Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museon Kässäätkö-sivustolla kerrotaan koulukäsityön historiasta.
Pääsisältö

Koulukäsityöt

Uudistetaan yhdessä yli 150 vuotta vanhaa tarinaa koulukäsitöistä! Koulukäsityöllä on Suomessa pitkät perinteet ja Suomen käsityön museo on tallentanut rakastetun ja vihatun aineen muistoja kokoelmiinsa jo vuodesta 1999 lähtien. 
Keruusivustot on päivitetty ja muistojen keruu jatkuu osana aineettoman kulttuuriperinnön keruuta koulukasityot.muistele.fi-sivustolla. Tehdään koulukäsityömuistot ja nykypäivän moninainen koulukäsityö yhdessä näkyväksi!

Koulukäsityöt-sivuston kautta opettajat voivat myös jakaa museolle kuvia nykypäivän koulukäsitöistä: koulukasityot.muistele.fi/opettajille

Suomalaiset kansallispuvut

Suomalaiset kansallispuvut -sivusto esittelee suomalaisia kansallispukuja, niin suomen- kuin ruotsinkielisiltä alueiltamme. Hakemistosta löytyy puvun kuva, sekä puvun myyjän yhteystiedot, joka vastaa puvun tarvikkeista, kaavoista ja työohjeista tai valmiin puvun toimittamisesta. Sivustoa ylläpitää Suomen kansallispukukeskus, joka toimii Suomen käsityön museon yhteydessä. 
Suomalaiset kansallispuvut -sivusto

Pointti

Suomen käsityön museon näyttelyissä tutustutaan laajalla skaalalla käsityön eri ilmiöihin ja tekniikoihin. Joskus näyttelyyn haluaa kuitenkin palata vielä kotonakin tai jokin osa-alue jäi kutkuttelemaan mielen sopukoihin lisätietoa kaivaten. 
Suomen käsityön museon Pointtiin koostetaan näyttelykohtaiset syventymispaketit ajankohtaisista näyttelyistä. Sukella siis syvälle käsityön maailmaan! 
craftmuseum.kuvat.fi 

Kukako – Kulttuuria Kaikista Kolkista

Suomen käsityön museon Kukako-hankkeen tuloksena avattiin keväällä 2010 vuorovaikutteinen sivusto, jota voidaan hyödyntää koulujen kulttuuriperintöopetuksessa. Sivuston tavoitteena on, että lapset oppivat arvostamaan omaa ja kunnioittamaan toisten kulttuuriperintöä.
Oma jokapäiväinen elämisympäristö on tärkeä ja säilyttämisen arvoinen, vaikka sitä ei olekaan julistettu kulttuuriperinnöksi. Suomen käsityön museo valtakunnallisena erikoismuseona haluaa Kukako-sivustolla ottaa osaa keskusteluun kulttuuriperinnöstä - tehdä siitä jokaisen arkipäivää. 
Kukako-sivusto

Nykytallennus

Sivulla on Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän avoimen yliopiston museologian opiskelijoiden tallennusharjoitustöitä Suomen käsityön museolle.
Tutustu museon nykytallennusprojektiin

Astu tarinaan -äänioppaat

Äänipolkujen avulla voit kuunnella neliosaista Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu -sarjaa. Kyllä äijätkin osaa -äänipolku on suunnattu miehille, Taitavia naisia naisille, Kiertokulku nuorille sekä Missä villalanka kasvaa? lapsille. Äänipolut sisältävät fiktiivisiä tarinoita, mutta myös tositapahtumiin pohjautuvia muisteluja ja haastatteluja. Polut antavat uuden ulottuvuuden Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä poimituille esineille ja ilmiöille.
Astu tarinaan -sisältöihin voi tutustua myös verkossa 

 

Craftstories

Craftstories on käsityön tietopankki, johon kartutamme yhdessä tietoa käsityön historiasta ja nykypäivästä. Sivustolta löydät tietoa käsityön taitajista, tekniikoista ja työtavoista, käsityön toimijoista sekä käsityöaiheisista näyttelyistä, julkaisuista ja tutkimuksista. Verkossa on jo olemassa paljon käsityötietoa, jota Craftstories-sivusto tuo esille ja kokoaa yhteen, jotta se on kaikkien käsityöstä kiinnostuneiden saavutettavissa. Osa sivustolta tulevaisuudessa löytyvä tieto voi olla täysin uniikkia, mutta sivusto toimii myös linkityksenä eri toimijoiden sivuille, minkä avulla sivuston sisältö saa laajemman kontekstin.  Sisällöntuottajana voi olla käsityön harrastajat, ammattilaiset, tutkijat ja muut museot. Tuotettu sisältö voi olla eri aikoina tuotettua ja kerroksellista – siitä syntyy vähitellen käsityön historiaa. craftstories.fi 

Craftstories-sivulta löytyy useita pienempiä verkkonäyttelykokonaisuuksia, joista poimintoja alla. 

Rauta on taottava kuumana

Fil. Lis. Maija-Liisa Hirvi toimi Suomen käsityön museon ensimmäisenä johtajana Jyväskylässä vuosina 1982–1992. Rauta on taottava kuumana -kokonaisuudessa hän muistelee museon alkuaikojen tapahtumia 20.4.2013.
Rauta on taottava kuumana -verkkonäyttely

Käsityö yhdistää -verkkonäyttely

Taitoliiton satavuotisen toiminnan kunniaksi Suomen käsityön museo on tuottanut Käsityö yhdistää –verkkonäyttelyn, joka kertoo alueellisten taitoyhdistysten toiminnasta sadan vuoden ajalta. Toiminnot ovat muuttuneet, mutta edelleen käsityön tekeminen on kaikkia yhdistävä tekijä.
Käsityö yhdistää -verkkonäyttely

Käsityössä elämän tuntu

Sukella käsityön värikkääseen verkkoon. Nyt käsityöntekijä saa vaikutteita, ideoita, tietoa ja taitoa nettiavaruudesta, ennen malleja katseltiin kirkossa ja kirkonmäellä. Vieläkin käsityöstä aistii luonnon tuntoja, tunnelmia, materiaaleja ja värejä.
Verkkonäyttely pohjautuu Suomen käsityön museon perusnäyttelyyn Käsityössä elämän tuntu, joka valmistui kesällä 2000.
Käsityössä elämän tuntu -verkkonäyttely.

