Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kansallispukuin kuuluu usein näyttäviä koruja.
Pääsisältö

Kansallispuvut, kuten muutkin vaatteet, säilyvät parhaiten normaaleissa asuinhuoneolosuhteissa, ei siis mielellään kellarissa, ullakolla tai aitassa, sillä näissä tiloissa on aina tuhohyönteisten, homehtumisen ja muun vaurioitumisen vaara kaikkein suurin.

Vaatteet on säilytettävä valolta suojattuina, sillä sekä keinovalo että päivänvalo haalistavat ja muutenkin vaurioittavat kankaita. Jos puvun osat säilytetään ripustettuina, on vaatepuun oltava kunkin vaatteen muotoon sopiva ja tarpeeksi tukeva. Älä käytä rautalangasta väännettyjä pesularipustimia! Huono vaatepuu aiheuttaa pitkän säilytyksen aikana pahoja venymiä, mahdollisesti jopa repeämiä.

Riippusäilytyksessä oleville vaatteille on hyvä valmistaa kankaiset pukupussit. Kankaaksi sopii vanha, puhdas lakana tai uusi, valkaisematon puuvillainen lakanakangas. Uusi kangas on ennen ompelua kutistettava pesemällä. Huomioi kangasta ostaessasi ja leikatessasi, että valkaisematon lakanakangas tulee kutistumaan ainakin 8-15 % = metri kangasta kutistuu 15 cm. Uusi kangas pestään kahteen kertaan pesukoneessa: ensin valkopesu pesuaineen kanssa, sitten kirjopesu ilman pesuainetta (ei myöskään huuhteluainetta). Näin kankaasta saadaan pois siinä olevat, valmistuksen yhteydessä jätetyt viimeistelyaineet. Pukupussit ommellaan tarpeeksi väljiksi niin, että vaatteet eivät puristu sivuilta tai helmasta laskoksille.

Kansallispuvun osat voi säilyttää myös laatikoissa. Laatikon on oltava väljä, sillä mitään vaatetta ei pitäisi joutua laskostamaan pieneksi mytyksi tai tunkemaan jo täynnä olevaan laatikkoon. Puvun eri osat säilytetään mahdollisimman suorina ja laatikossaankin mielellään puhtaalla kankaalla suojattuina. Päähineille, jalkineille, koruille ja muille vastaaville osille on oltava kullekin oma laatikkonsa.

Hyvä muistaa

Kankaissa pitkään olleita, pinttyneitä tahroja ei ehkä saa enää mitenkään pois ilman että kangas samalla vaurioituu.

Värillisiä tai värillisillä langoilla kirjottuja kankaita ei pidä pestä, ellei ole huolellisesti tehnyt pesunkestokokeita. Aroista materiaaleista tehtyjä, mahdollisesti monikerroksisiksi kovitettuja kirjontoja ei pidä itse pestä, vaan niiden puhdistukseen tarvitaan konservaattorin apua.

Haalistuneisiin kankaisiin ei konservaattorikaan pysty palauttamaan alkuperäistä väriä. Sen sijaan haalistuminen jatkuu valossa niin kauan, että kankaasta katoaa kaikki väri.
Kemiallisessa pesussa vaatekappaleet laitetaan kotipesukonetta vastaavaan, mutta huomattavasti suurempaan pesukoneeseen, jonka rumpu pyörii kuten kotikoneessakin. Vanhat vaatteet eivät kestä koneen aiheuttamaa mekaanista rasitusta. 

Jos vaate tai puvun osa on jotenkin rikki, kysy konservaattorilta neuvoa. Voi olla, että onnistunut korjaus on sittenkin liian vaikea itse tehtäväksi, vaikka olisitkin käsityöihminen.
Vaatteet kannattaa säilyttää mahdollisimman huolellisesti tuettuina ja pakattuina. Huolellisuus ja asiaan paneutuminen kannattaa, sillä puvun mahdollinen käyttöönotto myöhemmin on tällöin helpompaa. Hyvin säilytetty puku ei vaurioidu, joten sen arvokin säilyy.

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
Suomen kansallispukukeskus
kansallispuku