Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mustalla pohjalla punakultainen Jukka Rintalan pukuluonnos Habitarea varten. Kuva Henna Mitrunen
Pääsisältö

Muotitaiteilija Jukka Rintalan mittavaa elämäntyötä juhlistava kutsunäyttely on kunnianosoitus taiteilijalle, jonka kädenjälki on näkynyt vuosikymmenien aikana upeissa uniikkipuvuissa, teollisissa mallistoissa sekä maalauksissa. Näyttely on kunnianosoitus myös taitaville ompelijoille, jotka ovat toteuttaneet vaativat kaavoitukset ja ompelutyöt.

Vahva viiva ja toisaalla kepeys ovat tunnusomaisia piirteitä Jukka Rintalan taiteilijakuvassa. Hänen uniikkipukunsa ovat taideteoksia, joissa eri materiaalien yhdistelyillä syntyy ainutlaatuisia tunnelmia.

Näyttely rakentuu museossa kolmeen kerrokseen. Ensimmäisessä kerroksessa on useita tunnettujen ja arvostettujen naisten häikäisevän kauniita pukuja. Toisen kerroksen catwalkilla pukuloistoa ympäröivät seinillä olevat art deco-tyyliset maalaukset, jotka taiteilija on maalannut 80-luvulla. Ylimmässä kerroksessa on Jukka Rintalan ”luovuuden viiva”, joka kuvaa hänen työnsä kehityskaarta 80-luvulta tähän päivään sekä teatteripukuja, koruja ja fantasiakattauksia. Näyttelyssä pääsee tutustumaan mm. näyttelijä, laulaja Maria Lundin, laulaja-artisti Katri Helenan, tanssitaiteilija Aira Samulinin ja artisti Tarja Turusen yllä nähtyihin vaikuttaviin pukuihin. Pukuja on kaikkiaan esillä näyttelyssä noin 25. Rintalan uniikkipukuja ei ole aiemmin nähty näin runsaasti yhdellä kertaa.  

Näyttelyn suunnittelusta vastaavat yhteistyössä Jukka Rintala ja visualisti Matti Vaskelainen. 

Näyttelyn suojelijana toimii valtioneuvos Riitta Uosukainen. Näyttelyä on tukenut Museovirasto. 

Jukka Rintala

Jukka Rintala valmistui vuonna 1976 Taideteollisesta korkeakoulusta vaatesuunnittelijaksi. Siitä lähtien hän on tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten tekstiili- ja sisustusalan yritysten kanssa, kuten Friitala, Marimekko, Nanso, Karhu-Titan, Aarikka, Jokipiin Pellava, Lennol, Sandudd ja VM-Carpet.  Vuonna 2007 hän suunnitteli ainutlaatuisen design-korukokoelman jalokiviseppä A. Tillanderille. Hänen nimeään kantavan oman malliston tuotanto alkoi vuonna 2008.

Myös teatteri puvustuksineen näyttelee merkittävää roolia Rintalan uralla. Hän suunnitteli puvustuksen Svenska Teaternin musikaaliin My Fair Lady (2003-2004). Yhdessä Matti Vaskelaisen kanssa hän suunnitteli puvustuksen ja lavastuksen Seinäjoen kaupunginteatterin musiikkinäytelmään Muukalaisia yössä (2006-2007), Kokkolan oopperayhdistyksen Lepakko-operettiin (2007-2008), Tampereen Musiikkiteatterin Palatsin Piukat paikat -näytelmään (2009) sekä puvustustyö näytelmään Lokki Hangon Casinolla 2019.

Jukka Rintala on saanut ansioistaan useita huomattavia tunnustuksia. Vuonna 2012 hän sai Kultainen Vaatepuu 2012 Tunnustuspalkinnon ja Elle Style Awards Prize 2012 Muodin sanansaattaja -palkinnon, vuonna 2006 Tasavallan presidentin myöntämän Pro Finlandia mitalin ja vuonna 2008 Savonlinna-mitalin tunnustuksena kaupungin tunnetuksi tekemisestä. 

Hän on Teollisuustaiteen Liitto Ornamon, Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry:n jäsen sekä Ranskan taiteilijaseura La Société Nationale des Beaux-Arts:n jäsen.

Alasivu

Jukka Rintala - Unelmien matkassa 

Näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 15.6.-1.9.2024.

Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Kuva
Jukka Rintala. Kuva Jukka Rintala

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, [email protected]

Jukka Rintala, p. 040 541 1293, [email protected]
www.jukkarintala.fi