityötaidetta, jossa yhdistyvät tekijöiden henkilökohtaiset kokemukset sekä yhteys luontoon. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 3.12.2024–2.2.2025.

KSL-opintokeskuksesta valmistuneet käsityömestarit Kati Haapanen, Elsi Vankka, Anu Paloaho, Anne Jouhtinen ja Jyri Tuunainen esittelevät Elämäni kudelmat -näyttelyssä teoksiaan, joissa perinteiset käsityötekniikat saavat uuden ilmeen. Teokset ovat kunnianosoitus käsillä tekemisen tavalle toteuttaa monipuolisesti omaa luovuuttaan ja käsityöläisyyttään.

Näytönpaikan näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. Näyttely on esillä 3.12.2024–2.2.2025. 

Taideteollisuusalan opiskelu

KSL-opintokeskuksessa voit opiskella käsityöntekijäksi tai käsityö- mestariksi, jotka ovat molemmat ammatillisia tutkintoja. Voit opiskella koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Opiskelu voi painottua taideteollisuusalan tuote-, koru-, nukke-, paperi- ja neulemuotoiluun, käsityön ohjaukseen, kiertotalouteen tai yrittäjyyteen. Tutkintokoulutukseen on jatkuva haku. Koulutuksen järjestää KSL-opintokeskus ja sen tuottaa Taito Keski-Suomi ry. Koulutuspaikkana on Taitokeskus Jyväskylä.
Tarjolla on myös ammatillista syventävää ja täydentävää koulutusta käsityöalan ammattilaisille ja harrastajille. 

Näyttelyn käsityömestarit

Kati Haapanen, käsityömestari ja paperitaiteilija
Heinolassa kasvanut Haapanen käyttää teoksissaan paljon luonnon inspiroimaa muotokieltä. ”Etsin pitkään itselleni luonnollista ilmaisutapaa ja kokeilin monia kanavia, maalausta, sanataidetta, teatteria ja sirkusta. Oman tapani ilmaista löysin Jyväskylässä käsityömestarin opintoja tehdessäni, tutustuessani käsintehtyyn paperiin ja sen veistoksellisiin mahdollisuuksiin. Valon ja paperin läpikuultavuuden ja teksturoinnin mahdollisuudet kiehtoivat ja vei minut mukanaan. Minusta tuli paperitaiteilija."

Elsi Vankka, neulesuunnittelija ja käsityömestari
Elsi Vankka innostui neulomisesta jo vuosia ennen käsityöopintoja. Vankka on aikaisemmalta koulutukseltaan puuseppä, joten käsillä tekeminen on aina ollut hänelle mielekästä, mutta pehmeät materiaalit alkoivat jossain vaiheessa houkutella pariinsa enemmän. Vankka valmistui käsityömestariksi vuonna 2023, ja pyörittää nyt Sensemmoista-yritystä, joka tarjoaa neule- ja käsityöohjeita.

Anu Paloaho, käsityömestari ja tekstiili- ja vaatetusalan insinööri
Anu Paloaholla on aina ollut palo toteuttaa itseään. Voitto kotikaupunkinsa juhlavuoden käsityökilpailussa antoi kuitenkin tarvittavasti rohkeutta perustaa oma yritys Herhima. ”Onnellisten sattumusten kautta päädyin opiskelemaan KSL-opinto-keskukseen käsityömestariksi. Aiempi koulutukseni tekstiili- ja vaatetusalan insinöörinä keskittyi teknisiin puoliin, mutta nyt pääsin tutustumaan pieneen taiteilijaan sisälläni, ja se oli ihanaa! Koulutus antoi myös valtavasti eväitä yrittäjyyteen ja sen kehittämiseen.”

Anne Jouhtinen, käsityömestari ja perinnenahkuri
Anne Jouhtisen suuri rakkaus on luonto ja sen monimuotoisuus. Ekologisuus, kierrätys ja vanhan perinnekäsityötaidon levittäminen sekä opetustyö ovat hänen työskentelynsä peruspilarit. Nahkojen, villiturkisten sekä sarvi- ja luutöiden valmistamisen ohessa Jouhtisen erityisalaksi ui kala. Jouhtisen intohimoisena erikoisalana on kalan biojätteen kokonaisvaltainen hyötykäyttö. Vastuullisuus on hänelle tärkeä osa toimintaa.

Jyri Tuunainen, käsityömestari ja puuartesaani
Kuvanveistäjä Jyri Tuunaisen teoksissa eri organismit muodostavat harmonisen symbioosin. Hänestä on kiehtovaa yhdistää ja luoda yhtenäisyyttä ja dramatiikkaa eliöiden välille. Jyri viettää paljon aikaa luonnossa ja haluaa tuoda esille sen ainutlaatuisuutta ja tärkeyttä. 

Elämäni kudelmat – käsityömestarinäyttely 

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 3.12.2024–2.2.2025

Näytönpaikan näyttelyihin voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa Jyväskylässä.