Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen kansallispukukeskuksen perusnäyttely löytyy Suomen käsityön museon tiloista.
Pääsisältö

Suomen kansallispukukeskus vastaa suomenkielisen alueen kansallispukututkimuksesta, uusien pukujen kokoamisesta, pukutarkistuksista ja pukuihin annettavasta koulutuksesta ja neuvonnasta. Kansallispukukeskus esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista.

Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista. Asuja käytettiin 1700- ja 1800-luvulla. Kansallispuvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin. Ensimmäiset kansallispuvut koottiin Suomessa 1800-luvun jälkipuoliskolla, joka oli kansallisromantiikan aikaa. Silloin ihailtiin kansan käsityötaitoa naapurimaiden ja keskieurooppalaisten mallin mukaisesti. Kiinnostuttiin myös kansan pukuperinteestä, jonka yleismuoti oli syrjäyttänyt koko maassa 1800-luvun loppuun tultaessa. 
Lue lisää kansallispuvusta Kansallispukujen tietopaketista

Suomen kansallispukukeskuksen järjestämät tapahtumat löydät Suomen käsityön museon tapahtumasivulta. Kurkkaa tästä suoraan tapahtumasivulle

Miksi kansallispuvun syntymäpäivää vietetään elokuussa? 

Suomalaisen kansallispuvun ensiesiintymisenä pidetään Venäjän keisariparin vierailua Suomeen 5.8.1885. Keisariparia oli vastassa kansanpukujen kopioihin pukeutuneita naisia ja keisarinnalle lahjoitettiin soutuvene, jossa oli suomalaista käsityötä. Veneen soutivat paikalle yhdeksän nuorta neitosta, jotka olivat pukeutuneet kansallispukuihin. Vierailu sai paljon huomiota osakseen tiedotusvälineissä, jonka jälkeen päivää ryhdyttiin pitämään kansallispuvun syntymäpäivänä. Tänä päivänä Suomessa on nelisensataa erilaista kansallispukumallia, joista Suomen ruotsinkieliseltä alueelta noin puolet. 

Kansallispuvun tuuletustapahtumat

Kansallispuvun syntymäpäivän kunniaksi järjestetään kansallispuvun tuuletustapahtumia ympäri Suomea elokuun ensimmäisellä viikolla. Tuuletustapahtumien järjestäminen lähti liikkeelle kansallispukuvalmistaja Soja Murron ajatuksesta saada kansallispukuja näkyvämmin esille ja ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010. Sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti ympäri Suomen. Tuuletustapahtumien kantavana ajatuksena on olla vapaamuotoisia kokoontumisia kansallispukujen ympäröiminä, mutta usein järjestäjinä toimivat yksityiset kansallispukuharrastajat tai Kalevalaisten Naisten paikallisosastot. 

Kansallispuvun juhlapäivä

Suomen kansallispukukeskus järjestää kansallispuvun juhlapäivän syys-lokakuun vaihteessa. Syy myöhäiseen ajankohtaan tulee asiakkailta – tapahtuman on toivottu sijoittuvan syksyyn, kun kansalaisopistojen kurssit ovat jo alkaneet. Tyypillisesti kansallispuvun juhlapäivässä on kansallispukutarvikkeiden myyntitori, erityyppisiä pukunäytöksiä tai luentoja sekä silloin tällöin myös uusien kansallispukumallien julkistuksia. 

Suomen kansallispukukeskus 

Käyntiosoite:
Kauppakatu 25, Jyväskylä
p. 050 311 8247 
kansallispukukeskus [at] jyvaskyla.fi

Postitusosoite:
Kilpisenkatu 12, 40100 Jyväskylä

Suomen kansallispukukeskus toimii Jyväskylässä Suomen käsityön museon yhteydessä, minkä tiloissa järjestetään myös kansallispukuaiheisia näyttelyitä Kujan näyttelytilassa. 
Ajankohtaiset aukioloajat ja pääsymaksut löydät museon sivuilta

Tarvitsetko apua kansallispuvun kanssa?

Suomen kansallispukukeskus tarjoaa myös puhelinneuvontaa keskiviikkoisin ja torstaisin 10-15. 

Tapaamiset sovittava etukäteen.

Kiinnostaako kansallispukuaiheiset tapahtumat? 

Suomen kansallispukukeskuksen järjestämät tapahtumat löydät Suomen käsityön museon tapahtumasivulta. Kurkkaa tästä suoraan tapahtumasivulle

Kokemuksia Suomen kansallispukukeskuksesta

Kansallispukuihmisen paikka. 
Googlearvostelu Marjalta 8/2019

Huippunäyttelyt ja hyvää palvelua kansallispukujen suhteen.
Googlearvostelu Siniltä 7/2019

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
Suomen kansallispukukeskus
kansallispuku
museo
tietopalvelu