Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museon perusnäyttelyyn voi tutustua äänioppaan avulla.
Pääsisältö

Vuoden 2024 tapahtumat Suomen käsityön museossa

Tapahtumat sisältyvät museon pääsymaksuun, paitsi jos toisin on kerrottu. Alle 18-vuotiaat vierailevat museossa aina maksutta. 

Heinäkuu

Taiteilijatapaaminen: Jukka Rintala
Ti 9.7. klo 16.30-17.45
Muotitaiteilija Jukka Rintala kertoo omasta työskentelystään ja tarinoista upeiden, uniikkien pukujen takaa. Tule tutustumaan suomalaisen muodin pioneerin uraan hänen itsensä kertomana. Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun. Myös Museokortti käy.

Elokuu

Perusnäyttelyiden hautajaiset
to-pe 22.–23.8. klo 11-20
On aika jättää hyvästit liki 24 vuotta palvelleille perusnäyttelyille Käsityössä elämän tuntu ja Komeasti juhlaan. Tapahtumapäivinä museo on avoinna pidennetysti klo 20 saakka, ja saattoväellä on museoon vapaa pääsy. Luvassa on opastuksia poistuvaan näyttelyyn, sukelluksia yksittäisten käsityöesineiden tarinoihin ja tietoa siitä, mitä esineille tapahtuu näyttelyn sulkeuduttua.  

Syyskuu

Näyttelyn avajaiset: Kuin rukous – Helena Vaarin kirkkotekstiilejä
Pe 13.9. klo 17–19 
Tervetuloa avaamaan kanssamme Kuin rukous – Helena Vaarin kirkkotekstiilejä -näyttelyä, joka tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden nähdä yhdellä kertaa kirkkotekstiilejä eri kirkoista ja useissa liturgisissa väreissä. Viimeisen 35 vuoden aikana tekstiilitaiteilija, käsityömestari Helena Vaarin käsistä on lähtenyt lähes 400 kirkkotekstiiliä mukaan lukien kuusi piispankaapua ja kirkkotekstiilit viiteentoista kirkkoon. Vapaa pääsy. 

Museokortti-klubi: Helena Vaari ja kirkkotekstiilien värikäs maailma
La 14.9. klo 14–16
Tervetuloa Suomen käsityön museon Museokortti-klubille! Museokortti-klubeilla tapaat muita museofaneja ja koet jotain ainutlaatuista. Tällä kertaa matkataan kirkkotekstiilien maailmaan tekstiilitaiteilija Helena Vaarin johdattamana. Lauantaina 14.9. klo 14–16 sukelletaan Helena Vaarin 35 vuotta kestäneen uran kautta kirkkotekstiilien materiaaleihin, tekniikoihin ja pohditaan niissä näkyvien symbolien ja värien merkitystä. Esityksen aikana Helena Vaari avaa myös omaa uraansa, jonka aikana hän on valmistanut lähes 400 sakraaliteosta viiteentoista suomalaiseen kirkkoon sekä kuusi piispankaapua. . 
Museokortti-klubi on tarkoitettu vain Museokortin omistaville ja tapahtumaan ilmoittaudutaan ennakkoon. Ennakkoilmoittautuminen on avoinna 1.8.–12.9. ja mukaan mahtuu 30 ensimmäistä museokorttilaista. Huomaathan, että jo ilmoittautumisvaiheessa tulee täyttää myös Museokortin numero: www.lyyti.in/museokorttiklubi_HelenaVaari 

Yleisöopastus: Kuin rukous – Helena Vaarin kirkkotekstiilejä
Ke 18.9. klo 16.30 
Museolehtori Margarita Rosselló Ramón johdattaa Helena Vaarin kirkkotekstiilien maailmaan. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun. 

Kansallispuvun juhlapäivä
La 21.9. klo 11–17 
Kansallispukutarvikkeiden myyntitori ja muuta kansallispukuaiheista ohjelmaa. Museoon vapaa pääsy. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Työpaja: varjoteatterin hahmot
To 26.9. klo 14–17.30
Varjoteatterilla voi luoda jos jonkinmoisia tarinoita. Kaiken ikäisille sopivassa pajassa luodaan omia varjoteatterihahmoja kartongista, jotka istutetaan kepin nokkaan tarinoita kertomaan. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta. 

Näyttelyn avajaiset: Kintsugi - Ajan jälkiä
Pe 27.9. klo 17–19 
Tule avaamaan kanssamme aasialaiseen kintsugiperinteeseen sukeltavaa näyttelyä Kintsugi - Ajan jälkiä. Näyttelyssä mukana Eeva Jokinen, Jade Kallio, Paula Ruuttunen, Hanna Nuorala, Katja Seppinen sekä kutsuttuina Mayumi Niiranen-Hisatomi ja Li Li sekä japanilainen lakkataiteilija Mitsumi Irahara.

