Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ryijy pitää puhdistaa molemmilta puolilta.
Pääsisältö

Suomen käsityön museo on alansa muisti ja tietokeskus, josta jaetaan keskitetysti käsityöalan arkisto-, kirjasto- ja tietopalveluja samasta paikasta. Erikoistuminen ja keskittäminen valtakunnallisena vastuumuseona edistävät käsityötietouden säilymistä, näkyvyyttä ja saavutettavuutta.

Konservointikeskuksen ja Kansallispukukeskuksen sijainti Suomen käsityön museon yhteydessä vahvistaa museon roolia ja asemaa muisti- ja tietokeskuksena. Yhdessä ne muodostavat uniikin kokonaisuuden. 

Suomen käsityön museon kokoelmat on luetteloitu sähköiseen tietojärjestelmään ja noin 60 % niistä on digitoitu. Vuoden 2020 tietojärjestelmäsiirron jälkeen aineistot ovat katkoksen jälkeen jälleen haettavissa verkosta kansallisesta Finna-käyttöliittymästä. Sitä ennen kokoelmatietoja tarvitsevia pyydetään ottamaan yhteyttä henkilökuntaan. 

Kokoelmalainat

Suomen käsityön museo lainaa oman kokoelman aineistoja museoammatillisesti hoidettuihin olosuhteisiin. Lainapyynnöt osoitetaan museonjohtajalle vähintään kuukautta ennen halutun laina-ajan alkamista. Lainaaja vakuuttaa aineiston sovitulla tavalla ja vastaa aineiston kuljetuksesta ja muista lainasta aiheutuneista kustannuksista. Suomen käsityön museon konservaattori tekee lainattavalle aineistolla lähtö- ja tulotarkastukset.  

Vapaaehtoistoimintaan museon kokoelmien pariin?

Museossa järjestetään kokoelma- ja tallennustyön eri osa-alueisiin liittyviä avustavia tehtäviä ja talkootöitä kiinnostuneille. Vapaaehtoistyössä sovelletaan sekä kotimaisten että kansainvälisten museoiden käyttämiä malleja. Osallistaminen on kaksisuuntaista toimintaa, jossa museon edustaja organisoi, perehdyttää ja ohjaa, vapaaehtoinen osallistuu oman kiinnostuksensa mukaan tarjolla oleviin tehtäviin.  

Suomen käsityön museon vapaaehtoistyön malli on yhteisöllisen asiakaspalvelun muoto. Se on käynnistetty saadun asiakaspalautteen ja osallistamistoiveiden pohjalta. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2017 myöntämällä innovatiivisella määrärahalla on perustettu museon oma vapaaehtoisten aktiivisten kulttuuriharrastajien verkosto resurssitekijäksi museotyöhön.

Voit lukea lisää museon vapaaehtoistoiminnasta omalla sivullaan

 

Tiesitkö, että Suomen käsityön museon kokoelmiin voi tutustua myös verkossa? 

Osoitteesta skm.finna.fi pääset pääsee tekemään hakuja Suomen käsityön museon kokoelma-aineistoista. Sivustoa laajennetaan koko ajan.

 

Yhteydenottoja koskevat lisätiedot ja kokoelmatiimin yhteystiedot

Kokoelmat
Marjo Ahonen, amanuenssi
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Arkisto ja kirjasto
Anneli Hemmilä-Nurmi, amanuenssi
p. 050 311 8888
anneli.hemmila-nurmi [at] jyvaskyla.fi

Tutkimus
Seija Hahl, amanuenssi
p. 050 311 8886
seija.hahl [at] jyvaskyla.fi

Tietopalvelu
Sari Jantunen, amanuenssi
p. 050 311 8894
sari.jantunen [at] jyvaskyla.fi

Kansallispukukokoelmat
Marja Liisa Väisänen, kansallispukuamanuenssi, Suomen kansallispukukeskus
p. 050 311 8247
marja.liisa.vaisanen [at] jyvaskyla.fi

Ennaltaehkäisevä konservointi
Anni Tuomisto, johtava konservaattori, Konservointikeskus
p. 050 311 8900
anni.tuominen [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
museo
esinekokoelmat