Hyppää pääsisältöön

3.4.2025

Kuva
Taiteilijatapaamisen mainosbanneri. Kasvokuvissa taiteilijat Laura Pehkonen, Niina Hiltunen, Minja Kolehmainen ja Piia Rossi. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Suomen käsityön museo järjestää Aistinvarainen-näyttelyyn liittyvän taiteilijatapaamisen verkossa keskiviikkona 23.4. klo 17–19.

Etänä pidettävässä taiteilijatapaamisessa näyttelyn taiteilijat kertovat paitsi omasta taiteellisesta työskentelystään, myös siitä millaista oli luoda teos näyttelyyn, jossa teemana on taiteen moniaistinen kokeminen. Tapahtumaan voi osallistua teamsin välityksellä. Ei ennakkoilmoittautumista. 

Aistinvarainen-näyttely on kerännyt paljon yleisöä tutkimaan näyttelyn teoksia moniaistisesti. Näyttelyn taiteilijatapaamisessa pohditaan, mitä tuo moniaistisuus näyttelyssä oikein tarkoittaa, mitä huomioita se vaatii teosten tekijöiltä ja museolta näyttelypaikkana. Taiteilijatapaamisessa on mukana näyttelystä neljä taiteilijaa, tekstiilitaiteilija Niina Hiltunen, kuvataiteilija Piia Rossi, keraamikko Laura Pehkonen sekä puuseppä Minja Kolehmainen. Heidän lisäkseen keskustelemassa on näyttelyn juryttäneet tutkija, taiteilija Priska Falin Aalto yliopistosta sekä museolehtori Margarita Rosselló Ramón Suomen käsityön museosta.

Taiteilija on hyvin läheisessä suhteessa käyttämänsä materiaalin kanssa. Tekijän tulee ymmärtää materiaalin mahdollisuudet ja reunaehdot. Lisäksi monilla taiteilijoilla materiaalivalintaan liittyy olennaisesti myös se, miltä valittu materiaali kirjaimellisesti tuntuu. Näyttelyissä kävijät pääsevät hyvin harvoin koskemaan teoksiin, vaikka hyvin monille ryhmille juuri moniaistisuus ja koskeminen olisi hyvinkin olennaista, jotta näyttely olisi saavutettava myös heille. Mitä taiteilija miettii siitä, että hänen teokseensa onkin tarkoitus koskea? Millä tavoin teoksen materiaalisuus korostuu, kun näitä teosta pääsee tunnustelemaan sormin, kävelemään tai istumaan sen päällä, vaikuttamaan teoksen muotoon itse tai tuottamaan ääntä?

Tule kuulolle taiteilijatapaamiseen ja osallistumaan keskusteluun teamsissa. Teamsin kokoustunnus: 382 389 334 493 ja tunnuskoodi: TY7Fw2Tt

Lisätietoja
Margarita Rosselló Ramón, museolehtori, Suomen käsityön museo, p. 040 701 7452, [email protected]