Hyppää pääsisältöön

24.1.2024

Kuva
Neljä palkittua henkilöä seisoo vierekkäin. Kuva Miska Lahtinen

Jyväskylän kaupunki jakoi vuoden 2023 kongressi- ja tapahtumapalkinnot 23.1.2024 Jyväskylä Paviljongissa järjestetyssä tilaisuudessa. Palkitut tekijät ovat laajentaneet rohkeasti toimintaansa ja järjestäneet erinomaisesti onnistuneita kongresseja.

Vuoden tapahtuma on Finlandia Marathon

Tapahtumapalkinnolla palkittiin jyväskyläläisille tuttu juoksutapahtuma, Finlandia Marathon. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Keski-Suomen Liikunta ja Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Finlandia Marathon on nykymuodossaan vuodesta 2007 alkaen järjestetty jokavuotinen, jatkuvaa kehitystyötä tekevä tapahtuma, joka huomioi hyvin erikuntoiset ja eri tasoiset juoksijat. Tapahtumaa on kehitetty myös huomioimalla nuorten liikkumattomuus ja yhdessä kaupungin kanssa kokonaisuuteen on tuotu mukaan Nuorten Maraton.

Vuonna 2024 tapahtuman yhteydessä juostaan SM-maraton. Finlandia Marathonin kansainvälistymisestä on osoituksena European Masters Marathon Championships, joka juostaan Jyväskylässä vuonna 2025.

Kongressipalkinto jaettiin liikunnan alan kongressille

Vuonna 2023 suurin osa kongresseista järjestettiin aiempien vuosien online-kongressien sijaan paikan päällä Jyväskylässä. Kongressipalkinto myönnettiin ICST2023 - 12th International Conference on Strength Training -konferenssin järjestelytoimikunnalle.

International Conference on Strength Training -konferenssin järjesti Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta. Konferenssi käsitteli voimaharjoittelun tutkimusta. Se oli suurin kaupungissa vuonna 2023 järjestetty konferenssi, jossa oli 264 osallistujaa ja heistä 44 % oli ulkomaisia.

ICST-konferenssisarja alkoi vuonna 1998, jolloin ensimmäinen konferenssi toteutettiin Suomessa. Konferenssi järjestetään kahden vuoden välein eri maissa ympäri maailmaa.

Kongressilähettilään palkinto sinnikkäälle kongressijärjestäjälle

Kongressilähettiläs Suvi Saarikallio palkitsi kongressilähettilään palkinnolla kemian opettajankoulutuksen professori Jan Lundellin Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta.

Kannustuspalkinto myönnettiin Jan Lundellille pitkäaikaisesta aktiivisuudesta kongressien järjestämisessä. Erityisesti 13.-17.8.2023 järjestetty European Congress on Molecular Spectroscopy oli osoitus erityisestä sinnikkyydestä, koska sen järjestäminen toteutui vasta kolmannella kerralla koronasta johtuvien peruutusten takia.

Palkinnonjaon yhteydessä julkistettiin myös uusi kongressilähettiläs, professori Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopiston Bio- ja ympäristötieteiden laitokselta. Kongressilähettiläs kannustaa Jyväskylän tieteentekijöitä aktiiviseen kansainväliseen tiedeviestintään ja erityisesti kongressien järjestämiseen.


Vuoden tapahtumapalkinnon myöntää vuosittain Tapahtumakaupunki Jyväskylän ohjausryhmä. Kongressipalkinnon myöntää oppilaitosten, kaupungin sekä kokouspalveluja tuottavien yritysten edustajista muodostuva Jyväskylä Convention Bureaun ohjausryhmä.

Kuva: Jan Lundell (vas.), Keijo Häkkinen, Juha Ahtiainen, Jouni Vatanen ja Markku Koistinen.
Kuvaaja: Miska Lahtinen

Asiasanat: