Hyppää pääsisältöön

16.11.2023

Kuva
Punapaulan päiväkoti. Kuva Jyväskylän kaupunki
Lautakunta saa päätettäväkseen muun muassa kasvun ja oppimisen tuen kehittämissuunnitelman ensimmäisen vaiheen, päiväkoti Punapaulan perustamisen ja vuoden 2023 talousarvion muutokset. Lisäksi lautakunnalle esitellään kasvun ja oppimisen palvelujen neljännesvuosikatsausta.

Kasvun ja oppimisen tuen kehittämissuunnitelman ensimmäinen vaihe linjaa lähikouluperiaatteesta

Kasvun ja oppimisen tuen kehittämissuunnitelmaa vuosille 2024–2026 valmistellaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa sivistyslautakunta saa päätettäväkseen linjauksen vaativaa erityistä tukea saavien lasten ja nuorten lähikouluperiaatteen edistämisestä. Lähikouluperiaatteella tarkoitetaan, että lapsi tai nuori voi käydä sitä koulua, jonka oppilaaksi hän asuinpaikkansa perusteella kuuluu.  

Tällä hetkellä Jyväskylän perusopetuksen tuen palvelurakenteessa vaativaa erityistä tukea saaville oppilaille on 40 opetusryhmää eri puolilla kaupunkia. Erityisryhmien oppilaista 27,5 % opiskelee joko lähikoulussa tai lähialueen koulussa.

Lähikouluperiaatteen vahvistaminen vaiheittain toisi hyötyjä oppilaille, heidän perheilleen sekä koulutuksen järjestäjälle. Lähikoulussa opiskelu tukee ystävyyssuhteiden solmimista, yleisopetuksen ryhmiin useammin osallistumista sekä lyhyempiä ja vähemmän kuormittavia koulumatkoja. Perheiden kiinnittyminen osaksi lähialueen yhteisöä vahvistuisi ja lähialueen verkoston hyödyntäminen arjen sujuvoittamisessa tulisi mahdolliseksi.

Koulun näkökulmasta lähikoulussa opiskelu vahvistaisi oppilaiden mahdollisuutta osallisuuteen sekä ryhmään kuulumisen kokemuksia ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Erityisryhmien opetusresurssin jakautuminen usealle koululle lisäisi koulujen erityispedagogista osaamista. Oppilaiden kuljetuskustannusten väheneminen toisi kaupungille myös taloudellista säästöä.  

Mikäli lautakunta hyväksyy esityksen lähikouluperiaatteen edistämisestä, laaditaan kevään 2024 aikana tarkempi suunnitelma ja aikataulu lähikouluperiaatteen toteuttamiseen.  

Uuden kasvun ja oppimisen tuen kehittämissuunnitelman tavoitteena on edistää osallistavaa toimintakulttuuria palveluissa. Selkeyttämällä johtamisrakenteita, tukemalla lähikouluperiaatetta, kehittämällä yhtenäistä opinpolkua ja suuntaamalla kasvun ja oppimisen painopistettä vahvemmin laadukkaaseen arjen pedagogiikkaan tuetaan lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista kasvua, oppimista ja hyvinvointia.  

Punapaulan päiväkodin siirtymisellä kaupungin omaksi toiminnaksi vaikutusta talousarvioon

Punapaulan päiväkoti siirtyi liikkeenluovutuksen kautta Jyväskylän kaupungin vastuulle 1.11.2023 alkaen. Siirrolla on vaikutusta vuoden 2023 talousarvioon. Asiakasmaksutuloja on tulossa 10 000 euroa ja kustannuksia toiminnasta 160 000 euroa. Kasvun ja oppimisen palvelujen määrärahaa muutetaan vuoden 2023 talousarvioon Punapaulan päiväkodin kustannusvaikutusten mukaisesti.    
 
Esitetyn talousarviomuutoksen jälkeen varhaiskasvatuksen palvelualueen toimintakate vuonna 2023 on 103.116.009 euroa (toimintatulot 4.036.100 euroa ja toimintakulut 107.152.109 euroa). Toimintakate heikkenee 150.000 euroa.  

Vuonna 2024 Punapaulan päiväkodin siirtymisen kustannusvaikutukset ovat yhteensä noin 425 000 euroa ja vaikutus on huomioitu kaupunginhallituksen talousarvioesitysvaiheessa.   

Esityslista on luettavissa kokonaisuudessaan sivistyslautakunnan verkkosivulta. Päätöstiedote kokouksen asioista julkaistaan Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla kokouksen jälkeen keskiviikkona 23.11.2023.  

Lisätietoja:  
sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987