Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museo on helposti saavutettavissa heti Kävelykadun alussa. Kuva SKM
Pääsisältö

Nostalgiaa ja nykyaikaa, niistä on koko perhettä kiinnostava käsityö tehty. Museon näyttelyt ja tapahtumat vievät sinut aikamatkalle käsityön eri ilmiöihin ja kansallispuvut viestivät entisajan kansan elämästä ja juhlapukeutumisesta. Museossa on perusnäyttelyiden lisäksi esillä useita vaihtuvia näyttelyitä, joten aina on elämyksellistä nähtävää ja koettavaa monesta näkökulmasta. 

Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitseva Suomen käsityön museo on helposti lähestyttävä museo, jonka huomaamattoman julkisivun taakse kätkeytyy elämyksiä kaikille aisteille ja kaikille ikäluokille. Kolmeen kerrokseen rakentuva valtakunnallinen vastuumuseo kertoo suomalaisen käsityön tarinaa osana historian kudetta. Käsityö on elänyt Suomen mukana niin arjessa kuin juhlassa ja näyttelee merkittävää roolia myös nykyisessä digitaalisessa ajassamme. 

Aistitilassa koet käsityön kaikin aistein. Laajenna museokokemustasi ja koe käsityön monipuolisuus Avoimessa PAJAssa, jonka ideat ja ohjeet sisältyvät museon pääsymaksuun. 

Suomen käsityön museo - Sisältää elämyksiä!

Suomen käsityön museo on käsityön ja käsiteollisuuden asiantuntija, valtakunnallinen vastuumuseo, jonka osana toimivat Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. Museo toimii Jyväskylässä osana Jyväskylän kaupungin museopalveluita. Museo edistää käsityötä ammattina, taiteena ja harrastuksena. Suomen kansallispukukeskus hoitaa alan tutkimusta, koulutusta ja neuvontaa sekä järjestää näyttelyitä ja tapahtumia. Konservointikeskuksesta saat neuvoja ja ohjeita arvokkaiden ja rakkaiden tekstiilien säilyttämiseen. 

Valtakunnallisena vastuumuseona Suomen käsityön museo saa osan rahoituksestaan Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. 

Missio

Suomen käsityön museo toimii valtakunnallisena vastuumuseona suomalaisen käsityökulttuurin, käsityön perinteen sekä tiedon ja taidon säilyttäjänä, hoitajana, tallentajana ja välittäjänä. Museo edistää käsityön arvostusta ja tukee käsityöläisyyttä ammattina, harrastuksena ja taiteena sekä kannustaa luovaan yrittäjyyteen. Suomen käsityön museon kokoelmat, kirjasto ja arkistot muodostavat asiantuntevasti hoidetun kokonaisuuden, joka on helposti museon asiakkaiden saatavilla.

Visio

Suomen käsityön museo toimii näkyvästi suomalaisen käsityökulttuurin säilyttäjänä, läpivalaisijana ja verkoston kutojana – elävästi (elämyksellisesti) ja virtuaalisesti – esittämällä käsityksiä käsityöstä. Museo tunnetaan valtakunnallisena käsityöalan kehittäjänä ja suunnan haistelijana. Museon toimintakenttä on sekä kansallinen että kansainvälinen. Museo on avoimessa ja aktiivisessa vuorovaikutuksessa asiakkaiden, muiden museoiden ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo toimii osana Jyväskylän kaupungin museopalveluita. Museo saa toimintaansa avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Museossa on 17 vakituista päätoimista työntekijää, lisäksi museossa työskentelee projektihenkilöstöä sekä eri oppilaitosten opiskelijoita ja harjoittelijoita.

Jyväskylän kaupungin kulttuurisuunnitelma 2022-2025

Suomen käsityön museon toiminnassa huomioidaan myös Jyväskylän kaupungin kulttuurisuunnitelma, jonka kärkiteemat ovat lapset ja nuoret, tilakysymykset sekä kulttuurinen elinvoima.
Tutustu kulttuurisuunnitelmaan tästä linkistä.  

Selaile museon vuosikertomuksia:

Voit selailla museon vuosikertomuksia vuodesta 2002 asti. 

Löydät ne omalta sivultaan pdf-muodossa tallennettuna. 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
erikoismuseo
Suomen kansallispukukeskus
Konservointikeskus