Hyppää pääsisältöön

14.7.2023

Kuva
Pörriäinen apilankukassa nurmikolla. Kuva kati kumpulainen
Pörriäiset lentelevät, linnut visertävät, kaatuneet puut saavat jäädä lahopuiksi ja pihan jokaisella kulmalla kukkii – monimuotoinen kotipiha ilahduttaa niin luontoa kuin asukkaitakin ja on kaiken lisäksi helppohoitoinen!

Nurmikentästä kukkivaksi pihaksi

Kun tikkakoskelainen Kati Kumpulainen muutti seitsemisen vuotta sitten nykyiseen kotiinsa, puolentoista hehtaarin kokoinen piha oli pääosin nurmikkoa. Tällä hetkellä tontista on noin puolet luonnontilassa. Helpoin tapa lisätä monimuotoisuutta on Katin mielestä jättää nurmikonleikkuuta vähemmälle.

– Olemme jakaneet nurmikenttää alueisiin ja annamme kukkien kukkia tietyillä alueilla. Kaikenlaista pientä kukkaahan sieltä nousee, ja nurmikko saa olla vähän luonnontilaisena ainakin jossain päin pihaa. On helpottavaa, kun ei tarvitse nähdä paljon vaivaa ja kukat ovat samalla pölyttäjien ilona, Kati kertoo.

Piha on rakentunut vähitellen pala palalta, ja Kati korostaakin, että kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi kerralla, vaan pihan monimuotoisuutta voi lisätä pikkuhiljaa. Perheen pihalle on vähitellen istutettu pensaita ja puita ja säästetty pihan reunamille myrskyssä kaatuneita puita lahopuiksi, joissa hyönteiset, sammaleet ja sienet viihtyvät. 

– Pariin kohtaan olemme muuttaneet nurmea niittymäiseksi kylvämällä siihen valmista niittykukkaseosta, ja kukat kukkivat niityillä pitkin kesää. Saatavilla on myös monivuotisia seoksia, jolloin niitty on hyvin helppohoitoinen. Maata toki joutui vähän muokkaamaan niityn alta, Kati kertoo.
 

Kuva
Nurmikkopolku kiemurtelee niittykukkien keskellä. Kuva kati kumpulainen

Monimuotoisuuden vaaliminen onnistuu pienelläkin pihalla tai parvekkeella

Luonnon monimuotoisuuden lisääminen ei vaadi isoa pihaa, sillä pienemmilläkin panostuksilla luonto voi jo paremmin.

– Parvekkeen tai pienen pihan kesäkukkaistutuksetkin monipuolistavat luontoa. Parhaita kukkia pölyttäjien kannalta ovat yksinkertaiset kukat. Kerrannaiset eivät välttämättä ole pölyttäjien suosiossa, Kati vinkkaa.

– Linnunpöntötkin ovat mukava lisä omaan pihaan, Kati innostaa.

Kati antaa myös voikukkien kasvaa.

– Meillä piha on keltainen meri voikukkien kukinta-aikaan. Turha niitä vastaan on ruveta taistelemaan; nehän ovat myös pölyttäjille tosi tärkeitä.

Alkukevään pölyttäjille Kati tarjoaa sipulikukkia, jotka kukkivat jo varhain keväällä.

– Olen istuttanut ympäri pihaa krookuksia ja helmililjoja. Lisäksi kasvatan tulppaaneja ihan myyntiinkin. Kukat valtaavat alaa hallitusti, Kati kertoo.

Kuva
Nainen istuu värikkään tulppaanipenkin äärellä. Kuva kati kumpulainen

 Sopivia istutuspaikkoja ovat esimerkiksi pensaiden ja puiden alustat sekä perennapenkit.

– Sipulikukkia voi istuttaa suoraan nurmikollekin, mutta sipuleille kannattaa kaivaa pieni kuoppa ja laittaa kuoppaan vähän puutarhamultaa, jotta alusta ei ole liian tiivis, Kati sanoo.

Tuoksuvat kasvit houkuttelevat myös perhosia

Perhosten lempikasveilla voi auttaa uhanalaisten perhoslajien säilymistä. Perhoset pitävät erityisesti tuoksuvista keltaisista ja violettikukkaisista sekä sarjakukkaisista lajeista, kuten esikosta, helmililjasta, syreeneistä, ruohosipulista, laventelista, tuoksuherneistä ja punahatusta.

Perhospuutarhan voi perustaa pienellekin pihalle.


Kuvat: Kati Kumpulainen
Teksti: Päivi Pelkonen

Katin TOP 3 -vinkit helppoon monimuotoiseen puutarhaan

  • Jätä nurmikko leikkaamatta ainakin osittain
  • Istuta pihaasi helppohoitoisia monivuotisia kukkia
  • Hanki muutama kesäkukka-amppeli
Asiasanat:  
Kaupunginosa: