Tapahtumat Suomen käsityön museossa
Tapahtumat sisältyvät museon pääsymaksuun, paitsi jos toisin on kerrottu. Alle 18-vuotiaat vierailevat museossa aina maksutta.
Vuoden 2025 tapahtumat Suomen käsityön museossa
Huhtikuu
Pe 4.4. klo 14-18 Työpaja: Ommellaan Nupun kesämekko!
Nuppu Print Companyn työpajassa syntyy ihana kesämekko selkeän opastuksen ohjeistamana. Mekko on Nupun omasta kaavakirjasta, ja tietenkin Nupun omista, ihanan kukkeista kankaista! Osallistumismaksu 45e maksetaan kortilla paikan päällä. Osallistumismaksu sisältää kaikki materiaalit, työvälineet sekä ohjauksen. Ilmoittaudu mukaan verkossa. Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova koska paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautumisen yhteydessä valitse tuletko klo 14 vai klo 16 alkavaan ryhmään. TÄYNNÄ!
Ke 16.4. klo 16.30 Yleisöopastus: Aistinvarainen
Museolehtori Margarita Rosselló Ramón johdattaa yleisöopastuksella meidät syvemmälle moniaistillisiin teoksiin Aistinvarainen-näyttelyssä. Opastus sisältyy pääsymaksuun, myös Museokortti käy.
Ke 16.4. klo 14–17.30 Työpaja: Paperihöyhenet
Museon pajassa voi virittäytyä pääsiäisen ja kevään tunnelmiin kaikenikäisille sopivassa pajassa, jossa syntyy höyheniä paperista. Inspiraatiota höyhenille voi ottaa niin riikinkukoista kuin kanoistakin, tai vaikka pohtia millainen höyhen dinosauruksella olisi!
Ke 23.4. klo 17-19 Taiteilijat O – moniaistisen näyttelyn luominen
Etänä pidettävässä taiteilijatapaamisessa Aistinvarainen-näyttelyn taiteilijat kertovat paitsi omasta taiteellisesta työskentelystään, myös siitä millaista oli luoda teos näyttelyyn, jossa teemana on taiteen moniaistinen kokeminen. Äänessä taiteilijat Niina Hiltunen, Piia Rossi, Minja Kolehmainen ja Laura Pehkonen. Lisäksi mukana näyttelyn kuraattorit museolehtori, tekstiilitaiteilija, TaM Margarita Rosselló Ramón Suomen käsityön museosta sekä tutkija, keramiikkataiteilija, TaT Priska Falin Aalto-yliopistosta.
Tapahtumaan voi osallistua teamsin välityksellä. Teamsin kokoustunnus: 382 389 334 493 ja tunnuskoodi: TY7Fw2Tt
Pe 25.4. Värien äänet - Sonifying colours
Miten aistikokemusta voisi vahvistaa? Aalto-yliopiston projektina toteutettu Sonifying colors -projekti mahdollistaa tutustumisen Aistinvarainen-näyttelyyn aivan uudella tavalla. Erikoisopastuksilla pääsee kokeilemaan laitetta, joka muuttaa värit ääniksi. Voit tulla paikalle nonstop-periaatteella klo 14-17.45 ihmettelemään ja kokeilemaan laitteen käyttöä, tai ilmoittautua ilta-ajan ryhmään, jossa äänimaisemaan uppoudutaan rauhallisesti muun museon hiljennyttyä ja samalla voi kokeilla laitteen mahdollisuuksia yhdessä. Ensimmäinen ryhmä klo 18-18.45 ja toinen ryhmä klo 19-19.45. Päivällä voit pääset mukaan museon pääsymaksun hinnalla. Iltaryhmät ovat maksuttomia. Ilmoittautuminen iltaryhmiin verkkolomakkeella.
Toukokuu
Pe 9.5. klo 17 Avajaiset: Ryijy. Nyt
Tervetuloa avaamaan kanssamme suomalaisen nykyryijyn maailmaan sukeltavaa näyttelyä. Avajaisiin vapaa pääsy. Näyttelyn avaa professori emeritus Tuomas Sopanen.