Lokakuu

Taaperopaja
Ti 1.10. klo 14–15 
Taaperoitten museohetkessä ihmetellään mitä Suomen käsityön museolta löytyy ja toteutetaan pieni teos maalaten omin kätösin värikylpytekniikkaan pohjaten taaperoille turvallisilla maaliaineksilla. Pajaan mahtuu yhteensä 16 taaperoa yhdessä vanhemman kanssa. Pajaan tulee ilmoittautua etukäteen verkkolomakkeella 27.9.2024 mennessä. Työpaja sisältyy museon pääsymaksuun. Alle 18-vuotiaat vierailevat museossa maksutta. Myös Museokortti käy. 
https://www.lyyti.in/Taaperoitten_museohetki_7237 

Muistiystävällinen kierros 
Ke 2.10. klo 9.30-11 
Muistiystävällinen museokierros on suunnattu muistisairaille ja heidän omaisilleen. Maksuton muistiystävällinen museokierros tarjoaa muistisairaille mahdollisuuden tutustua suomalaiseen käsityöperinteeseen omassa tahdissa. Kierrokselle on vapaa pääsy, mutta sille tulee ilmoittautua ennakkoon: [email protected] tai p. 040 701 7452.

Työpaja: eläimellisiä leimasimia
Ke 2.10. klo 14–17.30 
Eläinten viikolla työpajassa tehdään eläimellisiä leimasimia. Halusit sitten mukailla oikeaa eläintä tai antaa mielikuvituksen luoda omia karvaolioita, se kyllä onnistuu. Pajassa leikataan softiksesta halutut eläimet yksityiskohtineen ja kiinnitetään ne puunpalaan, ja sitten vaan leimaamaan! Sisältyy pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta. Lapset vanhempien seurassa. 

Säädellyt sävyt: tekstiilivärjäyksen ja -värien historiaa
Ke 9.10. klo 16.30-18.30  
Esitelmätilaisuudessa luodaan katsaus tekstiilivärjäyksessä käytettyihin luonnonväriaineisiin ja niiden käyttötapoihin pitkällä aikavälillä, sekä kurkistetaan värien merkityksiin. Jyväskylän yliopiston kolme historiantutkijaa, Merja Uotila, Susanna Niiranen ja Maare Paloheimo, esittelevät uutta tutkimusprojektiaan, jossa tutkitaan väriaineita, värjäreitä ja väriainekauppaa. 

Syysloman pajat

Työpaja: Pahvilinnat ja pahvipantterit
Ke 16.10. klo 14–17.30 
Nyt ei rakenneta pilvilinnoja, vaan pistetään pahvia palasiksi ja koostetaan siitä pahvilinnoja ja hurjia pahvipanttereita. Valmiit linnat ja kissimirrit voi maalata kotona ja tehdä niistä vielä eläväisempiä. Sopii koko perheelle, lapset aikuisten seurassa. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.  

Työpaja: Möykkyhahmot
To 17.10. klo 14–17.30 
Barbababamainen möykkyhahmo istahtaa nätisti mihin tahansa tasolle, ja sitä on mukava puristella myös käsissä. Pajassa hyödynnetään ilmapalloja, jauhoja ja riisiä, ja tietenkin luodaan möykkyhahmolle oma ulkonäkö ja persoona mulkosilmillä, huovalla ja langalla. Sopii koko perheelle, lapset aikuisten seurassa. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.  

Työpaja: Robotinnäköiset avaimenperät
Pe 18.10. klo 14–17.30 
Näitä avaimia ei ainakaan tule hukattua, kun avainten perään valvoo robotinnäköinen avaimenperä! Kierrätyspuuta, sekalaisia ruuveja ja nauloja yhdistellen syntyy kämmenelle sopiva avaimenperä, jonka toki voi muutenkin laittaa naulaan roikkumaan ja kotia koristamaan. Sopii koko perheelle, lapset aikuisten seurassa. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.  

Yleisöopastus: Kintsugi – Ajan jälkiä
Ke 16.10. klo 16.30 
Museolehtori Margarita Rosselló Ramón vie meidät matkalle japanilaisen keramiikan korjausperinteen upeaan perinteeseen. Opastukselle vapaa pääsy. 

Työpaja: Kummitusmaalauksia painamalla
To 30.10. klo 14–17.30 
Tämä Halloween-aiheinen paja sopii loistavasti myös perheen ihan pienimmille, kun kummitukset heräävät henkiin painamalla toteutetuissa maalauksissa. Aikuisten tulee kuitenkin olla mukana auttamassa kaikenikäisiä lapsia. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta. 

