Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museon tilat luovat mahdollisuuksia eri tyyppisille näyttelyille.
Pääsisältö

Vaihtuvien näyttelyiden tilat sijaitsevat museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Niissä esitellään vuosittain 2-3 erikoisnäyttelyä. Tilat ovat kooltaan 75 m2 ja 110 m2 eli yhteensä 185 m2. Tarpeen mukaan vaihtuvat näyttelyt voivat laajentua museon Aulagalleriaan. Tilojen seinät ovat valkoiset ja niiden yläosassa kiertää ripustuskiskot, lattia on harmaa. Tilat valaistaan kohdevaloilla kattoon upotetuista kiinteistä valaisinkiskoista käsin. 

[ Vaihtuvien näyttelyiden tila | Aulagalleria | Ikkunagalleria | Kuja | Näytönpaikka ]

Vaihtuvien näyttelyiden tila 1. ja 2. kerros

Ensimmäisen kerroksen tila on leveimmältä kohtaa n. 7 x 11 m ja se on 4,5 m korkea. Näyttelytilassa on yksi pylväs. Tilaan voi nähdä myös ylhäältä käsin museon toisesta kerroksesta. Tila rajoittuu neljään seinään, joissa kaikissa on kulku muihin tiloihin. Näyttelyiden ripustuksessa on huomioitava talotekniikan ja museoteknisten laitteiden sijainnit. 

Toisen kerroksen näyttelytila on mitoiltaan n. 7 x 16 m ja korkeudeltaan 2,4 m. Toisella pitkällä sivulla on kaide, jonka yli näkee katutason Aulagalleriaan ja osin ensimmäisen kerroksen vaihtuvien näyttelyiden tilaan. Kaiteen lähettyvillä on kolme ilmastointipilaria. Toisen kerroksen näyttelytilan päädystä on käynti Avoimeen pajaan, hissiin sekä Suomen kansallispukukeskukseen ja Kujalle. 

Katso mitä näyttelyitä vaihtuvissa näyttelyissä on tällä hetkellä. 

Aulagalleria

Aulagalleria on 50 m2 laajuinen näyttelytila museon katutasossa. Aulagalleriassa esitellään alan ammattilaisten ja taiteilijoiden lisäksi ansioituneiden harrastajien ja harrastajaryhmien näyttelyitä. Avoimessa tilassa on kolme ripustusseinää ja korkeutta 5,5 m. Katossa on kiinteät ripustus- ja valaistuskiskot. Aulagalleriassa järjestetään vuosittain 1-4 näyttelyä, joista osa voi liittyä varsinaiseen vaihtuvaan näyttelyyn ja osa voi olla itsenäisiä näyttelyitä. Aulagallerian näyttelyitä suunniteltaessa ja rakennettaessa pitää huomioida tilan mahdollinen käyttö museon tapahtumissa. Yleisöllä on tilaan vapaa pääsy.

Katso mitä näyttelyitä Aulagalleriassa on tällä hetkellä. 

Ikkunagalleria

Ikkunagalleria on n. 10 m2 laajuinen tila, joka sijaitsee museon sisäänkäynnin oikealla puolella. Tilassa on kaksi n. 1,8 m leveää päätyseinää ja koko tilan eli 360 cm levyinen näyteikkuna Kauppakadulle. Toisen seinän materiaali on kipsilevyä, toisen betoniharkkoa. Ikkunan edessä on koko tilan levyinen taso, joka on 40 cm korkea ja 55 cm syvä. Gallerian korkeus on 2,3 m ja päätyseinien välisellä alueella katossa on kevyitä ripustuksia varten verkko.  Tila valaistaan kohdevaloilla kattoon upotetuista valaistuskiskoista. 

Ikkunagalleriassa esitellään jo kannuksensa saavuttaneiden osaajien tuotteita ja teoksia, käsityöalan ammattilaisia ja taiteilijoita, alan osuuskuntia ja muita yhteenliittymiä. Pääosa Ikkunagallerian näyttelyistä on myyntinäyttelyitä. Museon myyntiprovision suuruus riippuu siitä, ripustaako näyttelyn museon henkilökunta, vai näytteilleasettaja itse. Ikkunagallerian näyttelyihin on mahdollista tutustua sekä ulkoa Kauppakadun puoleisesta ikkunasta että museon sisältä käsin. Ripustusta suunniteltaessa onkin huomioitava, että näyttelyiden pitää olla edustavat kahteen suuntaan. Samoin on jätettävä tilan läpi menevä kulkureitti museon pohjakerroksen perusnäyttelyihin. Ikkunagalleriassa on keskimäärin viisi näyttelyä vuodessa. Yleisöllä on tilaan vapaa pääsy.

Katso mitä näyttelyitä Ikkunagalleriassa on tällä hetkellä. 

Kuja

Suomen kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelytila on kooltaan n. 15 m² ja se sijaitsee museon toisessa kerroksessa Kansallispukukeskuksen työtilojen vieressä. Kujan vitriinissä esitellään pienimuotoisesti kansallispukuja ja muita pukeutumiseen liittyviä ilmiöitä. Kujalla esitellään vuosittain 2 erikoisnäyttelyä. 

Katso mitä näyttelyitä Kujalla on tällä hetkellä. 

Näytönpaikka

Näytönpaikka on vuokrattava ikkunanäyttelytila, joka sijaitsee Kilpisenkadulla museon toimistotilojen sisäänkäynnin molemmin puolin. Näyttelytilaan on jatkuva haku museon sivuston kautta. Näyttelyt kestävät kerrallaan kahdeksan viikkoa. Näyttelytilaa voivat vuokrata niin opiskelijat, yrittäjät kuin yhteisötkin. Yksi näyttelyaika vuodesta varataan nuorille alle 30-vuotiaille.

Näyttelytila on pinta-alaltaan n. 10 m2 ja ripustuskorkeus 2,10 m. Kiinteitä rakenteita molemmissa ikkunoissa ovat takaseinät ja näyteikkunaa kiertävät 90 cm syvät tasot sekä kattoon kiinnitetyt ripustuskiskot. Kohdevalot sijaitsevat ikkunan yläreunassa valaistuskiskossa. Näyttelytilan ja kalusteiden väritys on tumma harmaa.

Katso mitä näyttelyitä Näytönpaikassa on tällä hetkellä. 

Lisätietoja

Museon näyttelyistä ja tiloista sekä näyttelyohjelmasta antaa 
Mikko Oikari, intendentti
p. 050 553 3880
mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi

Lisätietoja rakenteista, kalustosta ja tiloista antaa
Janne Syrjänen, museomestari
p. 050 520 4512
janne.syrjanen [at] jyvaskyla.fi

Näyttelytilojen vuokrat

Tilakohtaiset hinnat löydät palveluhinnastostamme. 

Kuvia näyttelytiloista

Voit selata kuvia eri näyttelytiloista pdf-koosteina. 

Pohjapiirrokset näyttelytiloista

Päänäyttelyiden tilat

Aulagalleria

Ikkunagalleria

Kuja

Näytönpaikka

Asiasanat:  
museo
näyttely
ohje