Lämmöllä – Hyväntekeväisyyskäsitöitä 2010–2011

Suomen käsityön museon näyttely hyväntekeväisyystöistä oli esillä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 22.12.2010–6.2.2011. Materiaalista - hyväntekeväisyyskäsitöistä - koottiin myös verkkonäyttely.

Taidon 100 vuotta

TAITO -lehti juhli yhtäjaksoisen julkaisun vuosisataa 2007. 
Juhlavuodesta koostettiin myös pienimuotoinen verkkonäyttely Taidon 100 vuotta

Kässäätkö

Kässäätkö – koulukäsityön muistiverkko -sivuilla voit tutustua koulukäsityön historiaan. Sivuille on koottu koulukäsityöhön liittyviä muistoja ja valokuvia sekä tietoa koulukäsityöhön liittyvästä tutkimuksesta. 
Kurkkaa Kässäätkö-sivulle ja käsityökoulutuksen historiaan liittyviin aineistoihin

PORON JÄLJILLÄ - pohjoisen käsityöläisiä

Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä -sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla. Lue myös lisää saamenpuvusta
PORON JÄLJILLÄ - pohjoisen käsityöläisiä

Tie romanien elämään

Sivusto perustuu Suomen käsityön museon yhteydessä toimivassa Suomen kansallispukukeskuksessa 9.6.-10.9.2006 esillä olleeseen pienimuotoiseen suomalaista romanikulttuuria esittelevään näyttelyyn.
Tie romanien elämään -sivusto. Lisätietoja myös romanien käsitöistä

Taito elää

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n juhlavuoden kunniaksi Suomen käsityön museolla järjestettiin Irene Ylösen kirjoittamaan historiaan perustuva pienoisnäyttely 1.7.2003–14.9.2003.
Tutustu Taito ry:n historiaan Taito elää -sivustolla.

Ahvenanmaan käsityöläisyys

Vuosina 2002 ja 2003 aloitettiin alueellinen nykykäsityöläisten toiminnan tallennustyöprojekti. Saaristo- ja rannikkoalueen vierailujen jatkona Suomen käsityön museo tutustui kesällä 2004 Ahvenanmaan käsityöläisyyteen. Ahvenanmaalaisten käsityöläisten luona vierailivat tp. amanuenssit Seija Hahl ja Anneli Hemmilä-Nurmi.
Käsityöläisten elämää tallennettiin haastatteluin, valokuvaamalla, videoimalla ja tekemällä esinehankintoja museon kokoelmiin.
Ahvenanmaan käsityöläisyys -sivustolle koottiin projektin edistymistä ja tuloksia. Craftstoriesissa myös lisätietoja Ahvenanmaan käsitöistä

Saaristolaiskäsityö

Saaristolaiskäsityöprojekti on Suomen käsityön museon alueellinen tallennus- ja dokumentointi-projekti. Kesällä 2002 ja syksyllä 2003 museon työntekijät kävivät dokumentoimassa eri puolilla saaristoa ja meren rannikkoa asuvien käsityöläisten arkipäivää.
Sivustolla on runsaasti tietoa saariston käsityöläisyydestä ja heidän arjestaan

T se itse

T se itse -verkkonäyttely avattiin lokakuun 2000 alussa. Luonnonmateriaaleista ja käsityöstä kertova verkkonäyttely toteutettiin museon kummiluokan avustuksella.
Näyttely antaa nimensä mukaisesti myös ohjeita käsitöihin ja askarteluun ja aineksia ajatteluun.
T se itse -sivusto.

Vuorelma 100 – Arjessa ja juhlassa

Kotikutomo Helmi Kummila, vuodesta 1913 alkaen Kotikutomo Helmi Vuorelma, aloitti toimintansa syksyllä 1909. Vuorelma 100 – arjessa ja juhlassa -näyttely kertoo Helmi Vuorelma Oy:n 100-vuotisesta historiasta. Näyttely oli esillä Suomen käsityön museossa vuonna 2009, ja sen näyttelytekstit siirrettiin Craftstories-sivustolle vuonna 2021.

Maisema - Ympäristö - Luonnos

Jyväskylän museoiden yhteinen verkkonäyttely esittelee erilaisia näkymiä maisemaan. Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityönmuseo tuovat näyttelyyn luonto- ja maisema-aiheisia taideteoksia, luonnoksia ja piirroksia. Teemaa käsitellään luonnon maisemasta rakennettuun ympäristöön, kodin sisustustekstiileistä käsitteelliseen taiteeseen. Tutustu verkkonäyttelyyn Finna-alustalla. 

Museon verkkonäyttelyt sukeltavat suomalaiseen käsityöhistoriaan

Vuosien varrella monista museon näyttelyistä ja tutkimuksista on koottu verkkonäyttelyitä, joista pääsee nauttimaan edelleen. Kurkista vaikka suomalaisen koulukäsityön historiaan tai Ahvenanmaan käsityöläisten elämään.