Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museon julkisivu Kauppakadulle päin kesällä 2020. Kuva Tuija Koskinen
Pääsisältö

Ihan Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitsevaan Suomen käsityön museoon on helppo tulla omalla autolla sekä julkisilla kulkuvälineillä. Se on sopivan kokoinen ja siellä viihtyy koko perhe. Pohjakerroksen perusnäyttelyiden lisäksi museossa on monta pientä näyttelyä yhtä aikaa. Käsitämme käsityön hyvin laajasti: näyttelyissä esitellään erilaisia käsityötekniikoita ja niiden taitajia ja myös taidekäsityötä.

Museon jokainen käyttäjä kohdataan tasa-arvoisesti riippumatta hänen kulttuurisesta taustastaan ja käyttäjien palautteita kuunnellaan. 

Voit halutessasi tutustua näyttelytiloihin etukäteen pdf-kartasta:

Suomen käsityön museon pohjakartta suomi-englanti

Olemme mukana EU:n Vammaiskortin tukijoukoissa ja haluamme palvella parhaalla mahdollisella tavalla erityistä tukea tarvitsevia asiakkaitamme. Olemme siis virallinen Vammaiskorttikohde. Meillä Vammaiskortin haltijan kanssa saapuvat henkilökohtaiset avustajat pääsevät museoon ilmaiseksi. Museossa on lisäksi lainattavissa rollaattori ja pyörätuoli. 

Vauvojen vaipanvaihtotarve on huomioitu ja esimerkiksi avoimesta pajasta löytyy myös rauhallisempi kohta missä voi hoitaa vauvan imettämisen rauhassa.

Linja-autojen paikallisliikennekeskus sijaitsee Vapaudenkadulla n. 200 metrin etäisyydellä museosta. Lähin taksitolppa sijaitsee Kauppakadulla, Jyväskylän taidemuseon edessä, n. 50 metrin päässä museosta. Lisää linja-autojen pysäköinnistä Jyväskylässä kaupungin verkkosivuilla

Museomme on esteetön avustettuna

Invaparkkipaikka on Kauppakadulla, osoitteessa Kauppakatu 23, pankin edessä. Parkkipaikan kohdalla Kauppakatu on pihakatua, joka alkaa Kilpisenkadun ja Kauppakadun risteyksestä yliopistolle päin. Käsityön museon suuntaan Kauppakatu jatkuu kävelykatuna. 

Katutasoon pääsee pyörätuolilla. Muihin kerroksiin pääsee porrashissiin mahtuvilla pyörätuoleilla ja tarvittaessa henkilökunta auttaa hissin käytössä. Katutasosta pääsee ensimmäiseen kerrokseen porrashissillä.  Porrashissi on malliltaan ns. lavahissi, jonka lattia on kooltaan 97 x 77 cm. Tämä kannattaa huomioida esim. sähköpyörätuolia käytettäessä. Ensimmäisestä kerroksesta pääsee suuremmalla henkilöhissillä pohjakerrokseen ja toiseen kerrokseen. Inva-wc sijaitsee katutasossa. Kaikki museon WC:t ovat sukupuolineutraaleja.     

Museon katutasossa on katseltavissa viittomakielellä museon esittely sekä opastus perusnäyttelystä Käsityössä elämän tuntu.

Näyttelytiloissa ei ole käsijohtimia, joten näkövammaisten ei tämän vuoksi suositella tutustuvan näyttelyihin ilman avustajaa. Opaskoirat ovat tervetulleita museomme kaikkiin tiloihin. Juomakuppi koiralle löytyy inva-WC:stä. 

Näyttelyissä pyritty huomioimaan saavutettavuus

Pohjakerroksessa sijaitsevien perusnäyttelyiden valaistusta on vähennetty esineiden säilyvyyden takaamiseksi. Käsityössä elämän tuntu -perusnäyttelyyn kuuluvassa Aistitilassa on käsitöihin liittyviä äänitteitä, esineitä ja materiaaleja, joihin pääsee tutustumaan kaikilla aisteilla. Voit myös tutkia perusnäyttelyn esineitä suurennuslasin kanssa. Perusnäyttelyssä voi koskettaa kaikkiin vitriinin ulkopuolella oleviin esineisiin. 

Aistitilan lisäksi erilaisia materiaaleja pääsee koskemaan museon perusnäyttelyihin kuuluvassa Aikamatka käsityöhön -näyttelyssä.  

Perusnäyttelyyn liittyy erilaisia äänipolkuja, joita ihmiset voivat halutessaan hyödyntää omatoimisesti. Nämä avaavat tarinallisuuden kautta näyttelyä eri painotuksin. Lapsille suunnattu äänipolku puolestaan sisältää useita toiminnallisia osioita, joissa opitaan asioita leikillisyyden kautta.  Astu tarinaan museon äänioppaiden avulla www3.jkl.fi/craft/craftmuseum/astutarinaan/

Myös joihinkin vaihtuviin näyttelyihin liittyy äänimaisemia ja toiminnallisia osioita.

Museomme on vammaiskorttikohde

Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee aina maksutta palveluumme.
Opas- tai avustajakoirat ovat tervetulleita museoomme. 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
museo
esteettömyys
saavutettavuus