La 17.5. klo 11–18 Yläkaupungin Yö
Yläkaupungin yön lauantaina pääsee museon näyttelyihin tutustumaan maksutta!
Ke 21.5. klo 16.30 Yleisöopastus: Ryijy. Nyt.
Museolehtori Margarita Rosselló Ramón johdattaa yleisöopastuksella meidät syvemmälle suomalaiseen nykyryijyjen maailmaan Ryijy. Nyt. -näyttelyssä. Opastus sisältyy pääsymaksuun, myös Museokortti käy.
Ti 27.5. klo 17.30-18.30 Tutkijatapaaminen: dokumentaristi Madison McClintock
Amerikkalainen Madison McClintock on ollut Suomessa alkuvuodesta saakka dokumentoimassa käsityöläisiä, jotka käyttävät hyvin perinteisiä käsityömenetelmiä ja joille käsityöläisyys on kokonaisvaltainen asia olemisessa. Madison taltioi elävää kulttuuriperintöä ja sitä mitä se käsityöläisen arki on hyvin eri puolilla Suomea. Tutkijatapaamisessa Madison kertoo kuvaamistyöstään, ja siitä, mikä hänet saattoi näiden asioiden äärelle. Samalla yleisö pääsee näkemään pätkiä hänen kuvaamastaan materiaalista.
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Tapahtuma on pääosin englanninkielinen.
Kesäkuu
Pe 27.6. klo 11-18 Uudet pysyvät näyttelyt avautuvat
Pitkään odotetut uudet pysyvät näyttelyt Kädenjälki - Taidon kertomaa ja Ajaton perinne - Suomalainen kansallispuku avutuvat yleisölle! Museoon on vapaa pääsy koko päivän. Luvassa on ainakin tietoiskuja näyttelyn sisällöistä ja tarinoita näyttelyn esineistä. Klo 12 näyttelyiden avaajan puheenvuoro. Tapahtumapäivän ohjelma tarkentuu lähempänä.
Heinäkuu
Torstai 3.7. klo 16.30–17.30
Yleisöopastus: Ryijy. Nyt.
Museolehtori Margarita Rosselló Ramón johdattaa yleisöopastuksella meidät syvemmälle suomalaiseen nykyryijyjen maailmaan Ryijy. Nyt. -näyttelyssä.
Perjantai 3.7. klo 15.00–17.30
Ryijykioski
Askarruttaako ryijysi kuviointi, sen valmistaja, suunnittelija tai vaikkapa miten sitä huolletaan? Tule kysymään ryijystä museon asiantuntijalta! Kerromme myös, miten ryijytietoutta voi helposti lisätä museon Finna-sivuston kautta. Luvassa myös leikkimielinen ryijyvisa, jossa voi haastaa omaa tietämystään ja samalla ehkäpä oppia uutta.
Perjantai 3.7. klo 14 ja klo 17
Yleisöopastus: Kädenjälki – Taidon kertomaa
Hyppää mukaan pikaopastuksille museon täysin uudistuneeseen pysyvään näyttelyyn! Museolehtori Margarita Rosselló Ramón kertoo tärppejä näyttelyn teemoista ja tarinoita esineistä.
2.–8.7. ti-su klo 11–18
Omatoimipaja: ryijysolmut
Koko Jyväskylän Kesän tapahtumaviikon ajan, museon aukioloaikojen puitteissa pääsee kokeilemaan ryijysolmintaa. Miten se kuvio oikein ryijyyn syntyykään?
Elokuu
La 30.8. klo 11–17 Kansallispuvun juhlapäivä
Kansallispuvun juhlapäivässä luvassa tänäkin vuonna asiantuntijatietoa kansallispukujen maailmasta sekä kansallispukutarvikkeiden myyntitor. Tapahtumaan vapaa pääsy. Ohjelma myös striimataan museon Youtube-kanavalle.
Ohjelma päivittyy jatkuvasti
Museon tapahtumakalenteri päivittyy ympäri vuoden. Tapahtumien yksityiskohdat tarkentuvat lähempänä ajankohtaa.
Viime hetken muutoksista ilmoitetaan tällä sivulla sekä Suomen käsityön museon Facebook-sivulla.