Hyppää pääsisältöön

27.3.2025

Kuva
Perinnettä yli rajojen -näyttelyn valokuva virolaisesta neuloja Triinu Mirmestä. Kuva Viron kansallismuseo
Perinnettä yli rajojen -näyttely esittelee talvisia valokuvia kansallispuvuista sekä kansanomaisia lapasia ja käsineitä Virosta, Latviasta ja Suomesta.

Aiemmin Virossa esillä olleen näyttelyn on koonnut FM Eva-Liisa Kriis, käsityöläinen, muotoilija ja kouluttaja ja sen on toteuttanut Viron kansantaide- ja käsityöliitto yhteistyössä Viron kansallispukuyhdistyksen, Föreningen Brage ry:n ja Suomen kansallispukukeskuksen kanssa. 

Käsineet ovat olleet olennainen osa pukeutumista pohjoismaissa vuosisatojen ajan, ja niitä ovat kutoneet kaikenikäiset naiset. Kansanomaiset lapaset ja käsineet säilyttävät kansanomaista perinnettä, värejä ja kuvioita, ja niissä voi olla suojelevia voimia. Ne tuovat historiaa tähän päivään ja esittelevät hienoa käsityötaitoa. Neulomalla lapasia otamme aikaa itsellemme ja perheellemme, ja niiden käyttäminen muistuttaa meitä kodistamme ja juuristamme. 

Suomessa koristeelliset käsineet olivat arvostettu kansanomaisen juhlapuvun osa. Miehillä koristeelliset neulakintaat tai muut käsineet saattoivat riippua vyöllä. Varsinkin naisten tuli kesälläkin käyttää valkoisia käsineitä juhlallisissa tilaisuuksissa kuten ehtoolliskirkossa, hautajaisissa ja vihillä käydessään. Käytännöllisten ja esteettisten syiden lisäksi käsien peittäminen juhlatiloissa pohjautuu vanhoihin uskomuksiin.

Virolaisesta kansallispukuperinteestä näyttelyssä on esillä muun muassa Pärnun maakunnan roosimine-tekniikalla valmistettuja ornamenttikäsineitä ja kuvia Muhun kansallispuvuista, jotka tunnetaan tiheästä neuloksestaan ja kirkkaista väreistään sekä Vigalan alueen käsineitä, jotka ovat tunnettuja punaisesta väristään ja monista koristekuvioistaan. Historiallisista esikuvista inspiroituneiden käsineiden neulominen ja käyttö on todella suosittua tänä päivänä Virossa. Näyttelyssä kurkistetaan myös näiden käsineiden esikuvien neulojiin. 
Latviassa lapasten neulominen on kehittynyt pohjoisten ilmasto-olosuhteiden mukaan. Neulomisperinne on aina ollut muutoksessa, ja se on sidoksissa kansan toimintaan, sosiaalisiin suhteisiin ja elämäntapaan. Latvialaiset lapaset tunnetaan monipuolisista kuvioistaan ja paksusta neuloksestaan, joka tekee niistä erityisen lämpimiä.