Kokoelmat

Poikkeuksia museon toiminnassa koronaviruksen vuoksi

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti Suomen käsityön museo on suljettuna tiistaista 17.3.2020 alkaen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sulku jatkuu 13.4.2020 saakka.

Museo ei ota vastaan opastus- tai työpajavarauksia vastaan ajalla 13.-31.5.2020. 
Lisätietoja rajoituksista verkkouutisessa. 

Myös tutkija-, kuva-arkisto- ja kokoelmapalvelut ovat suljettuina. Lisäksi lahjoitusten vastaanottoja siirretään sekä muistelusalkkujen lainaustoiminta on keskeytetty toistaiseksi. Tietopalveluissa voi olla viivästyksiä. Yhteydenotot museoihin toivotaan tehtävän sähköpostitse tai puhelimitse.

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Suomen käsityön museon kokoelmapoliittinen ohjelma on luettavissa verkossa. (pdf)

Kuvia vapaaseen käyttöön

Voit ladata kuvia Suomen käsityön museon kokoelmista käyttöösi. 
http://image.museokauppa.fi/

Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta Suomen käsityön museo ja kuvaajan nimi pitää mainita käytön yhteydessä.

Suomen käsityön museo vastaa ammatillisena kulttuurihistoriallisena museona museolain ja -asetuksen mukaisesti aineellisen, visuaalisen ja aineettoman kulttuuriperinnön tallentamisesta, säilyttämisestä, tutkimuksesta ja esille saattamisesta omalla vastuualueellaan.

Suomen käsityön museossa tallennusta tehdään temaattisesta, maantieteellisestä ja ajallisesta näkökulmasta käsityötä ja käsityökulttuuria fokusoiden. Näkökulma käsityöhön voi vaihdella yhteiskuntaa laaja-alaisesti käsittävästä tallennuksesta ja tutkimuksesta syventäviin ja fokusoituihin kulttuurin ilmiöihin.

Käsityönä valmistettuja objekteja ja käsityön tekemiseen liittyviä kokoelmia on useissa maamme museoissa mutta Suomen käsityön museo on ainoa, joka keskittyy pelkästään käsityön teemoihin ja aihealueisiin. Museo tallentaa esimerkiksi eri oppiasteiden käsityökasvatuksen ja -koulutuksen historiaa ja teemoja sekä käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaisten ja toimijoiden historiaa. Muista museoista poiketen Suomen käsityön museo tallentaa myös aineetonta käsityökulttuuria - käsin tekemisen taitoa - jossa tekijän näkökulma ja valmistusprosessin kokonaiskuvaus ovat olennaisia.

Nykydokumentoinnilla museo myös osallistuu käsityöalalla käytävään keskusteluun ja herättelee pohtimaan käsityön rajoja, sitä, mitä käsityö on tai ei ole, esimerkiksi tallentamalla tatuointitaiteilijan, parturin tai neurokirurgin työtä.  

Kuvia vapaaseen käyttöön

Voit ladata kuvia Suomen käsityön museon kokoelmista käyttöösi. 
http://image.museokauppa.fi/

Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta Suomen käsityön museo ja kuvaajan nimi pitää mainita käytön yhteydessä.