Työpaja: Pehmomonsterit
Pe 31.10. klo 14–17.30 
Nämä monsterit ovat hirvittävästä ulkomuodostaan huolimatta hellitteleviä ja suloisia. Pehmomonsteripaja sopii yli 6-vuotiaille, sillä oman monsterin luominen vaatii jo vähän sorminäppäryyttä. Aikuisten tulee kuitenkin olla mukana auttamassa kaikenikäisiä lapsia. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.  

Marraskuu

Muistiystävällinen kierros
Ke 6.11. klo 16.00-17.30  
Suomen käsityön museo järjestää keskiviikkona 6.11. klo 16-17.30 muistiystävällisen museokierroksen, joka on suunnattu muistisairaille ja heidän omaisilleen. Maksuton muistiystävällinen museokierros tarjoaa muistisairaille mahdollisuuden tutustua suomalaiseen käsityöperinteeseen omassa tahdissa.  

Kierrokselle on vapaa pääsy, mutta sille tulee ilmoittautua ennakkoon: [email protected] tai p. 040 701 7452. Muistiystävällinen kierros on osa Taideapteekin ohjelmaa. 

Työpaja: Ristinollaa isien kanssa
To 7.11. klo 14–17.30 
Tule tekemään oma ristinolla-peli. Lautapeli merkkaillaan kankaasta, nappulat koostetaan kivistä ja pahvista. Ja tietenkin tehdään niille oma pelipussukka, jotta peli kulkee mukana kaikissa seikkailuissa. Pajaan ovat tervetulleita kaikki isät, isoisät tai isän roolissa olevat. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.

Esineiden tarinat -muistelutilaisuus 
To 14.11. klo 10-12 
Muistellaan itselle tärkeitä esineitä ja niihin liittyviä tarinoita. Tähän ikääntyneille ja elämänkokemusta omaaville suunnattuun tapahtumaan voit ottaa mukaan esineen tai kuvan siitä. Tapahtuma on maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua ennakkoon 13.11. mennessä sähköpostitse: [email protected]  

Yleisöopastus: Kuin rukous – Helena Vaarin kirkkotekstiilejä
Ke 20.11. Klo 16.30 
Museolehtori Margarita Rosselló Ramón johdattaa Helena Vaarin kirkkotekstiilien maailmaan. Opastus sisältyy museon pääsymaksuun. 

Ikäihmisten taidehetki 
Ke 27.11. klo 13-15 
Ikääntyneille soveltuvassa työpajassa muovaillaan itsekovettuvasta massasta miniveistoksia ja piskuisia kulhoja. Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun. Ei ennakkoilmoittautumista.  

Joulukuu

Käsityöläisten joulutori
La-su 30.11.‒1.12. klo 11–18 
Käsityöläisten joulutori tarjoaa lämmintä tunnelmaa ja uniikkeja, laadukkaita lahjaideoita moneen lähtöön! 

Työpaja: joulukoristeita tapetista 
Ke 11.12. klo 14–17.30 
Pistetään ylijäämätapetit käyttöön! Tapettien komeista kuoseista syntyy mitä upeimpia ja uniikkeja joulukoristeita. Sopii koko perheelle, lapset aikuisten seurassa. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta.  

Työpaja: talvisia lintuja 
To 12.12. klo 14–17.30 
Työpajassa syntyy talvisia lintuja lumen tuiskuttamiin ikkunoihin pahvista ja langoista. Imitoi jouluista punatulkkua tai luo oma fantasialintusi talviseen maisemaan. Sopii koko perheelle, lapset aikuisten seurassa. Sisältyy museon pääsymaksuun, alle 18-vuotiaat maksutta. 

Jouluinen paja aikuisille 
Pe 13.12. klo 16.30‒18.30
Tehdään huopalehvistä jouluinen kranssi. Työpajassa pieni 2€ materiaalimaksu museon pääsymaksun lisäksi. Myös Museokortti käy. 
Työpajaan ilmoittaudutaan ennakkoon. Ilmoittautumislinkki avataan syyskuussa, ilmoittautuminen päättyy 5.12.2024.  

Ohjelma päivittyy jatkuvasti

Museon tapahtumakalenteri päivittyy ympäri vuoden. Tapahtumien yksityiskohdat tarkentuvat lähempänä ajankohtaa. 

Viime hetken muutoksista ilmoitetaan tällä sivulla sekä Suomen käsityön museon Facebook-sivulla.

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
museo
näyttely
ääniopas
tapahtuma