Hyppää pääsisältöön

7.3.2024

Kuva
Nuorten taidetyöpajan pajalaiset piirtävät yhdessä. Kuva Sini-Minttu Koivistoinen
Jyväskylän perusopetuksen vuosiluokkien 7–8 oppilailla on mahdollisuus hakea joustavan perusopetuksen JOPO-ryhmiin.

Elokuussa käynnistyviin JOPO-ryhmiin haetaan ajalla 11.-27.3.2024 Wilma-järjestelmässä. Huoltajat ovat saaneet Wilma-viestin, jossa ohjeistetaan tarkemmin hakemisen käytänteistä ja valinnan kriteereistä.  

JOPO-opiskelun tavoitteena on vahvistaa oppilaan elämänhallinnan taitoja ja saada motivaatiota koulunkäyntiin. Lisäksi oppilaita tuetaan perusopetuksen oppimäärän suorittamisessa, toisen asteen koulutukseen siirtymisessä ja valmiuksissa selviytyä opiskelussa toisella asteella. Opiskelussa korostuvat toiminnalliset oppimisen muodot, työelämäjaksot ja erilaiset oppimisympäristöt. Joustavassa perusopetuksessa opiskellaan 10 oppilaan pienryhmässä. Jopo-opiskelusta hyötyvät oppilaat, joilla on halu lisätä omaa opiskeluaktiivisuutta ja joille sopii toiminnallinen ja työpainotteinen opiskelu osana ryhmää. 

Päätökset JOPO-ryhmiin valituista oppilaista tehdään toukokuussa. Lukuvuonna 2024–2025 JOPO-opetusta järjestetään Vaajakosken, Kuokkalan ja Tikkakosken yhtenäiskouluissa sekä Kilpisen yhtenäiskoulun hallinnoimassa Oppipaja-ryhmässä Nuorten taidetyöpajalla. 

JOPO-opetus on yleisopetusta pienryhmässä

JOPO-opetus on vuosiluokilla 8–9 annettavaa yleisopetusta toiminnallisessa pienryhmässä ja monimuotoisessa oppimisympäristössä. Opetus toteutetaan lähiopetuksena koulussa sekä ohjattuna opiskeluna työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä. Opetuksessa korostuu moniammatillinen sekä eri palvelujen ja organisaatioiden välinen yhteistyö. Yhteistyöhön voivat osallistua myös ammatilliset oppilaitokset ja lukiot, vapaan sivistystyön oppilaitokset sekä nuorten työpajat. Joustavan perusopetuksen tavoitteena on tukea nuoria saamaan peruskoulunsa päätökseen ja siirtymään toisen asteen opintoihin. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa oppilaan opiskelumotivaatiota ja elämänhallintaa, vuorovaikutustaitoja ja sen myötä ehkäistä koulutuksen keskeyttämistä ja yhteiskunnallista syrjäytymistä peruskoulun jälkeen.

Joustavaan perusopetukseen osallistuvalla oppilaalla on oikeus säädösten mukaiseen oppimisen ja koulunkäynnin tukeen, ohjaukseen ja oppilashuoltoon. Jokaiselle oppilaalle tehdään oma oppimissuunnitelma tai HOJKS. Opetuksessa huomioidaan oppilaan yksilölliset tarpeet ja koulunkäynnin kokonaistilanne. Oppilas voi saada tarvittaessa yleistä tai tehostettua tukea. JOPO-opetukseen voi hakeutua myös erityisen tuen oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan opetussuunnitelmaa ja järjestely on oppilaan edun mukainen ratkaisu.  

Jyväskylässä peruskoulun opintoja on mahdollista suorittaa myös Ysiplus-opetuksessa. Ysiplus-opetukseen voivat hakea nuoret, joilta on jäänyt tai on vaarassa jäädä peruskoulun päättötodistus saamatta. Ysiplussalla voi suorittaa peruskoulun puuttuvia opintoja 9. -luokan aikana tai sen jälkeen.  Ysiplussalle voi hakea myös nykyinen 8. -luokkalainen. Ysiplus-opetuksen haku lukuvuodelle 2024–2025 toteutetaan 25.3.-5.4.2024. Hausta tiedotetaan erikseen.

Lisätietoja: 
oppimisen tuen asiantuntija Anne Heino, kasvun ja oppimisen palvelut, p. 050 470 8873 
 

Asiasanat: