Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomalaisen kansallispuvun voi ostaa valmiina, teetättää tai tehdä itse.
Pääsisältö

Kansallispuku valitaan perinteet huomioon ottaen, ensisijaisesti oman tai suvun kotiseudun tai synnyinseudun mukaan mutta myös muiden perusteiden tai mieltymysten mukaan. Kansallispuvun voi valmistaa itse, teettää, ostaa tai vuokrata. Myös vanhan puvun voi kunnostaa tai täydentää lisäosilla.

Kansallispukujen kankaat ja tarvikkeet ovat laadukkaita luonnon materiaaleja, tyypiltään, kuosiltaan ja väreiltään asianomaiselle puvulle hyväksytyn mallin mukaisia.

Entisajan kansanpukujen juhla-asuissa käytettiin sekä kotona valmistettuja, että ammattilaisten valmistamia ja valmiina ostettuja kotimaisia ja ulkomaisia tarvikkeita ja puvun osia. Tämä perinne jatkuu kansallispuvuissa. 

Kansallispuvun voi joko, 

  • valmistaa kokonaan itse  hyväksytyn mallin mukaan kansanomaisin työtavoin tai ommella valmiina saatavista tarvikkeista esim. kansallispukukursseilla,
  • teettää tilaustyönä kansallispukualan koulutusta saaneilla ompelijoilla tai alan liikkeissä
  • ostaa valmiina alan liikkeistä,
  • vuokrata tilapäiskäyttöön kansallispukuja vuokraavilta järjestöiltä tai liikkeiltä.

Kansallispuvun voi kunnostaa ja täydentää lisäosilla. Kansallispukualan koulutuksen saaneelta ompelijalta voi tiedustella myös vanhan puvun kunnostuksesta.

Kansallispuvun voi vuokrata tilapäiskäyttöön kansallispukuja vuokraavilta liikkeiltä tai järjestöiltä, kuten esimerkiksi Suomalaisen Kansantanssin Ystäviltä Helsingistä, Etelä- Hämeen Nuorisoseurojen Liitosta Lahdesta tai paikallisilta käsi- ja taideteollisuusyhdistyksiltä.

Tarkempaa tietoa kansallispukumalleista ja niiden hankinnasta sekä kansallispukujen vuokraajista löytyy kansallispukukeskuksen käsikirjastosta.

Yhteystietoja

Perinteisen lahtelaisen kansallispukuvalmistajan Helmi Vuorelman Oy:n perintöä on jatkanut vuodesta 2015 lähtien Suomen Perinnetekstiilit Oy.

Vuorelma - Suomen perinnetekstiilit Oy
Kisällinkatu 5, 2. krs
15170 Lahti
helmi [at] vuorelma.net
p. 03 877 780

Yrityksen verkkokauppa löytyy osoitteesta: https://vuorelma.net/kauppa/

Wetterhoff ei enää valmista pukuja.

Brage myy suomenruotsalaisia kansallispukuja ja niiden tarvikkeita toimipaikassaan Helsingissä. 

Föreningen Brage  
Kasarminkatu 28, 00130 Helsinki
p. 09 636 439
kansli [at] brage.fi

Suomenruotsalaisia pukuja saa myös yhdistyksiltä Abolands hemsjlöd och konsthandverk ja Österbottens hemslöjd och konsthandverk.

Abolands hemslöjd och konsthantverk 
Kauppiaskatu, 21600 Parainen
p. 02 454 4065
taito.aboland [at] gmail.com

Österbottens hemslöjd och konsthantverk 
Raastuvankatu 28, 65100 Vaasa 
puh. 06 318 5300
info [at] loftet.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
Suomen kansallispukukeskus
kansallispuku