Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museo on helposti saavutettavissa heti Kävelykadun alussa.
Pääsisältö

Nostalgiaa ja nykyaikaa, niistä on koko perhettä kiinnostava käsityö tehty. Museon näyttelyt ja tapahtumat vievät sinut aikamatkalle käsityön eri ilmiöihin ja kansallispuvut viestivät entisajan kansan elämästä ja juhlapukeutumisesta. Museossa on perusnäyttelyiden lisäksi esillä useita vaihtuvia näyttelyitä, joten aina on elämyksellistä nähtävää ja koettavaa monesta näkökulmasta. 

Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitseva Suomen käsityön museo on helposti lähestyttävä museo, jonka huomaamattoman julkisivun taakse kätkeytyy elämyksiä kaikille aisteille ja kaikille ikäluokille. Kolmeen kerrokseen rakentuva valtakunnallinen vastuumuseo kertoo suomalaisen käsityön tarinaa osana historian kudetta. Käsityö on elänyt Suomen mukana niin arjessa kuin juhlassa ja näyttelee merkittävää roolia myös nykyisessä digitaalisessa ajassamme. 

Aistitilassa koet käsityön kaikin aistein. Laajenna museokokemustasi ja koe käsityön monipuolisuus Avoimessa PAJAssa, jonka ideat ja ohjeet sisältyvät museon pääsymaksuun. 

Suomen käsityön museo - Sisältää elämyksiä!

Suomen käsityön museo on käsityön ja käsiteollisuuden asiantuntija, valtakunnallinen vastuumuseo, jonka osana toimivat Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. Museo toimii Jyväskylässä osana Jyväskylän kaupungin museopalveluita. Museo edistää käsityötä ammattina, taiteena ja harrastuksena. Suomen kansallispukukeskus hoitaa alan tutkimusta, koulutusta ja neuvontaa sekä järjestää näyttelyitä ja tapahtumia. Konservointikeskuksesta saat neuvoja ja ohjeita arvokkaiden ja rakkaiden tekstiilien säilyttämiseen. 

Valtakunnallisena vastuumuseona Suomen käsityön museo saa osan rahoituksestaan Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. 

Arvot 

Ilo: Käsityö koskettaa ihmistä ja tuottaa iloa.

Asiantuntijuus: Museona tarjoamme käsityöalan asiantuntijuutta vuorovaikutuksessa ammattilaisten ja harrastajien kanssa.

Rohkeus: Tartumme rohkeasti ajankohtaisiin ilmiöihin, herätämme ajatuksia ja keskustelua sekä kokeilemme asioita paremman asiakaskokemuksen tuottamiseksi.

Notkeus: Pystymme reagoimaan nopeasti erilaisiin tilanteisiin.

Kestävyys: Suomen käsityön museon juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse, ja ylläpidämme luotettavaa palvelua. Vastuullisuus on luonteva osa museon toimintaa.

Missio 

Suomen käsityön museo on aktiivinen yhteistyökumppani ja käsityön arvon ja merkityksen puolustaja, ylläpitäjä ja tulkki. 

Visio 

Nostamme esille ajankohtaisia käsityöilmiöitä ja -toimijoita, vahvistamme yksilön ja yhteisöjen käsityö- ja taidekokemusta sekä tuemme käsityöalaa ja vaikutamme alalla Suomessa. Olemme ylpeitä roolistamme valtakunnallisena käsityöhistoriatiedon ja -taidon vastuumuseona.

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo toimii osana Jyväskylän kaupungin museopalveluita. Museo saa toimintaansa avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Museossa on 15 vakituista päätoimista työntekijää, lisäksi museossa työskentelee projektihenkilöstöä sekä eri oppilaitosten opiskelijoita ja harjoittelijoita.

Jyväskylän kaupungin kulttuurisuunnitelma 2022-2025

Suomen käsityön museon toiminnassa huomioidaan myös Jyväskylän kaupungin kulttuurisuunnitelma, jonka kärkiteemat ovat lapset ja nuoret, tilakysymykset sekä kulttuurinen elinvoima.
Tutustu kulttuurisuunnitelmaan tästä linkistä.  

Selaile museon vuosikertomuksia:

Voit selailla museon vuosikertomuksia vuodesta 2002 asti. 

Löydät ne omalta sivultaan pdf-muodossa tallennettuna. 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
erikoismuseo
Suomen kansallispukukeskus
Konservointikeskus