Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lola Cervantin työssä Sietokyvyn langat on mustalla pohjalla eri värisillä villalangoilla kirjottuja kaaria ja pääkalloja. Kuva Lola Cervant
Pääsisältö

Kirjotut kannat -näyttelyssä ilmaistaan kirjonnan keinoin henkilökohtaisia ja poliittisia sisältöjä ja elvytetään peittokirjontaperinnettä nykykontekstiin. 

Näyttelyn nimi Kirjotut kannat viittaa teoksiin paitsi kannanottoina myös tekijöidensä kulttuurisiin juuriin, kantakulttuureihimme. Peittokirjontaperinne alkoi Suomessa 1700-luvun lopulla. Kankaana käytettiin yleensä mustaa villakangasta ja käsinvärjättyä villalankaa. Myös näyttelyteoksissa on lankana käsinvärjätty villa. Kirjonta pyrkii jatkamaan esivanhempien kulttuurista ja ekokulttuurista tietoa ja käsityön kieltä. 

Näyttelyn taiteilijoihin kuuluu taiteilija-, muotoilija- ja käsityöläistaustaisia henkilöitä sekä taiteilija-aktivisteja ja taiteilijatutkijoita Rovaniemeltä. He ovat kotoisin eri puolilta maailmaa, mutta heidän polkunsa ovat ristenneet Rovaniemellä. Ryhmän kokoonpano purkaa taiteen, käsityön ja muotoilun keinotekoisia kategorioita sekä manifestoi taidetta ja muotoilua, jossa prosessi, produktio, ilmaisu, käsityö ja muoto yhtyvät. 

Tekijöiden kulttuurisissa taustoissa on slaavilaisuutta, karjalaisuutta, lappilaisuutta ja meksikolaisuutta. Näyttelyssä tarkastellaankin oman kulttuuritaustan merkitystä sekä kulttuurien jatkuvaa muutosta ja vuorovaikutusta. Peittokirjontaa on perinteisesti pidetty ns. naisten käsityönä, mutta tämä projekti ja näyttely sitoutuu ei-binääriseen ihmiskäsitykseen, mikä on huomioitu projektin viestinnässä ja tutkimuksessa. 

Näyttelyn taiteilijat

Lola Cervantes, Maria Huhmarniemi, Elina Härkönen, Tenka Issakainen, Tanya Kravtsov, Alina Korotovskaia, Minna Kovero, Elina Luiro, Miia Mäkinen, Niina Oinas, Petra Raudaskoski, Misia Siennicka, Ezgi Tanriverdi ja Sannu Vaarala. 

Alasivu

Kirjotut kannat – Embroidered Stances

Näyttely Suomen käsityön museossa 13.1.–7.4.2024.

Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, [email protected]